Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ Προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας η συναίνεση

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110707/engine/newego_LARGE_t_1101_53511853_type12128.jpg 
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Την πολιτική συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, έθεσε.. για πρώτη φορά χθες ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν. Μέχρι τώρα πάγια θέση των κοινοτικών παραγόντων ήταν ότι η συναίνεση αποτελεί προαπαιτούμενο μόνο για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Την πολιτική συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, έθεσε για πρώτη φορά χθες ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν. Μέχρι τώρα πάγια θέση των κοινοτικών παραγόντων ήταν ότι η συναίνεση αποτελεί προαπαιτούμενο μόνο για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση, ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι "λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη".
Με αυτήν την τοποθέτηση του Ολι Ρεν γίνεται πλέον σαφές ότι το αίτημα των Βρυξελλών για διακομματική συνεννόηση αναβαθμίζεται σημαντικά εν όψει των συζητήσεων για τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή και κυρίως για το τι αναμένουν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα.
Εκκληση και από Λαγκάρντ
Εκκληση για συνεργασία των κομμάτων έκανε και η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τη συνεδρίαση του ΔΣ την Παρασκευή, κατά την οποία, όπως είπε, "θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης, η οποία επίκειται".
Επίσης δήλωσε ότι απαιτούνται θαρραλέες αποφάσεις για την Ελλάδα και έκανε έκκληση στα ελληνικά κόμματα να προχωρήσουν σε συνεργασία, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. "Ερχεται μια στιγμή", είπε χαρακτηριστικά, "όταν ατομικά συμφέροντα και πολιτικές αντιπαλότητες πρέπει να παραμερίζονται, για χάριν του εθνικού συμφέροντος της χώρας, και αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας".
Η παρέμβαση της κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη, καθώς μέχρι τώρα όλοι οι προκάτοχοί της απέφευγαν να σχολιάζουν θέματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική των χωρών-μελών. (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: