Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνημα με καθαρά λόγια σε όλους - ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111115/engine/assets_LARGE_t_942_43132832_type11484.jpg 
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ έστειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επεσήμανε ότι "θα πετύχουμε, μόνο αν ενωθούν και ...
δραστηριοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του έθνους". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

«Το έργο της παρούσας κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική της διάρκεια»
«Το έργο της παρούσας κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική της διάρκεια»
Καθαρά μηνύματα προς όλους, ζητώντας συστράτευση για τη διάσωση της Ελλάδας, αφού "κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ", εξέπεμψε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος έστειλε μηνύματα προς τους τρεις αρχηγούς και τα κόμματα που τον στηρίζουν, λέγοντας ότι "η περίοδος της νέας διακυβέρνησης ευελπιστώ ότι δεν θα είναι μια παρένθεση, αλλά θα είναι η γέφυρα που θα διευκολύνει τη μετάβαση σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας", ότι "θα ασκώ τα καθήκοντά μου με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον", αλλά και ότι "όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή μας στην Ευρωζώνη".
Απευθύνθηκε δε και στους πολίτες σημειώνοντας με έμφαση ότι "μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτή τη δύσκολη αποστολή, θα πετύχουμε μόνο αν ενωθούν και δραστηριοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του έθνους", αλλά και ότι "η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή, οι πολίτες γνωρίζουν τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη".
Ο Λουκάς Παπαδήμος, αφού κατέστησε σαφές ότι "αναλαμβάνω την πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας της χώρας", αναφέρθηκε στα δύο "καυτά" θέματα που "άνοιξαν" πριν ακόμα αναλάβει το... τιμόνι της χώρας, δηλαδή τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και τον χρόνο... ζωής του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ξεκίνημα με καθαρά λόγια σε όλους
Για το πρώτο θέμα, ο πρωθυπουργός -απευθυνόμενος πρωτίστως στον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά- είπε ότι "οι εταίροι μας έχουν καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί, μόνο αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Γι' αυτό ζητείται", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, "η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών που τη στηρίζουν. Το αίτημα αυτό", κατέληξε ο κ. Παπαδήμος, "δεν πρέπει να εκληφθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών.
Η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών που μας στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα και αποτελεί για εκείνους την ασφάλεια έναντι των κινδύνων που αναλαμβάνουν". Εξερχόμενος της Ολομέλειας, όταν ρωτήθηκε αν θα είναι γραπτές οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, απάντησε "θα δούμε πώς θα γίνει...".
Ξεκίνημα με καθαρά λόγια σε όλους
Ταχείς ρυθμοί
Για το δεύτερο θέμα, αν και είπε πως το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι η νέα δανειακή σύμβαση και οι οικονομικές πολιτικές που απορρέουν από αυτή, αίσθηση έκανε η αναφορά του ότι "το έργο της παρούσας κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική της διάρκεια, γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε με ταχείς ρυθμούς".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δίκαιο επιμερισμό των θυσιών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, "ένα μέτρο όχι μόνο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης", όπως σημείωσε.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Πρώτος στόχος η 6η δόση

Ξεκίνημα με καθαρά λόγια σε όλους
Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, είναι η άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, "η οποία θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου", οι συζητήσεις με την τρόικα για την υιοθέτηση του νέου προγράμματος δανειοδότησης και η κατάρτιση της νέας σύμβασης, η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
ΤΑ 8+1 ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
1. Η επιλογή. Η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή, οι πολίτες γνωρίζουν τα οφέλη.
2. Η αποστολή. Η περίοδος της παρούσας κυβέρνησης ευελπιστώ ότι δεν θα είναι μία παρένθεση, αλλά γέφυρα για τη μετάβαση σε συνθήκες ανάπτυξης.
3. Η δέσμευση. Θα εκτελώ τα καθήκοντά μου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
4. Οι υπογραφές. Δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών που τη στηρίζουν για εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
5. Το κάλεσμα. Καλώ τους δημόσιους λειτουργούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους.
6. Ο χρόνος. Το έργο της κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη θητεία της. Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως και με ταχείς ρυθμούς.
7. Η υπέρβαση. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτή την αποστολή. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετω-πίζονται, όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους.
8. Η συνευθύνη. Οσοι στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν την ευθύνη να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Από εμάς εξαρτάται.
9. Δικαιοσύνη. Το κόστος προσαρμογής και οι θυσίες πρέπει να επιμεριστούν δίκαια.
Γ. Πίκουλας - Λ. Γαλανός
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111115/engine/assets_LARGE_t_942_43132832_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: