Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Να βάλουμε όλοι «πλάτη» να βγούμε από την κρίση - Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας

Συμμάχους στην τοπική κοινωνία αναζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, για να βγει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, που έχει γονατίσει για τα καλά την αγορά. Έτσι, χθες, κάλεσε στα γραφεία του τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και τους προέδρους των συνδικαλιστικών φορέων των καθηγητών και των δασκάλων, ζητώντας τους να επιδείξουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους στην ..προσπάθεια αναθέρμανσης της τοπικής αγοράς.
empor_syllogosΣτην πρόσκληση του Εμπορικού Συλλόγου (παρότι δεν γνώριζαν το αντικείμενο της συνάντησης) ανταποκρίθηκαν πρόθυμα όλοι: ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καζταρίδης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Αστέριος Κρίτογλου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θεόδωρος Σιαμάγκας και η πρόεδρος του Συλλόγου των δασκάλων Φρειδερίκη Βάσσου.

«Ούτε οι έμποροι ούτε οι εκπαιδευτικοί φταίμε για την οικονομική κρίση αλλά την πληρώνουμε, γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε, να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να βάλουμε όλοι πλάτη να βγούμε από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ρέχας, προλογίζοντας την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους εκπαιδευτικούς.
Η ιδέα ήταν απλή στη σύλληψή της: Ήθελε απλά την έγκριση των δυο Διευθυντών και των δυο προέδρων για να διανεμηθεί (από τους εκπαιδευτικούς, στις αίθουσες διδασκαλίας) μια επιστολή του προς τους γονείς των μαθητών, με την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος επιχειρεί να τους ευαισθητοποιήσει στο θέμα της στήριξης της τοπικής αγοράς, ως στήριξης και της ίδιας της πόλης, αλλά και ως επένδυσης στο μέλλον των παιδιών τους. Η επιστολή, θα συνοδεύονταν και από δωροεπιταγή, για να είναι πιο ελκυστική και πειστική.
Αλλά, η ιδέα .. σκάλωσε.
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα των εμπόρων, το βιώνουμε κι εμείς καθημερινά και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε», είπε ο κ. Καζταρίδης, «ωστόσο, εδώ είμαστε ως υπηρεσιακοί παράγοντες και το Υπουργείο απαγορεύει τη διακίνηση παντός είδους εντύπων μέσα στο σχολείο».
Πρόσθεσε, πάντως, πως μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι και πρότεινε τη διανομή της επιστολής (από συνεργείο του Συλλόγου) στην είσοδο του αύλειου χώρου των σχολείων, όπου δεν απαγορεύεται.
Η πρόταση δεν βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς το θέμα ήταν να βρεθεί ένας ανέξοδος και κυρίως ένας ασφαλής τρόπος να φτάσει η επιστολή στα χέρια των γονιών κι όχι να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων από τα ανυποψίαστα (για το ζόρι των εμπόρων) παιδιά.
«Χαίρομαι για την πρόσκληση και βεβαίως να σας στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Κρίτογλου, «εγώ όμως», πρόσθεσε, «θα ήθελα κι ο Εμπορικός Σύλλογος να είναι αρωγός στα προβλήματα της εκπαίδευσης στο νομό, όλοι οι φορείς να σταθούμε δίπλα-δίπλα για να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση, τα σκολειά μας. Να είναι αμοιβαία η στήριξη».
Όσο για την επιστολή, «θα προσπαθήσουμε να προσπεράσουμε τα διαδικαστικά», είπε, «θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε όλοι».
Την κατανόησή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις μέρες αυτές οι έμποροι εξέφρασε και ο κ. Σιαμάγκας. 2.500 εκπαιδευτικοί στην Πιερία δεν θα πάρουν τα 1000 ευρώ του δώρου των Χριστουγέννων (που έχει περικοπεί) είπε, που σημαίνει ότι 2,5 εκ ευρώ θα χαθούν από την αγορά, αφού και το υπόλοιπον του δώρου (τα 400 ευρώ που θα πάρουν) δε φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τώρα που σφίγγουνε τα κρύα.
«Πέρα από την οικονομική κρίση, υπάρχει κι ο πανικός για το τι μπορεί να συμβεί παραπέρα», πράγμα που «κρατά» τους καταναλωτές και δεν προχωρούν σε αγορές, υποστήριξε η κ. Βάσσου.
Η ίδια πρότεινε να διοργανώσουν από κοινού, οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος των εμπόρων, μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, έτσι ώστε το μήνυμα της επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου να περάσει μέσα από την πρόσκληση που θα στείλουν οι διοργανωτές.
Τελικά ο Εμπορικός Σύλλογος δέχτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό (αν και οι χαλεποί καιροί που ζούμε δεν ενδείκνυνται για έξοδα, κατά πως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος), ωστόσο δεν εγκαταλείπει και την ιδέα να φτάσει η επιστολή του τουλάχιστον στα χέρια των 2.500 εκπαιδευτικών του νομού.




Μήνυμα προς γονείς μαθητών

Στηρίζοντας την αγορά της πόλης μας επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας

Eίναι γνωστό σε όλους μας ότι όταν η εμπορική και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα μιας πόλης δεν βρίσκεται σε άνθιση και πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, τότε μιλάμε για μια πόλη μουντή-άχρωμη, μια πόλη δίχως προσωπικότητα, μια πόλη που μαραζώνει.
Η αγορά της πόλης μας είναι ανταγωνιστική, συγκεντρωμένη που σημαίνει ότι είναι εύκολα προσβάσιμη για τον καταναλωτή, διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, πολύ καλές τιμές και πολύ καλή εξυπηρέτηση κυρίως επειδή συμβάλλει και ο παράγοντας της προσωπικής σχέσης του επαγγελματία με τον καταναλωτή. Όλα αυτά μαζί καθορίζουν την αγορά της Κατερίνης ως μία από τις καλύτερες αγορές και η οποία πλεονεκτεί έναντι πολλών αγορών στην Ελλάδα.
Στόχος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι στηρίζοντας την αγορά μας, στηρίζουμε την πόλη μας. Και όταν λέμε την αγορά μας εννοούμε βεβαίως τον ντόπιο επιχειρηματία, την ντόπια επιχείρηση. Εξάλλου, στηρίζοντας την τοπική επιχείρηση, τα χρήματά μας έμμεσα, επιστρέφουν σ’ εμάς. Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο καταναλωτής συμπεριφέρεται ανάλογα με το συμφέρον του, τονίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να υιοθετήσουμε και να κάνουμε πράξη το μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου. Να αντιληφθούμε δηλαδή όλοι μας ότι στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της πόλης μας, στηρίζουμε πράγματι την ίδια την πόλη μας και επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας.

Με εκτίμηση προς το κοινό της Πιερίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: