Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία - Επαναγορά και ανταλλαγή ομολόγων στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για το χρέος


Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με την ονομαστικής τους..
αξίας, καθώς και η ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, μικρότερου επιτοκίου και ενδεχομένως μικρότερης αξίας ("κούρεμα") είναι τα δύο κυριότερα σενάρια που εξετάζουν για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών.
Ρόλο-"κλειδί" θα έχει ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF), ενώ κρίσιμη θα είναι και η στάση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν επαναγορά ή ανταλλαγή ομολόγων με την χρηματοδότηση tου EFSF, με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλους, να υφίστανται μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Σε ό,τι αφορά την επαναγορά, κρίσιμος είναι και σε αυτό το σημείο ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ περίπου. Καθώς εκτιμάται ότι οι αγορές έγιναν με μία μέση έκπτωση 25%-20%, το Ελληνικό Δημόσιο αν αγόραζε αυτά τα ομόλογα θα μπορούσε να αποσύρει χρέος της τάξεως των 15 δισ. ευρώ περίπου.

Η επαναγορά χρέους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ομολογιούχους (και εφόσον συμμετάσχουν και για τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 55 δισ. ευρώ περίπου), καθώς θα πωλήσουν σε τιμές περίπου 50% χαμηλότερα από τις τιμές που έδωσαν όταν εκδόθηκαν τα ομόλογα.

Για παράδειγμα, το 10ετές ομόλογο (λήξεως 19/06/2020) διαπραγματεύεται στο 53% της ονομαστικής αξίας. Εάν η Ελλάδα -ή ο EFSF απευθείας- αγοράσει 10ετή ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ θα δώσει 53 εκατομμύρια και θα γλιτώσει τα υπόλοιπα 47.

Τα 47 εκατομμύρια είναι ζημιά για τον ομολογιούχο. Βεβαίως, αν ήθελε να πωλήσει τα 10ετή ομόλογα που έχει στην κατοχή του, θα έπρεπε να πέσει χαμηλότερα από τις τρέχουσες αξίες για να καταφέρει να πωλήσει.

Επιπλέον, η επαναγορά μπορεί να μην έχει μεγάλη επιτυχία, αν οι ιδιώτες ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα που το όφελος για το Δημόσιο θα είναι περιορισμένα.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, πρότεινε ο EFSF να μπορεί να παρέχει κεφάλαια για την επαναγορά των ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

"Αυτό θα επέτρεπε στον ιδιωτικό τομέα να πουλήσει ομόλογα στην αγοραστική τους αξία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Και παράλληλα, ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα", δήλωσε.

Μετά από διαβουλεύσεις τριών εβδομάδων μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και ιδιωτικού τομέα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδα, αλλά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η διεθνής ένωση των τραπεζών, ανέφερε την Κυριακή ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η λύση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή είναι η επαναγορά ομολόγων.

Το κρατικό χρέος της χώρας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ, αν η Ελλάδα επαναγόραζε ομόλογά της στην τρέχουσα αξία που έχουν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ο EFSF δεν μπορεί να επαναγοράσει ομόλογα από την δευτερογενή αγορά και η αλλαγή αυτών των κανόνων θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή ομολόγων, προτείνεται η ανταλλαγή των τίτλων που λήγουν έως το 2014 ή το 2020 με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (έως 30 έτη), χαμηλότερου επιτοκίου (στο 3,5% - 4%) και -πολύ πιθανώς- χαμηλότερης ονομαστικής αξίας (κατά 30% έως 50%).

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz (κατείχε στα τέλη του 2010 ελληνικά ομόλογα 1,3 δισ. ευρώ) φέρεται να προτείνει τη διαγραφή ποσοστού 25%-30% του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή, υφιστάμενα ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ θα ανταλλαχθούν με νέους τίτλους (που ίσως έχουν την εγγύηση του EFSF) 70 εκατομμυρίων, 30ετούς διάρκειας.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz εκτιμά ότι ένα "κούρεμα" 25% θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ. ευρώ. Μάλιστα, προτείνει για την Ελλάδα να πάρει δάνειο από τον EFSF και να βάλει αυτά τα χρήματα σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο (trust) ώστε να εγγυηθεί τους νέους τίτλους. Το επιτόκιο που προτείνει είναι της τάξεως του 5% με 6%.

Εμπόδια μπορεί να θέσει και η ΕΚΤ, καθώς ο κ. Τρισέ έχει αντιταχθεί σε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό επεισόδια και να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς "επιλεκτικής" ή "περιορισμένης" χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: