Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μνημόνιο και στο Νοσοκομείο Κατερίνης

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
Ένα από τα 30 πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι Διοικητές των οποίων υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και τη μείωση των δαπανών, είναι και το.. Νοσοκομείο Κατερίνης.
nosokomeio_1Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Στέργιο Φαρμάκη, μόλις τρία νοσοκομεία στη Μακεδονία έχουν υπογράψει το μνημόνιο κι ένα από αυτά είναι και το δικό μας, γιατί, όπως μας είπε, «κρίθηκε αξιόμαχο για την υλοποίηση της πολιτικής του υπουργείου», δηλαδή της πολιτικής που απορρέει από τις επιταγές του Μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την «τρόϊκα».
Σε γενικές γραμμές το μνημόνιο συνεργασίας του Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης (όπως και των Διοικητών των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων) με τον Υπουργό, αφορά στην παρακολούθηση των εξόδων και των εσόδων του Νοσοκομείου, το διπλογραφικό σύστημα και τη μηχανοργάνωση.
nosokomeio_2«Τα πάντα θα καταγράφονται αυτόματα ηλεκτρονικά», λέει ο κ. Φαρμάκης, «και κάθε μήνα τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία θα στέλνονται στο Υπουργείο προκειμένου να γίνεται έλεγχος».
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείου και θα μειωθεί το έλλειμμα δαπανών σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αφού κάθε τι θα είναι άμεσα ελέγξιμο και δεν θα υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες.
Το μνημόνιο περιλαμβάνει οκτώ στόχους, με σαφές χρονοδιάγραμμα που λήγει στο τέλος του έτους, και είναι:
-η τήρηση λογιστικών αποθηκών και αποθεμάτων
-η κωδικοποίηση αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων
-η κατάρτιση, έγκριση και πιστοποίηση ισολογισμών χρήσης 2009
-η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2011 με τη διπλογραφική μέθοδο
-το διπλογραφικό σύστημα με ενημέρωση λογαριασμών-λειτουργία υποσυστημάτων
-η πλήρης λειτουργία διαχειρίσεων-απογραφών
-η μηχανογραφική υποστήριξη των ανωτέρω και των στοιχείων που δίνονται στο υπουργείο Υγείας
-η τακτοποίηση όλων των υποχρεώσεων και απαιτήσεων εννεαμήνου 2010.

Τέρμα οι «τζαμπατζήδες»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται μέτρα για την αποτροπή της απώλειας εσόδων του Νοσοκομείου.
Με εγκύκλιό του, ο κ. Λοβέρδος απαίτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εισπράττονται τα τρία ευρώ από όλους ανεξαιρέτως, καθώς το αντίτιμο πλήρωναν μόνον οι Έλληνες κι όχι οι αλλοδαποί που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία.
«Μας ζητήθηκε» λέει ο κ Φαρμάκης «να καταγράφεται και να αποστέλλεται στο υπουργείο όλη η κίνηση, πόσοι πληρώνουν και πόσοι δεν πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου και στα Κέντρα Υγείας του νομού, ενώ θα καταγράφονται και τα νοσήλια που δεν εισπράττονται, από ανασφάλιστους, μετανάστες, έτσι ώστε να γίνονται απαιτητά».
Ποιες ήταν οι απώλειες στο Νοσοκομείο Κατερίνης από αλλοδαπούς, οικονομικούς μετανάστες, κυρίως, «μαύρης εργασίας»; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Φαρμάκη, περίπου 30.000 ευρώ από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα.
Δηλαδή «σταγόνα στον ωκεανό» (των εκατοντάδων εκατομμυρίων των επιλήψιμων δαπανών για προμήθειες στο ΕΣΥ) που μάλλον δε δικαιολογεί την μήνιν του κ. Λοβέρδου και τις δηλώσεις του, του τύπου «πρέπει να σταματήσει η τσαπατσουλιά, η τζάμπα γενναιοδωρία, η τζάμπα μαγκιά και η τζάμπα καλοσύνη».
Όσο για την άλλη τη «τζάμπα μαγκιά», του υπουργείου, που μπορεί να καυχιέται πως έθεσε σε λειτουργία το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης, σε βάρος ωστόσο των ωραρίων και των φυσικών αντοχών των εργαζομένων του και με λειψό προσωπικό, αυτή δεν έχει ακόμα σταματήσει. Ενώ το χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της είναι πολύ πιο φαρδύ (ξεχειλωμένο, ορθότερα) από αυτό της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: