Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Και άλλη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;" του Γιάννη Κορομήλη



Παρασκευή 14 οκτωβρίου 2011
 
Η αρχή έγινε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Προ καιρού ο κ. Σαμαράς τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής για το πώς και γιατί ...
φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο (Μάϊος 2010). Ο κ. Παπανδρέου – που κάθε τρεις και δύο κατηγορεί τη ΝΔ γιατί δεν συναινεί με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης – δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει τις … καλές του προθέσεις. Έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τον κανονισμό της Βουλής 60 υπογραφές βουλευτών του κόμματος του ώστε να κατατεθεί πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας (κυρίως τα στατιστικά στοιχεία) για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (2004-2009).

Η ΝΔ ανταπάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση να γίνει αυτή η επιτροπή που πρότεινε ο πρωθυπουργός αλλά να διερευνήσει την οικονομική πορεία της χώρας από το 1981 μέχρι σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου θέλοντας προφανώς να μην εξετασθεί η περίοδος των πρώτων κυβερνήσεων του Πα.σο.κ αντιπρότεινε (και επιμένει) να διερευνηθεί η 5ετία και πλέον Καραμανλή στη 10ετία 1999-2009. Μετά από αυτό «πάγωσε» η όλη συζήτηση και προχθές  «ξεπάγωσε». Μόνο που πολλοί βουλευτές του Πα.σο.κ εμφανίσθηκαν απρόθυμοι να υπογράψουν. Άλλοι διότι κρίνουν ότι δεν συνάδει με την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ως ενέργεια που θα δημιουργήσει επί πλέον εντάσεις και αντιπαραθέσεις κι άλλοι – της ομάδας των «εκσυγχρονιστών» - επειδή θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει στο στόχαστρο της πλειοψηφίας και η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει κι έτσι θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση της, υπογεγραμμένης από 60 και πλέον βουλευτές του Πα.σο.κ, πρότασης. Κι έτσι σύντομα θα ξαναζήσουμε «ημέρες δόξης» που παρόμοιές τους ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Μόνο πέρσι το Πα.σο.κ συγκρότησε πέντε τέτοιες επιτροπές που είχαν κι εκείνες το ίδιο άδοξο τέλος όπως και πολλές προηγούμενές τους που προφανώς θα έχει και η υπό συγκρότηση. Δηλαδή πολλές συνεδριάσεις, περισσότεροι μάρτυρες, αντιπαραθέσεις και κορώνες, ατάκες και εξυπνάδες και στο τέλος πέντε πορίσματα (όσα και τα κόμματα της Βουλής) και φυσικά κανένας κατηγορούμενος! Το πολύ πολύ να γίνεται λόγος για πολιτικές ευθύνες. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Κι ο απλός πολίτης απορεί και διερωτάται: Τελικά αυτοί οι πολιτικοί μας δεν διαθέτουν ούτε καν απλή κοινή λογική; Δεν κατάλαβαν ότι τα επικοινωνιακά τερτίπια και οι χωρίς περιεχόμενο και αποτέλεσμα συζητήσεις και αποφάσεις όχι μόνο δεν πείθουν πλέον κανέναν αλλά κάνουν και κακό στην βασανισμένη χώρα και το λαό της; Δεν αναλογίζονται τον κίνδυνο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ζουν στον κόσμο τους, να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής και να εξεγερθεί, νιώθοντας για έναν ακόμα λόγο ταπεινωμένος και εξαπατημένος ο λαός σε πράξεις βίας απρόβλεπτες; Δεν συνειδητοποίησαν ακόμα ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι  κυβερνώντες να προκαλούν τον κόσμο με τα λεγόμενα, τις συμπεριφορές και τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα τους;

Η συγκρότηση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής θα είχε νόημα μόνο εάν ήταν εντελώς διαφορετική από όλες όσες έγιναν μέχρι σήμερα. Αν, ας πούμε, βάδιζε στα χνάρια των επιτροπών του είδους στις Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όπως οι επιτροπές που διερευνούσαν τα «κατορθώματα» του π. Προέδρου Μπίλ Κλίντον. Ή όπως, πολύ πρόσφατα, η επιτροπή της Κυπριακής Βουλής, η οποία συστάθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια, διερεύνησε την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί και τελικά επέρριψε μεγάλες πολιτικές αλλά και προσωπικές ευθύνες στον ίδιο τον Χριστόφια! Πού τέτοια ευαισθησία και υπευθυνότητα στην Ελλάδα. Έγιναν δεκάδες επιτροπές και κατέληξαν όλες σε πλήρη συγκάλυψη ενδεχόμενων ευθυνών.

Έχει τις προϋποθέσεις το σημερινό Πα.σο.κ (και τα άλλα κόμματα) να συγκροτήσει μια τόσο ανεξάρτητη και υπεύθυνη επιτροπή; Δυστυχώς όχι. Είναι πάντως μια καλή ευκαιρία να καινοτομήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κρίνοντας όμως από «τα έργα και τις ημέρες» τους δεν μπορούμε να ελπίζουμε κάτι τέτοιο: Ας σταματήσουν λοιπόν το «δούλεμα». Κι ας ρίξουν το βάρος τους- όσο διαθέτουν και διαθέτουν λίγο- στο να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Να σταματήσουν κάπου την ανεργία και να προωθήσουν την ανάπτυξη.

Αλλά για κακή μας τύχη, τα ως τώρα έργα τους φωνάζουν τόσο δυνατά ώστε πνίγουν τις μόνιμα διαψευδόμενες υποσχέσεις τους ότι θα μας σώσουν, μας έσωσαν κι άλλα ανακριβή παρόμοια. Όπως π.χ. εκείνο … το πιστόλι που στις αρχές του 2010 το είχαν «γεμάτο πάνω στο τραπέζι» και τώρα μας λεν πως η τρόϊκα «το έχει στον κρόταφό τους»! Και με το πιστόλι στον κρόταφο αυτοί.. .κάνουν επιτροπές. Μη χειρότερα.

Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: