Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Εκατό κρίσιμες ώρες για το PSI - Η πορεία "κουρέματος" του χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου

Τρίτη 06 Μαρτίου 2012

Εκατό κρίσιμες ώρες διανύει η χώρα μέχρι την..
Πέμπτη το βράδυ, οπότε θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το PSI. Το Eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά στις 9 Μαρτίου, ώστε να επιβεβαιώσει τη συνέχιση των διαδικασιών και να ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής στις 12 Μαρτίου. Η πορεία "κουρέματος" του χρέους βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες το μεσημέρι.
Δώδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμμετάσχουν τελικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόκειται για τα μέλη της συντονιστικής του επιτροπής Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που έχει θέσει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων είναι το 75%. Ωστόσο στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών φθάσει τουλάχιστον το 66%, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει βασικές παραμέτρους των ομολόγων (μέσω των CACs) για το σύνολο των ομολογιούχων.

Το Σάββατο το συμβούλιο του IIF ανέφερε πως υποστηρίζει έντονα την πρόσφατη ελληνική συμφωνία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κάτοχοι ομολόγων θα χάσουν 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους και κατ' επέκταση θα δουν την αξία της επένδυσής τους να απομειώνεται κατά περίπου 73%, λαμβάνοντας υπ' όψιν μελλοντικές καταβολές τόκων.

Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα δεχθούν τη συμφωνία, είπαν άτομα με γνώση του θέματος, την ώρα που για τη λήξη της προθεσμίας συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων λήγει το βράδυ της Πέμπτης. Μία ημέρα μετά (9/3) θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαδικασίας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ξανασυνέλθουν με φυσική παρουσία στις 12/3 για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής.

Η πορεία "κουρέματος" του χρέους βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες το μεσημέρι. Γενικά συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, όπως η πορεία του PSI, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και η δανειακή σύμβαση.

Για επίτευγμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού. "Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε μια ήττα και τώρα πρέπει να κάνει έναν αγώνα. Πρόκειται για έναν αγώνα εθνικής απελευθέρωσης και υπερηφάνειας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μιλώντας, εξάλλου, στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους ιδιώτες πιστωτές να μην αρνηθούν να προβούν στην ανταλλαγή ομολόγων, διότι είναι η καλύτερη συναλλαγή που μπορούν να έχουν. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι όροι που επιτεύχθηκαν τον περασμένο μήνα έπειτα από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι ευνοϊκοί και η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει νόμους που προβλέπουν απώλειες στους κατόχους των ομολόγων που δεν θα συμμετάσχουν εκούσια στην ανταλλαγή.

"Όποιος νομίζει ότι δεν θα συμμετάσχει και θα πληρωθεί στο ακέραιο, κάνει λάθος", δήλωσε. "Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση των CAC's αν χρειαστεί", σημειώνει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι πάνω από 90%, με τους επενδυτές να δελεάζονται από τα ανταλλάγματα που προσφέρονται, μια ισοδύναμη προκαταβολή, ένα νέο ομόλογο που εκδίδεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, μια ρήτρα GDP που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο, εάν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα, και ίση μεταχείριση για τα νέα ομόλογα με το δημόσιο τομέα.

"Στόχος μας είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή", τονίζει. "Δεν θα πρέπει κανείς να φανταστεί ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία". Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η συμμετοχή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί τώρα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις τους εντός της προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: