Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τα πραγματικά διλήμματα των ψηφοφόρων.... (του Δημ Καλαϊτζή)

 

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012
Σκέφτεται ο Ελληνας ψηφοφόρος..σκέφτεται και δύσκολα καταλήγει..
- Να ψηφίσει ένα απο τα  δύο μεγάλα κόμματα που άσκησαν εξουσία, τιμωρώντας τους για τις όποιες αστοχίες τους που στοίχισαν στο...
επίπεδο διαβίωσης του Ελληνα ή να στηρίξει ένα απο τα υπόλοιπα κόμματα της άλλης "αντιμνημονιακής όχθης";
- Δηλαδή να λειτουργήσει με το θυμικό του;  με τη πληγωμένη του ψυχολογία να στείλει μήνυμα αντίδρασης ή να σκεφτεί διαφορετικά;
- Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον θα σταλεί μήνυμα τιμωρίας στα κόμματα εξουσίας.
- Είναι όμως η ενδεδειγμένη λύση;Μπαίνει ίσως το δίλημμα και το ερώτημα "καλά και τους τιμωρήσαμε.. τελικά όμως ποιός θα μας κυβερνήσει";
Και δέν είναι δίλημμα προσχηματικό, είναι πραγματικό.
Και σε αυτό φταίνε και τα κόμματα της αριστεράς, που δέν δείχνουν (γιατί μάλλον δέν το επιθυμούν) σαφώς κυβερνητικές προγραμματικές θέσεις.Τα δέ άλλα κόμματα της δεξιάς.." δέν θα συνεργαστούν λένε με κανένα απο τα δύο μεγάλα κόμματα.." άρα τί; ακυβερνησία;
- Θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετική η στάση των κομμάτων του "σοσιαλισμού " στη χώρα μας και να υπάρχει φώς στο τούνελ μιάς άλλης διακυβέρνησης με χρώμα σοσιαλδημοκρατικό - σοσιαλιστικό.
Σε αυτό συνηγορεί και το μήνυμα που "έρχεται" απο τη Γαλλία με τον σοσιαλιστή ΛΟΡΑΝΤ, που είναι πολέμιος της πολιτικής ΜΕΡΚΕΛ που έφερε την Ευρώπη (και περισσότερο την Ελλάδα) σε αυτή την οικονομική κρίση.
Ετσι σε ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή, θα μπορούσε να υπάρξει μία διαφορετική λύση και στην Ελλάδα.
-Ομως, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δέν λέει να ξεκολήσει απο την πεπατημένη, με την μικροπολιτική και εφήμερη πολιτική εκλογική τακτική και καθιστά την εναλλακτική διακυβέρνηση απο άλλα κόμματα στην χώρα μας  ώς ανέφικτη λύση.
- Συνεπώς, είναι πολύ αμφίβολο άν ο δικομματισμός δέν θάχει το πάνω χέρι στην διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου.Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στο θυμικό του Ελληνα, θα επικρατήσει λογικότερη σκέψη και οι πολίτες θα ψηφίσουν κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει.Εκτός άν, τα κόμματα της αριστεράς όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αλλάξουν ατζέντα και δώσουν δείγματα  πιθανής συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, κάτι που θα απελευθερώσει ψηφοφόρους που θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στους κυβερνήσαντες, με την ψήφο τους σε άλλο κόμμα.
- Μήνυμα κατά της πολιτικής της Ευρώπης της ΜΕΡΚΕΛ, θέλουν πολλοί να στείλουν.
Σε ολόκηρη την Ευρώπη υπάρχουν σοβαρά δείγματα αντιδράσεων για την οικονομική πολιτική των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, που δέν οδηγεί πουθενά.
Ετσι, μαζί με τη Γαλλία, πρέπει και η Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές να στείλει μήνυμα με την ψήφο των πολιτών της. Μήνυμα που να αντιτίθεται στην νεοφιλελεύθερη αδιέξοδη οικονομική πολιτική λιτότητας της σημερινής Ευρώπης.
Πρέπει να είναι μήνυμα αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων, για μία Ευρώπη με διαφορετική διακυβέρνηση, με χρώμα σοσιαλδημοκρατίας.
- Με τη σκέψη μας σε αυτή την προοπτική αλλαγής στην Ευρώπης, ποιό κόμμα πρέπει να ψηφίσει ο Ελληνας; ποιό κόμμα σοσιαλδημοκρατικό - σοσιαλιστικό θα μπορέσει να εκφράσει αυτή την πολτική; το ΠΑΣΟΚ ή τα άλλα κόμματα της αριστεράς γενικότερα;
Η απάντηση είναι και δύσκολη και εύκολη.Δύσκολη όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ γιατί έχει ασκήσει εξουσία με τα θετικά του και τα αρνητικά του.Εύκολη γιατί θα μπορούσε κανείς να στραφεί σε κόμμα της ευρύτερης αριστεράς ψηφίζοντας τιμωριτικά, αλλά με δεδομένη την αρνητική στάση τους σε κυβερνητική προοπτική, τότε τί; ποιά θα είναι η λύση; Ακυβερνησία;
ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Σίγουρο είναι ότι θα επικρατήσει μεγάλη ζύμωση αυτές τις ημέρες.Ο λαός αυτή τη φορά (όσο και άν κάποιοι θέλουν να ψηφίζει με πολύ "φόρα"), θα κρίνει πολύ "σοφά' και θα στείλει μήνυμα "αλλαγής", μήνυμα "αντίθεσης" στην σημερινή ευρωπαική κρατούσα οικονομική πολιτική, ψηφίζοντας κόμμα που να μπορεί να ασκήσει κυβερνητική πολιτική, αλλά και να μπορεί να συμμετέχει στις όποιες διεργασίες αλλαγών στο ευρωπαικό γίγνεσθαι, σε συνεργαία με συσχετισμούς δυνάμεων της Ευρώπης που να μπορούν να επιφέρουν "πραγματικές αλλαγές" πολιτικών στην Ευρώπη.
- Αυτά πρέπει να είναι τα διλήμματα των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές..
και ο λαός μπροστά σ αυτά τα διλήμματα, πρέπει να ψηφίσει με βλέμμα στο μέλλον, χωρίς θυμικό, αλλά ψυχρά, σκεπτόμενος το μέλλον των παιδιών του, όσο πικραμένος και άν είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: