Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βουλή - Συστάθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση Βατοπεδίου

 
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
protothema.gr   
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η κλήρωση της ολομέλειας της Βουλής για την ανάδειξη των πέντε τακτικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, του ενός εισαγγελέα και των ...αναπληρωματικών που θα εξετάσουν την ποινική δίωξη κατά των κ.κ. Αλέκου Κοντού, Ευάγγελου Μπασιάκου και Πέτρου Δούκα για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

Τα πέντε τακτικά μέλη που απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο είναι:

1)Παναγιώτης Κομνηνάκης (μέλος του Αρείου Πάγου)

2)Ιωάννης Γιαννακόπουλος (μέλος του Αρείου Πάγου)

3)Αντώνιος Αθηναίος (μέλος του Αρείου Πάγου)

4)Παναγιώτης Πικραμένος (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας)

5) Μαρίνα Παπαδοπούλου(μέλος ΣτΕ)

Ως αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν:

1)Βαρβάρα Κριτσιωτάκη (μέλος του Αρείου Πάγου)

2)Δήμητρα Παπαντωνοπούλου (μέλος του Αρείου Πάγου)

3)Βασιλική Καλαντζή (μέλος ΣτΕ)

Ως εκτελών καθήκοντα εισαγγελέα κληρώθηκε ο κ. Μιλτιάδης Ανδριωτέλης και αναπληρωτής ο κ. Ρούσος Εμμανουήλ Παπαδάκης
Να σημειωθεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, το Δικαστικό Συμβούλιο προβλέφθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών και έχει το βάρος της παραπομπής τους ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. Το έργο των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου ξεκινά άμεσα το έργο τους. Αυτό είναι η διεξαγωγή της προανακριτικής διαδικασίας ώστε στο τέλος να αποφανθούν για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν τα ποινικά δικαστήρια. Δηλαδή, διεξάγει την ανάκριση, το πόρισμα της οποίας παραδίδεται στον Εισαγγελέα. Ο τελευταίος εισάγει πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο επί της ενοχής ή όχι των παραπεμπομένων. Επί της πρότασής του αυτής αποφαίνεται το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του. Τέλος, το Δικαστικό Συμβούλιο έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί για το θέμα της παραγραφής αλλά όχι την υποχρέωση. Δηλαδή μπορεί να αφήσει το ζήτημα να το επιλύσει το Ειδικό Δικαστήριο.
ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: