Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ενας δανειολήπτης κέρδισε τη μάχη

http://s.enet.gr/resources/2011-07/7b-thumb-medium.jpg 


Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
 Μία από τις πρώτες μεγάλες νίκες στις δικαστικές αίθουσες μετρούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες. Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας...
δικαίωσε συνταξιούχο του Δημοσίου που χρωστούσε 222 χιλ. ευρώ σε... εννέα τράπεζες, διαγράφοντας από τα χρέη του 200 χιλιάδες ευρώ! 
Στο θέμα αναφέρθηκε η «Ε» στο χθεσινό της φύλλο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο συνταξιούχος ήταν στο παρελθόν και υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποδοχές του οφειλέτη-συνταξιούχου ήταν 1.700 ευρώ το μήνα και μάλιστα μετά τις πρόσφατες περικοπές της κυβέρνησης, αυτές είχαν υποχωρήσει στα 1.560 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ κάθε... πρώτη του μήνα οι τράπεζες του ζητούσαν 2.000 ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών του! Τώρα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο συνταξιούχος θα πληρώνει 310 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014.
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ τα υπόλοιπα δέκα θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου όπως αυτό προκύπτει από το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ετσι, μαζί με τους τόκους, η αποπληρωμή των οφειλών του θα του κοστίσει συνολικά 52.000 ευρώ.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου κινήθηκε στη βάση ότι από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη 1.560 ευρώ μηνιαίως και ότι έχει εκχωρήσει 750 ευρώ το μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης, του απομένουν περίπου 810 ευρώ για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και παράλληλα να αποπληρώνει τις οφειλές του. Γι' αυτό έκρινε ότι η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν άλλα 500 ευρώ για να «περνάει».
Επειδή μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε και η νέα αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 όλων των ακινήτων που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές μέχρι 200 χιλ. ευρώ αλλά και της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού, να επισημάνουμε ότι ο συνταξιούχος που κέρδισε την παραπάνω υπόθεση είχε καταφέρει να «σώσει» το σπίτι του (73 τ.μ. αξίας 124 χιλ. ευρώ) χάρη στις παλιότερες αποφάσεις για «πάγωμα» των πλειστηριασμών.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: