Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πάλι με χρόνια με καιρούς...

vasiko_1

Σε ιδιώτη για 60 χρόνια!
Τη μακροχρόνια-για εξήντα χρόνια-παραχώρηση του κάμπινγκ της Σκοτίνας σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές αποφάσισε η δημόσια Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Καλώς καμωμένη βλέπει την... απόφαση ο νέος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου. Επιφυλάξεις εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ Γιώργος Μπούρος.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε η ΕΤΑ την περασμένη Τρίτη, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Ο διαγωνισμός είναι διεθνής, θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις και μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που διαθέτουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 15 εκ. ευρώ.
Η πρώτη φάση αφορά την υποβολή αίτησης και φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων, ενώ στη δεύτερη θα κατατεθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές και θα αναδειχθεί ο επικρατέστερος.
Για την ώρα δηλαδή είναι άγνωστο το τίμημα της μακροχρόνιας (σχεδόν για τρεις γενιές) εκμίσθωσης του μεγαλύτερου κάμπινγκ των Βαλκανίων, που στο παρελθόν είχε γνωρίσει μέρες δόξης λαμπρής, αλλά, εδώ και μια εικοσαετία, είχε απαξιωθεί πλήρως από τον ΕΟΤ και τους πολιτικούς του προϊσταμένους.

vasiko_2Όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το προς μίσθωση ακίνητο
βρίσκεται στο νέο Δήμο Δίου-Ολύμπου, σε απόσταση 30 χλμ. νότια της Κατερίνης, στο 100ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών. «Πρόκειται», τονίζεται, «για παραθαλάσσιο κτήμα εκτάσεως 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων περίπου, σε τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλλους».
Οι βασικές επιδιώξεις της ΕΤΑ, όπως τις διατυπώνει στην πρόσκληση, είναι: «η ανάπτυξη ξενοδοχειακής υποδομής, κατηγορίας τουλάχιστον 4* και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών και, ενδεχόμενα, λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις κάμπινγκ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λ.π.) υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.2160/93 (ΦΕΚ 118/Α) και τις λοιπές ειδικές σχετικές ρυθμίσεις, όπως αυτές ισχύουν για τις επί μέρους τουριστικές δραστηριότητες».
Το πώς ακριβώς, ωστόσο, θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το ακίνητο οι επίδοξοι επενδυτές θα φανεί από τα ενδεικτικά σχέδια ανάπτυξης που καλούνται να καταθέσουν απαραιτήτως στην Α’ φάση του διαγωνισμού.
Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως απλό κάμπινγκ (για διακοπές των φτωχών), όπως λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ΕΤΑ (που είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο),
πριν από κάθε διαγωνισμό εκμίσθωσης δημόσιας ακίνητης περιουσίας «προηγείται συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία».
Πώς και με ποιο τρόπο έγινε αυτή η συνεννόηση, με ποιους φορείς των ιδιοκτητών αυτής της ακίνητης δημόσιας περιουσίας (δηλαδή των πολιτών της Πιερίας, όπως και των πολιτών της χώρας) δύσκολο να πει κανείς.
Ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, πάντως, πριν από δυο μήνες, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το κάμπινγκ στη Βουλή, είχε εκφράσει την άποψη ότι ένας ενοικιαστής για 50 χρόνια θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όσο αφορά την αξιοποίησή του.
Υπέρ της παραχώρησης του κάμπινγκ στην αυτοδιοίκηση είχε ταχθεί παλιότερα ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου (στα όρια του οποίου βρίσκεται το κάμπινγκ), ο νέος καλλικρατικός δήμαρχος της περιοχής ωστόσο, Γιώργος Παπαθανασίου, είναι θετικός απέναντι στην απόφαση της ΕΤΑ. «Πάντα ήμουν υπέρ της μακροχρόνιας μίσθωσης», μας δήλωσε χθες.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος. «Δε γνωρίζω λεπτομέρειες του διαγωνισμού», είπε, «θα συνεδριάσει η Διοίκηση και θα πάρουμε θέση».
Η προσωπική του άποψη, πάντως, είναι ότι η παραχώρηση του κάμπινγκ για 60 χρόνια συνιστά στην ουσία ξεπούλημα. Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει ότι οι ξενοδόχοι του νομού ήταν αντίθετοι σε μια παρόμοια μεγάλη επένδυση στην Παραλία Κατερίνης, καθώς εκτιμούσαν ότι η λειτουργία ενός τουριστικού μεγαθήριου θα έβαζε «ταφόπλακα» στις πολλές και κατ’ εξοχήν μικρές τουριστικές επιχειρήσεις του νομού.
Το ερώτημα αυτό (αν, δηλαδή, η αξιοποίηση του κάμπινγκ από μεγαλοεπενδυτές έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τουριστικών επιχειρηματιών της περιοχής), το θέσαμε στο δήμαρχο Δίου Ολύμπου. «Οι επιχειρηματίες πιστεύουν πως είναι προς το συμφέρον τους», μας απάντησε.
Αλλά κι αν δεν είναι, αν δηλαδή αναγκαστούν να κλείσουν τις μικρές τους επιχειρήσεις, έ, τότε μπορούν να προσβλέπουν στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι μακροχρόνιοι ενοικιαστές της τεράστιας αυτής δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: