Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Έντονες διαμάχες στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης

Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2012



ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΚΕΔΗΚ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ
Έντονες λογομαχίες και αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν..
κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης το απόγευμα της Δευτέρας. Παρά το γεγονός ότι η αρχή της συνεδρίασης έγινε με σύμπνοια για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε, κυρίως όταν συζητήθηκαν θέματα της ΔΗΚΕΔΗΚ και της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής.

Έτσι, μετά τη συμφωνία να γίνει τακτικό θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την εισήγηση του δημάρχου Κατερίνης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και την κοινή έγκριση ψηφίσματος, άρχισαν οι διαφωνίες. Η πρώτη αντιπαράθεση ήταν στην προ ημερησίας διάταξης διαδικασία, όταν το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε δεκτά προς συζήτηση θέματα που πρότεινε ο Αντώνης Μάντζιος σχετικά με υποσιτιζόμενους μαθητές, τα έργα στην Ολυμπιάδα και παραχώρηση χρήσης δημοτικής γης για καλλιέργεια σε ακτήμονες ανέργους ή χαμηλόμισθους μεταξύ άλλων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ
Στην συνέχεια, το θέμα που ήρθε στο προσκήνιο ήταν αυτό της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής καθώς συζητήθηκε η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Κατερίνης – ΔΕΥΑΚ και Ολυμπιακής Αναπτυξιακής Α.Ε. για την περισυλλογή και φύλαξη των αδέσποτων ζώων. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Κυριακίδης με μια σειρά στοιχείων και ερωτήσεων έθεσε εν αμφιβόλω την λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας γενικά.

Αρχικά, σημείωσε ότι μια προγραμματική σύμβαση δεν είναι νόμιμη όταν το αντικείμενό της είναι αόριστο και ασαφές. Συμπλήρωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης και αναλυτικός προϋπολογισμός. Επιστέγασμα αυτών, το γεγονός ότι η εταιρεία δεν λειτουργεί με διαφάνεια, αφού όπως είπε, δεν έχει αναρτήσει ακόμη καμία απόφαση στη Διαύγεια και οι ισολογισμοί της επιχείρησης «παρουσιάζουν ασυμφωνίες».   

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής, ο πρόεδρος της και αντιδήμαρχος Ζήνων Σατραζέμης αναφέρθηκε στα χρήματα που οφείλει το κράτος προς την εταιρεία, τα οποία, όπως είπε, ξεπερνούν τα 240 χιλιάδες ευρώ.  Τόνισε μάλιστα ότι όποιος κάνει μια πρόχειρη έρευνα θα δει ότι, όπου αλλού υπάρχουν δημοτικά κυνοκομεία εχούν πιο ακριβό κόστος λειτουργίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του δημάρχου ο οποίος υπεραμύνθηκε της διαχείρισης που κάνει ο κ. Σατραζέμης στην Ολυμπιακή Αναπτυξιακή και στο κυνοκομείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας των θεσμοθετημένων πόρων που χρωστά το κράτος στο δήμο, ύψους πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ,  χρωστά και η ανώνυμη εταιρεία.

Χαρακτηριστικά, πρότεινε όποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρησιδάνειο κάποιο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των αδέσποτων, να το κάνει για να διευκολύνει το έργο της. Πάντως, δήλωσε ότι το θέμα των οφειλών προς των κτηνίατρο, που δεν είχε πληρωθεί τα δυο χρόνια που είχε σύμβαση με το δήμο, θα αρχίσει να τακτοποιείται.

Για την ανάγκη εφαρμογής Καλλικράτη και στις ανώνυμες εταιρίες του δήμου έκανε λόγο ο Χρήστος Καραφουλίδης ενώ ο Αντώνης Μάντζιος ανέφερε ότι θα πρέπει να πάψουν οι ανώνυμες εταιρείες να είναι οι μαύρες τρύπες.

Τελικά, η έγκριση σύναψης της προγραμματικής σύμβασης πέρασε κατά πλειοψηφία. Κλείνοντας, ο κ. Κυριακίδης υποστήριξε ότι αρκετά από τα ερωτήματά του έμειναν αναπάντητα, τόσο για το κυνοκομείο όπου εκτός από τον κτηνίατρο υπάρχουν και υπάλληλοι απλήρωτοι, ενώ δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας, όσο και για την Ολυμπιακή Αναπτυξιακή με τη σχετική σύμβαση να ανανεώνεται προτού λήξει και παρανόμως να αλλάζει το οικονομικό μέρος.

ΔΗΚΕΔΗΚ

Το άλλο θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο έριδας είχε να κάνει με τη ΔΗΚΕΔΗΚ. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για την έγκριση αποφάσεων με θέμα ορισμό μελών του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ με πλήρη και μερική απασχόληση, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της ΔΗΚΕΔΗΚ για το οικονομικό έτος 2012.

Συνέχεια προεκλογικού παζαριού και ευνοιοκρατία χαρακτήρισε την όλη διαδικασία της πρόσληψης στην ΔΗΚΕΔΗΚ μελών του ψηφοδελτίου της πλειοψηφούσας παράταξης ο Χρήστος Καραφουλίδης, ζητώντας να σταματήσει. Ο κ. Μάντζιος έκανε λόγο για λογική πελατειακών σχέσεων και ρουσφετιού, καθώς βοηθιούνται συγκεκριμένα άτομα, ενώ υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Ο Θανάσης Γκούνας τόνισε ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, προτείνοντας αντί για αυτές τις προσλήψεις να γίνουν αποσπάσεις για να ελαφρυνθεί οικονομικά και ο δήμος. Ο κ. Κυριακίδης συμπλήρωσε την κριτική ρωτώντας αν υπάρχουν υπάλληλοι που ενώ μισθοδοτούνται από τη ΔΗΚΕΔΗΚ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλού.

Τα παραπάνω αντέκρουσε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα επιλογής ατόμων, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διοίκηση. «Είναι μπανάλ ο λαϊκισμος, δεν ακούει κανείς», διερωτώμενος αν από τη ΔΗΚΕΔΗΚ κρίνεται το πρόβλημα της ανεργίας. Ο κ. Σατραζέμης αντέκρουσε τα περί νομίμου και ηθικού λέγοντας ότι το ηθικό έρεισμα μπορεί να αφορά μόνο τους νομοθέτες. Οι δήμοι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους, δεν νομοθετούν.ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: