Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Στον αυτόματο πιλότο η ΔΕΘ

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/72618/T010F01CNS40.jpg 

Τρίτη 26 Απριλίου 2011
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πώς φτάσαμε στις καρατομήσεις, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα.
Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς....
Την παντελή έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αποκάλυψε η κρίση στο εσωτερικό του δ.σ. της εταιρείας, η οποία οδήγησε τελικώς στην καρατόμηση της ηγεσίας της. Επιπλέον το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρενέβη με σημαντική καθυστέρηση κι ενώ η κρίση είχε καταστεί ήδη ανεξέλεγκτη μαρτυρά την απροθυμία της να ασχοληθεί, έστω και κατ’ ελάχιστο, με τα τεκταινόμενα στον εθνικό εκθεσιακό φορέα.
Τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης εμφανίζονται εξοργισμένα με την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ασχοληθεί εγκαίρως με τις αρρυθμίες οι οποίες είχαν εμφανιστεί εδώ και μήνες στη ΔΕΘ. “Οι υπουργοί μας, αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη ΔΕΘ, είναι απαράδεκτοι”, δήλωσε στη “Θ” κυβερνητικό στέλεχος, διευκρινίζοντας πως “εξαιτίας της αδιαφορίας τους μία προσωπική κόντρα μεταξύ δύο στελεχών της εταιρείας εξελίχθηκε σε μέγα θέμα”. Κοινοβουλευτικό στέλεχος σημειώνει από την πλευρά του ότι “το ζήτημα είχε τεθεί εγκαίρως, εδώ και μήνες, στους αρμοδίους, αλλά η απάντηση που πήραμε τότε ήταν πως ‘αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσουμε’”.
“Όλη η πόλη γελά σε βάρος μας και οι σοβαροί άνθρωποί της μας θυμίζουν τη ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας ότι ‘κατέστημεν η χλεύη των ηττημένων’”, αναφέρει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή και τη σκληρή ανακοίνωση της τοπικής Νέας Δημοκρατίας για την κρίση στη ΔΕΘ.

Ξεχείλισε το ποτήρι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η απόφαση για αλλαγή ηγεσίας στη ΔΕΘ είχε ληφθεί από το Δεκέμβριο του 2010. Δεν προχώρησε όμως, καθώς πέρα από την αβελτηρία των αρμοδίων στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρχε η άποψη ότι η αλλαγή ηγεσίας θα έπρεπε να συνδυαστεί και με τις τυχόν αλλαγές στην εταιρική μορφή των δύο εταιρειών (ΔΕΘ, Helexpo). “Δεν είναι φρόνιμο να αλλάζουμε κάθε τρεις και λίγο πρόσωπα”, είχε πει αρμόδιος κυβερνητικός παράγων. Μόνον που σχέδιο για αλλαγές στην εταιρική μορφή του εκθεσιακού φορέα δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να μη γίνει κάποια κατευναστική παρέμβαση στον εσωτερικό εμφύλιο της ΔΕΘ. Οι αρμόδιοι υπουργοί και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης πίστευε ότι θα έχει χρόνο, για να επιλύσει το ζήτημα. Ώσπου δύο τυχαία γεγονότα ανέσυραν το καπάκι και αποκαλύφθηκε σε ολόκληρη την πόλη ο τραγέλαφος που επικρατούσε στη ΔΕΘ, τον οποίο βεβαίως ο κ. Ξυνίδης γνώριζε από καιρό. Το πρώτο γεγονός ήταν η διάλυση της τελευταίας συνεδρίασης, περί τα μέσα Μαρτίου, του δ.σ. της εταιρείας, όταν η πλειοψηφία των μελών αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσβλητική συμπεριφορά που επιφύλαξε ο πρόεδρος Γιάννης Κωνσταντίνου απέναντι σε ένα μέλος του δ.σ. Ακολούθησαν οι επιστολές των τεσσάρων μελών του δ.σ. (Αθανασιάδης, Αφεντουλίδης, Οικονομόπουλος, Τσολάκη) αλλά και εκείνη του εκτελεστικού μέλους Κώστα Μαυράκη προς τον κ. Ξυνίδη, οι οποίες περιέγραφαν το αδιέξοδο. Το δεύτερο γεγονός ήταν η έμμεση ανακίνηση του θέματος της μετεγκατάστασης και ειδικότερα η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει και άλλη λύση πέραν της Σίνδου. Με το σενάριο αυτό, το οποίο πυροδότησαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, έσπευσε να ευθυγραμμιστεί ο κ. Κωνσταντίνου προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους.
Όλα αυτά δημιούργησαν έκρυθμη κατάσταση εξαναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να προχωρήσει την περασμένη Τρίτη στην απομάκρυνση των κυρίων Κωνσταντίνου και Μαυράκη.

Η επόμενη μέρα. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Το πιθανότερο είναι το ζήτημα του ορισμού νέας ηγεσίας να το χειριστεί προσωπικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τους έως τώρα χειρισμούς του κ. Ξυνίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Θ” τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία:
1. Η αναζήτηση δύο νέων προσώπων τα οποία θα έχουν την ικανότητα και το ειδικό βάρος να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ρόλου του προέδρου και του εκτελεστικού μέλους της ΔΕΘ. Σε αυτήν την περίπτωση η επιλογή προέδρου θα γίνει μέσω του opengov, ενώ το εκτελεστικό μέλος θα διοριστεί απευθείας από τον υπουργό.
2. Ο διορισμός ενός προσώπου το οποίο θα έχει τη διπλή ιδιότητα του προέδρου και εκτελεστικού μέλους της ΔΕΘ.
3. Η ανάθεση της ΔΕΘ στην ηγεσία της Helexpo Α.Ε., γεγονός που, εάν συμβεί, θα σηματοδοτήσει και τη μελλοντική συνένωση των δύο εταιρειών.
Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα υπόλοιπα μέλη του δ.σ.


“Είστε αναρμόδιος, κ. Ξυνίδη!”

Όλο το παρασκήνιο από το διορισμό ως την αποπομπή των Γ. Κωνσταντίνου και Κ. Μαυράκη

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του προέδρου Γιάννη Κωνσταντίνου και του εκτελεστικού μέλους Κώστα Μαυράκη άρχισε πριν από δύο εβδομάδες. Ο κ. Ξυνίδης είχε ήδη στα χέρια του την επιστολή παραίτησης του κ. Μαυράκη, καθώς και την επιστολή των τεσσάρων που επίσης έθεταν στην κρίση του τις δικές τους παραιτήσεις. Δεν είχε όμως ανάλογη επιστολή παραίτησης από τον κ. Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή το Σαββατοκύριακο των Βαΐων ο κ. Ξυνίδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ και του ζήτησε και τη δική του παραίτηση. Άκουσε όμως έκπληκτος τον κ. Κωνσταντίνου να του απαντά πως “είστε αναρμόδιος, κ. Ξυνίδη!”. Ο αναπληρωτής υπουργός, οργισμένος από αυτή τη συμπεριφορά, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τη Μεγάλη Τρίτη έδωσε εντολή να εκδοθεί ανακοίνωση διά της οποίας απομακρύνθηκαν από την ηγεσία της ΔΕΘ τόσο ο πρόεδρος όσο και το εκτελεστικό μέλος. Κατόπιν αυτού ο κ. Κωνσταντίνου απέστειλε και τη δική του παραίτηση εκδίδοντας παράλληλα ανακοίνωση, στην οποία αφήνει αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας, λέγοντας ουσιαστικά ότι η απομάκρυνσή του ήταν η ανταμοιβή “στη συστηματική, ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη ενημέρωσή μου προς την πολιτική ηγεσία και μόνο για τις εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που εντόπισα στο εσωτερικό της εταιρείας”.

Οι καταγγελίες εναντίον Μαυράκη. Στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε την επόμενη μέρα ο κ. Κωνσταντίνου παρουσίασε δέκα περιστατικά “διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας”, δείχνοντας ως υπεύθυνο γι’ αυτά τον κ. Μαυράκη.
Ειδικότερα ο κ. Κωνσταντίνου κατήγγειλε διαπλοκή στο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 1,14 εκατ. ευρώ, που τρέχει εδώ και λίγους μήνες, με αντικείμενο την πρόσληψη συμβούλου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.
Όπως υποστήριξε, σε μία από τις υποψήφιες εταιρείες προσελήφθη με σύμβαση αορίστου χρόνου συγγενικό πρόσωπο του κ. Μαυράκη. Κατήγγειλε επίσης τον κ. Μαυράκη για “παράνομη” -όπως ισχυρίστηκε- αύξηση του μισθού του κατά 1.700 ευρώ, παράνομη χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις για τη στελέχωση του ραδιοφώνου, την επιλογή νομικού συμβούλου χωρίς διαγωνισμό, τη δέσμευση του ταμειακού αποθέματος της ΔΕΘ, την ασφάλιση αστικής ευθύνης για τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΘ, καθώς και για περιττούς ή και στημένους διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 19.500 ευρώ.
Προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, διέταξε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Μαρία Τιντικάκη.
Από την πλευρά του ο κ. Μαυράκης έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του και γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα καταθέσει αγωγή σε βάρος του κ. Κωνσταντίνου.

Οι καταγγελίες εναντίον Κωνσταντίνου. Στο μεταξύ επικρίσεις και καταγγελίες διατυπώνονται σε βάρος και του κ. Κωνσταντίνου τόσο από στελέχη της διοίκησης της ΔΕΘ όσο και από το σύλλογο εργαζομένων. Όπως εξηγεί μέλος του δ.σ., “ο πρόεδρος είχε χάσει παντελώς τον έλεγχο στο δ.σ. και είχε καταστεί μειοψηφία. Αυτό τον οδήγησε σε αυταρχικές συμπεριφορές και συχνά απέσυρε θέματα ή δεν τα έβαζε στην ημερήσια διάταξη, επειδή γνώριζε πως θα μειοψηφούσε”. Άλλο μέλος του δ.σ. σημειώνει πως “συχνά, πυκνά μας έλεγε πως ‘εγώ είμαι εκείνος που μιλά με την κυβέρνηση κι εσείς είστε υποχρεωμένοι να συμφωνείτε με αυτά που σας λέω”. Αποκορύφωμα της αυταρχικής συμπεριφοράς που του καταλογίζεται ήταν η αφαίρεση του λόγου από μέλος του δ.σ. κατά την τελευταία συνεδρίαση προ εικοσαημέρου, λέγοντάς του “σου απαγορεύω να μιλάς”, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του οργάνου.
Ο κ. Μαυράκης καταλογίζει στον κ. Κωνσταντίνου αναίτια επιμονή στο να εξαγοράσει η ΔΕΘ από ιδιώτη, χωρίς μάλιστα διαγωνισμό, λυόμενες κατασκευές (τέντες) αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, που ήταν παροπλισμένες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τον κατηγορεί επίσης ότι από δικούς του κακούς χειρισμούς ματαιώθηκε η σχεδιαζόμενη λειτουργία εκθεσιακού κέντρου της Helexpo στο Ελληνικό.
Από κύκλους των εργαζομένων ο κ. Κωνσταντίνου εγκαλείται, γιατί “λόγω της ανασφάλειάς του παραχώρησε εξουσίες σε πρόσωπο το οποίο κακώς παραμένει στην εταιρεία, αφού έχει μεταταχθεί από το 1999 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία θα έπρεπε να υπηρετεί. Ο κ. Κωνσταντίνου αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση για μετάταξη και επιπλέον παρενέβη κατά τρόπο απαράδεκτο στο ΣτΕ ζητώντας να μην εκδικαστεί η προσφυγή που κατέθεσε ο εν λόγω υπάλληλος, ώστε να συνεχίσει να τον κρατά στο πλευρό του στη ΔΕΘ”. Σημειώνουν επίσης ότι “ο συγκεκριμένος υπάλληλος τοποθετήθηκε διευθυντής στην Interexpo, θυγατρική της ΔΕΘ, και ως διά μαγείας η σύζυγός του εμφανίστηκε ξαφνικά το 2009 να είναι μέτοχος της Interform, ιδιωτικής εταιρείας που συμμετέχει με το 20% στην Interexpo”.
Τέλος σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων “Ν. Γερμανός” καταγγέλλει ότι, “αν και είχε ήδη παραιτηθεί, ο κ. Κωνσταντίνου προήδρευσε τη Μ. Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο της Interexpo, στη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκαν ο ισολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις του 2010, παρότι εκκρεμεί έλεγχος ορκωτών ελεγκτών”. Επισημαίνεται μάλιστα ότι από τη συνεδρίαση απείχαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ. Απαντώντας ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως “δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα”. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΔΕΘ διαπίστωσε κάποιες ζημίες της τάξης των 70.000 ευρώ στη θυγατρική της λόγω της κρίσης και πως το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 400.000 ευρώ.


Από το παράθυρο του opengov

Εννέα ολόκληρους μήνες χρειάστηκε η κυβέρνηση, για να επιλέξει τις νέες διοικήσεις σε ΔΕΘ και Helexpo. Ο κ. Μαυράκης είχε καταθέσει αίτηση στο opengov για τη θέση του εκτελεστικού μέλους στο δ.σ. της ΔΕΘ. Ήταν παλιός γνώριμος της Λούκας Κατσέλη και του συζύγου της Γεράσιμου Αρσένη και επιπλέον γνώστης των θεμάτων της ΔΕΘ ως επί 30ετία υπάλληλος και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Επίσης είχε επαφή και με το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.
Αίτηση στο opengov για τη θέση του προέδρου κατέθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος τελικώς επιλέχθηκε. Πώς συνέβη αυτό; Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου αναφέρει ότι ο κ. Κωνσταντίνου αξιοποίησε με αριστοτεχνικό τρόπο μία κοινωνική γνωριμία του με συγγενικό πρόσωπο της κυρίας Κατσέλη. Παράλληλα επιδίωξε και είχε συνάντηση με τον Χάρη Καστανίδη, ενώ είχε εξασφαλίσει και την “ουδετερότητα” του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει, σημειώνει πως ο κ. Κωνσταντίνου εκτός από τη θέση του προέδρου στη ΔΕΘ είχε καταθέσει στο opengov αιτήσεις και για θέση γενικού γραμματέα σε υπουργείο ή περιφέρεια, αλλά δεν επιλέχθηκε. Ειδικότερα για το διορισμό του σε θέση περιφερειάρχη είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποστήριξη γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, γνώριμου του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τέτοια παρέμβαση στον υπουργό και επιπλέον του εξήγησε ότι και αυτός είχε καταθέσει ανάλογη αίτηση για περιφερειάρχης. Αυτό το στέλεχος ο κ. Κωνσταντίνου το κατήγγειλε στην τελευταία συνέντευξή του ότι συμμετείχε σε στημένο διαγωνισμό της ΔΕΘ!



    * Στην περιπέτεια της απομάκρυνσής του από τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ ο κ. Κωνσταντίνου ενέπλεξε και τη “Θ”, λέγοντας ότι με αρνητικά δημοσιεύματα επιδίωξε την αποπομπή του. Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε ότι η “Θ” κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κωνσταντίνου δημοσίευσε τρία ρεπορτάζ σχετικά με τη ΔΕΘ. Το τελευταίο τη Μ. Δευτέρα, το οποίο αποκάλυπτε ότι έρχονται παραιτήσεις και καρατομήσεις στη ΔΕΘ και δύο ημέρες μετά επαληθεύτηκε. Το δεύτερο αφορούσε την περιπέτεια με τις τέντες στο Ελληνικό, η σκανδαλώδης αγορά των οποίων απετράπη μετά το δημοσίευμα. Και το τρίτο αποκάλυπτε τις προθέσεις των Γ. Καρατζαφέρη και Άνθιμου να μποϊκοτάρουν την 75η ΔΕΘ, για να αποδοκιμάσουν το διορισμό του κ. Κωνσταντίνου στην προεδρία της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα ουσιαστικά στήριζε τον κ. Κωνσταντίνου και αποδοκίμαζε το σχεδιαζόμενο μποϊκοτάζ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το οποίο τελικώς εγκαταλείφθηκε.
“Θ” 

Δεν υπάρχουν σχόλια: