Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μη μένεις αμέτοχος!

vasiko_1
Ημέρα Διαμαρτυρίας η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πάνω από 3.000 άτομα με αναπηρία, μαζί με τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν από... όλες τις γωνιές της Ελλάδας-και από την Πιερία-για να συναντηθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και να απαιτήσουν τα αυτονόητα: το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.

vasiko_2Η «Π», μετέχοντας («μη μένεις αμέτοχος» είναι το σύνθημα του σημερινού συλλαλητηρίου) στη σημερινή κινητοποίησή τους, υπενθυμίζει ορισμένα αυτονόητα δικαιώματά τους που χρόνια τώρα δε γίνονται σεβαστά από την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους συμπολίτες τους.

Ένας ακόμη χρόνος πέρασε (από την 3η Δεκέμβρη 2009) και δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά τις δομές ενίσχυσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η μέριμνα της πολιτείας για αυτά τα άτομα είναι ανύπαρκτη και το κενό της καλύπτεται (ή προσπαθεί να καλύψει) η «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης». Γονείς, παιδιά και εργαζόμενοι σ’ αυτήν, ακόμη vasiko_3περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης για δημοσιοποίηση της Μέριμνας Παιδιού, η οποία συντηρείται κατά κύριο λόγο από τις πενιχρές ενισχύσεις της αυτοδιοίκησης.

Το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης, στεγάζεται σε έναν από τους πλέον ακατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ενώ δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο τα ΑΜΕΑ της Πιερίας να αποκτήσουν τη σχολική στέγη που αρμόζει στις ιδιαιτερότητές τους, αφού η κατασκευή ενός πραγματικά ειδικού σχολείου έχει «βαλτώσει» στις διαδικασίες των περιβόητων ΣΔΙΤ.

vasiko_4Η κίνηση των ΑΜΕΑ στην πόλη είναι Γολγοθάς, ακόμη και στις περιοχές όπου κατασκευάστηκαν φαρδιά πεζοδρόμια. Η έλλειψη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης από την πλειοψηφία των οδηγών, σε συνδυασμό με την χαλαρή (έως ανύπαρκτη) αντιμετώπιση των παραβατών από τη Δημοτική Αστυνομία, έχουν μηδενίσει το όποιο έργο έγινε με την κατασκευή νέων πεζοδρομίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: