Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το σταυρόλεξο των μέτρων στο υπουργικό Υπουργικές «ενστάσεις» για την περικοπή δαπανών

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/BE0E42927A9A8EFA9CED7494CAC52661.jpg 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Σε βαρύ κλίμα, έπειτα και από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και υπό την ασφυκτική πίεση που δημιουργεί η προσπάθεια κατάρτισης του... νέου δημοσιονομικού πλαισίου, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι μία ακόμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αρκετοί υπουργοί τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν την αντίδρασή τους στην εκ μέρους τους υποχρέωση να προχωρήσουν σε περιστολές δαπανών στα υπουργεία τους για τις οποίες πιέζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Το τεφτέρι του Παπακωνσταντίνου
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις δύο πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις, ο υπουργός Οικονομικών ήταν παρών και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επέστησε την προσοχή όλων στην κατάρτιση προγραμμάτων ανά υπουργείο, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα περιθώριο εκτροχιασμού από τους στόχους του νέου δημοσιονομικού προγράμματος.
Παρά ταύτα οι ενστάσεις και απροθυμία κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν σε ελέγχους δαπανών είναι υπαρκτές, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζουν να εκδηλώνονται και φωνές ανησυχίας για την περίοδο που ακολουθεί και το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Χαρακτηριστική είναι η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους πολίτες, προσθέτοντας ότι γη κρίση «δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εάν η κυβέρνηση πορεύεται με ενοχικό πολιτικό λόγο».
Σε αναζήτηση αναχωμάτων
Σε αυτό το κλίμα, καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργία κάποιων κοινωνικών αναχωμάτων, με την ενεργοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ή με επανεξέταση κάποιων μέτρων όπως η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες από το προσεχές φθινόπωρο.
Παρά ταύτα και στο πεδίο αυτό παρατηρείται δυστοκία, την οποία βουλευτές της συμπολίτευσης αποδίδουν στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Κοινωνικά αναχώματα με … ΜΚΟ
Μία από τις περιπτώσεις που συγκεντρώνει την κριτική βουλευτών, είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα περί τα 200 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση προγραμμάτων (προσωρινής έστω) αντιμετώπισης της ανεργίας τα οποία λιμνάζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους είναι ότι επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω… Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Όπως αναφέρουν βουλευτές του ΠαΣοΚ, αντί να ενεργοποιηθούν διαδικασίες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, μοιάζει να προτάσσεται η διαδικασία διοχέτευσης των σχετικών κονδυλίων μέσω ΜΚΟ, οι οποίες θα καταρτίσουν τα προγράμματα και εν συνεχεία θα προχωρήσει η διαδικασία απορρόφησης ανέργων. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχουν λιμνάσει όλα τα προγράμματα επανακατάρτισης εργαζομένων.
Όλα αυτά, καταγράφονται λίγες ημέρες αφότου ελήφθησαν οι αποφάσεις σε ευρωαπαϊκό επίπεδο και ενώ αναμένεται η νέα αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα βρίσκεται στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την νέα δραματική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και ενώ η κυβέρνηση αρχίζει να κάνει λόγο για «φως στην άκρη του τούνελ». (ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: