Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις

Τετάρτη 11 Μαίου 2011
Να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια, στην κακοφωνία, στις πολλές τοποθετήσεις υπουργών και στην εικόνα μπάχαλο που εμφανίζει η κυβέρνηση, επιχείρησε ο πρωθυπουργός κατά την άτυπη ...συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε «Σήμερα αποφασίζουμε να πάμε μπροστά. Παρά τις δυσκολίες παρά την καλλιέργεια κλίματος μιζέριας και μοιρολατρίας είμαστε σήμερα ακόμη πιο αποφασισμένοι να κερδίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά». Ο πρωθυπουργός όμως είπε και άλλα πολλά.Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η χώρα μας βγει από το ευρώ,είπε όχι στην αναδιάρθρωση,όχι στις εκλογές όχι σε ανασχηματισμό. Οι υπουργοί άκουσαν το Γιώργο Παπανδρέου να τους λέει «Αποφασίζουμε και προχωράμε όλοι μαζί. Υλοποιούμε απολύτως την πολιτική που έχουμε αποφασίσει, συμφωνούμε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων χωρίς δεύτερες και τρίτες κουβέντες».Οι περισσότεροι υπουργοί είχαν προτάσεις να κάνουν ουδείς όμως τόλμησε να διαφωνήσει καθώς όλοι διέκριναν πως ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος για ρήξεις.

Το 2007 ζει.

Αίσθηση και πολλά σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο που ήρθε να προστεθεί στις δημόσιες παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και της Άννας Διαμαντοπούλου.Στην αρχή της τοποθέτησης του ο υπουργός Άμυνας σημείωσε «Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ευρύτατη συναίνεση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, συσπείρωση γύρω από δίκαιους και εφικτούς στόχους, χωρίς προσφυγή σε εκλογές που θα οδηγήσουν σε αναπαραγωγή ή διόγκωση του προβλήματος.» Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε αναδόμηση της κυβέρνησης ενώ υπογράμμισε πως για συγκεκριμένα θέματα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία.Η τοποθέτηση του κου Βενιζέλου προκάλεσε αναστάτωση στους δημοσιογράφους που ερμήνευσαν τα όσα είπε ως μομφή κατά του Γιώργου Παπανδρέου.Ο κ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι αναφερόμενος στην ανάκτηση της ικανότητας της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας εννοούσε και την αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη και πως μιλούσε ευρύτερα.Όμως δεν έφτασε μόνο αυτή η διευκρίνιση. Ο κ. Βενιζέλος και ενώ βρισκόταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμος να αναχωρήσει ειδοποιήθηκε στο κινητό του να ξαναμπεί στο Μαξίμου.Εκεί τον περίμενε ο πρωθυπουργός που του ζήτησε να προβεί σε δήλωση on camera.Πράγματι λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός Άμυνας μπροστά στον τηλεοπτικό φακό διευκρίνισε ότι «Η πολιτική διεύθυνση της χώρας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την Κυβέρνηση. Περιλαμβάνει την Αντιπολίτευση. Περιλαμβάνει τα Συνδικάτα, περιλαμβάνει την Κοινωνία των Πολιτών, περιλαμβάνει άλλες εξουσίες, όπως η δικαστική εξουσία, περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Άρα, πέρα από την Κυβέρνηση και το έργο της Κυβέρνησης και την προσπάθεια της Κυβέρνησης, υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε μία εθνική συστράτευση, προκειμένου να πετύχουμε σε μία εθνική προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης και ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου που πρέπει να θέσουμε ως πρώτο ζήτημα.».Είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκίμασε πλαγίως έστω ,την τοποθέτηση ενός υπουργού,για πολλούς αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ημέρα και φαίνεται πως οι πληγές της διαδοχής το 2007 δεν έχουν κλείσει.Για κάποιους άλλους ο κος Βενιζέλος πλήρωσε τις τοποθετήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και της κας Διαμαντόπουλου και θέλησε με αυτή την παρέμβαση να δείξει πως από εδώ και στο εξής ,δε θα ανεχτεί καμία άλλη διαφοροποίηση , «όποιος υποτιμήσει τον πρωθυπουργό θα χάσει» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών

Αν και πολλοί υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί είχαν προϊδεάσει τους δημοσιογράφους ότι θα ασκήσουν κριτική στον Ανδρέα Λοβέρδο,κάτι τέτοιο δε συνέβη.Ο υπουργός υγείας επανέλαβε την πρόταση του να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή από 180 βουλευτές,η αλήθεια είναι πάντως πως η τοποθέτηση του ήταν πιο ήπια.Ο κος Ραγκούσης υποστήριξε ότι «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και οι στρατηγοί δεν πρέπει να διχογνωμούν. Έχουμε ευθύνη να βγάζουμε ενιαία εικόνα».Η παρέμβαση του υπουργού εσωτερικών ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον κο Λοβέρδο.Ο υπουργός υποδομών Δημήτρης Ρέππας σημείωσε «Οι αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Θα ενοχλήσω λίγο. Η πολιτική έχει ηττηθεί γιατί τρέχουμε πίσω από το άγχος των δόσεων. Μάς κάνουν οι αγορές ό,τι θέλουν και αυτό δεν είναι πραγματική πολιτική. Γινόμαστε συνήγοροι και κατήγοροι οι ίδιοι του μνημονίου.Εκλογές το 2013.».Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να μην μπει η κυβέρνηση στη λογική να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει πόρτα πρόωρων εκλογών και τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η κυβέρνηση δε συζητάει την υποθήκευση δημόσιας περιουσίας.

Και στο βάθος συναίνεση

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης ,προς την αντιπολίτευση και κυρίως προς τη ΝΔ.Θέλοντας να αποδείξει, πως έχει την καλή διάθεση ,για συναίνεση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε «αν δούμε κάτι ενδιαφέρον από τον κύριο Σαμαρά την Πέμπτη στο Ζάππειο θα το υιοθετήσουμε ,αλλά τότε πρέπει να κρίνουμε και πως θα αντιδράσει η ΝΔ».

Στον «αέρα» η επόμενη δόση ?

Πηγές από το υπουργείο οικονομικών στις ερωτήσεις δημοσιογράφων τι θα γίνει τόσο με την αξιολόγηση από την τρόικα ,αλλά και με την επόμενη δόση του δανείου ανέφεραν «η επόμενη δόση συναρτάται από τη συζήτηση για το δανεισμό του 2012».Αυτές οι αναφορές τρόμαξαν αρκετούς, καθώς βλέποντας πως η Ευρώπη καθυστερεί να πάρει αποφάσεις ,άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη λήψη της επόμενης δόσης.Πάντως οι ίδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως το κρίσιμο eurogroup είναι εκείνο του Ιουνίου και η όποια απόφαση θα ληφθεί εκεί και θα επικυρωθεί από την σύνοδο κορυφής ,στα τέλη του επόμενου μήνα.Το κοστούμι για να καλυφθεί η τρύπα του 2011 θα είναι πολύ στενό καθώς τα πρόσθετα μέτρα θα αγγίξουν τα έξι δις ευρώ,χωρίς να περιλαμβάνονται οριζόντιες περικοπές όπως πρότεινε ο κος Λοβέρδος. http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: