Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Ετοιμοπόλεμος» ο Πρωθυπουργός μπαίνει στη μάχη των 100 ημερών - Τις πρώτες 100 μέρες του 2012 θα κριθεί η εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ

Δευτέρα 02 Ιανουαρίου 2012
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, o οποίος δείχνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει την κυβέρνησή του, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που... απαιτεί η τρόικα για την σούπερ δόση των 89 δισ. ευρώ. Η πρώτη... μάχη θα δοθεί στις 15 Ιανουαρίου και η τελική στις 20 Μαρτίου, οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ.ευρώ. Εάν δεν έχουν ληφθεί, ήδη, τα 89 δισ.ευρώ η χρεοκοπία είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ορατός. Σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα ο Πρωθυπουργός έλαβε χθες σημαντική στήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ ανάλογη στήριξη έδωσαν προ ημερών και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητα πέντε βήματα. Πρώτον το κούρεμα του χρέους, δεύτερον η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (Νέο Μνημόνιο), τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείματος, τέταρτον «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων και πέμπτον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.   

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που ξεκινά, ο Πρωθυπουργός έλαβε δήλωση στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημιούργησε αίσθηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας άφησε αιχμές ότι «γίνεται πόλεμος» στον Λουκά Παπαδήμο.


Ο Πρωθυπουργός, πάντως, δείχνει αποφασισμένος, μετά και τη στήριξη που του πρόσφεραν και στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης να κινητοποιήσει την κυβέρνηση στο έπακρο ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν από το αδιέξοδο τον τόπο.


Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου – όταν φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας.


Ο Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζοντας ότι η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απαιτεί από τον ίδιο να ασκήσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, έκανε με αφορμή την Πρωτοχρονιά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και στο μήνυμά του αποτύπωσε πλήρως την πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: