Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ - Αναβολή και βολές κατά Γιώργου

Αναβολή και βολές κατά ΓιώργουΤετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011


Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Αιτία της αναβολής ήταν οι..
συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, στις οποίες συμμετέχουν 40 υπουργοί που είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να είναι παρόντες στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

Οπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Μπεγλίτης, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, σημειώνοντας ότι "η συνάντηση της Τρίτης είναι μια αφετηρία για να ανοίξουν όλα τα θέματα και όχι να ανοίγουν μέσω των ΜΜΕ ή δι' επιστολών και άρθρων. Πρέπει να σεβόμαστε όλοι τις καταστατικές αρχές του Κινήματός μας και τουλάχιστον να ανοίξει αυτή η συζήτηση - και συμφωνούμε σ' αυτό και είναι πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - εφ' όλης της ύλης" τόνισε.
"Όλα τα θέματα που συνδέονται με το πρόσφατο παρελθόν και αφορούν την παράταξή μας θα τεθούν επί τάπητος και θα συζητηθούν με ειλικρίνεια", είπε ο κ.Μπεγλίτης και διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν γνωρίζει αν θα ανοίξει ο κ. Παπανδρέου και το θέμα ηγεσίας, αν και συμπλήρωσε ότι "καθένας μπορεί να βάλει και τα ζητήματα που θέλει αυτός να ανοίξουν".
Ο πρώτος από τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, σε περίπτωση που δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που προκάλεσε αίσθηση με την επίθεση που έκανε, μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, στον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου και το περιβάλλον του.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού άσκησε κριτική για τη διαχείρηση της κρίσης, λέγοντας πως "έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο", χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Γιώργου Παπανδρέου.
"Είναι σκληρή η πραγματικότητα και η πολιτική είναι μια σκληρή υπόθεση. Δεν μπορεί κανείς σήμερα, τη στιγμή που υπάρχουν 4 εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια και τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια είναι σε μια πολύ μεγάλη αγωνία -κυρίως η μεσαία τάξη της χώρας- να μην λέει ότι καταρρέουμε και να μιλάει με τρόπο που, εν πάση περιπτώσει, θεωρείται ότι είναι ευπρεπής" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χρυσοχοΐδης, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Και συμπλήρωσε ο υπουργός: "Ένας λόγος από αυτούς που οδήγησαν εδώ ήταν και το εξής, ότι ένα μεγάλο μέρος της Κυβέρνησης αποτελούνταν από πολιτικούς οι οποίοι ήταν απολύτως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κυρίου Παπανδρέου. Αλλά, επειδή αυτό δεν αφορά τον κύριο Παπανδρέου και μόνο, αφορά και τους πρώην Πρωθυπουργούς όλους, πρέπει να πάψουν στην Ελλάδα οι Πρωθυπουργοί να διορίζουν ως Υπουργούς τους φίλους τους και τους υπαλλήλους τους. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Να χρησιμοποιούνται όλοι εκείνοι οι άξιοι και ικανοί άνθρωποι έτσι ώστε να αποδίδουν το καλύτερο για τον τόπο".
Σύντομες και καθαρές διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ.
Χαρακτήρισε "μη σοβαρή" τη συζήτηση για ανασχηματισμό και πρόσθεσε πως "το πρόβλημα είναι στις εφαρμοζόμενες και ασκούμενες πολιτικές οι οποίες, επειδή ακριβώς η περίοδος είναι έκτακτης ανάγκης, πρέπει να είναι γρήγορες και άμεσες". Ο κ. Λοβέρδος, υπογράμμισε πως το 2012 θα είναι ο τελευταίος χρόνος που η Ελλάδα περικόπτει και "μετά από αυτό τον χρόνο φτάνουμε στο κόκαλο", ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπανδρέου σημείωσε ότι έκανε πολλά, αλλά, όπως συμπλήρωσε, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν είχε επιτυχίες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας . "Καλό θα ήταν να είχαμε και αλλαγή προέδρου. Αυτό είναι σημαντικό και αναγκαίο για την παράταξη. Αυτή όμως η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε με όρους ανθρωποφαγίας, ούτε με όρους απαξίωσης, ούτε με όρους μιας ξαφνικής αμνησίας για την πορεία της διετίας, λες και δεν ήμασταν εκεί", διευκρίνισε.
Έκανε λόγο για κίνδυνο απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί διαρχίας σημειώνοντας: "Όταν είναι ένας αρχηγός, είναι φουλ αρχηγός, είναι με όλη την ευθύνη. Δεν είναι ώρα για κόλπα, συμφωνίες κορυφής και δαχτυλίδια. Είναι ώρα για καθαρές λύσεις όπως και στο παρελθόν έχουν γίνει".
Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «τελειώνει», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής ομιλίας του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του Κινήματος το 1981.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση των δύο τελευταίων χρόνων που αναγκάστηκε να πάρει επώδυνα μέτρα, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ αναφέρθηκε στα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την προσφορά στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας.
"Το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο", τόνισε χαρακτηριστικά και παρατήρησε ότι δεν πέφτει, παρά το γεγονός ότι σκοντάφτει ή του βάζουν τρικλοποδιές. Μίλησε ακόμα για λάθη που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να επαναληφθούν, ενώ άσκησε κριτική και στο κομματικό σύστημα της χώρας και σημείωσε πως σε όλα τα κόμματα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Εκανε λόγο για φαινόμενα αρχηγισμών, παρεοκρατίας και χαμαιλεοντισμών, που τα πλήρωσε το κομματικό σύστημα και υπογράμμισε πως αυτά αφορούν και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα κόμματα.
Σημειώνεται τέλος ότι πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, συγκρότησαν μια κίνηση "για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία". Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.
Σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ" και ότι "έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο". Αποδίδουν την "κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στον Γιώργο Παπανδρέου", από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί "αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου", αλλά "όχι και αρκετή".ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: