7.000 είναι τα χρωστούμενα ρεπό στο προσωπικό, αλλά το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι με την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος (λειψού σχεδόν κατά το ήμισι) προσωπικού, μπορεί να λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο....
Κι αυτό την ώρα που, όπως παραδέχθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, η οικονομική κρίση έχει ανεβάσει κατακόρυφα (τουλάχιστον 20%) την επισκεψιμότητα στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε σύσκεψη-που ακολούθησε της ξενάγησης του κ. Πολύζου και του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Χρήστου Ζηλίδη στους χώρους του Νοσοκομείου από τον Διοικητή της Πιερικής νοσοκομειακής μονάδας Αστέριου Φαρμάκη-γιατροί και νοσηλευτές έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης του Νοσοκομείου με επιπλέον προσωπικό, πριν το υπάρχον καταρρεύσει από υπερκόπωση.
Η λύση που προκρίνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης είναι να ανακληθεί το προσωπικό των περιφερειακών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας της Πιερίας. Θα κληθούν δηλαδή (για 2 μήνες είπε ο κ. Φαρμάκης) να συνδράμουν όσοι γιατροί και νοσηλευτές είναι επιφορτισμένοι με την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα χωριά, προκειμένου να ξαλαφρώσουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που «μετακόμισαν» το παλιό Νοσοκομείο στο νέο, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το απόγευμα και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τις άδειές τους.
Μια δεύτερη λύση, την οποία πρότειναν και οι παρόντες στη σύσκεψη κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, είναι να μετατεθούν στο Νοσοκομείο Κατερίνης νοσηλευτές (κυρίως) και γιατροί που κατάγονται από την Πιερία αλλά υπηρετούν σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας.
Μια τρίτη άμεση λύση, την οποία απαίτησαν τόσο ο Γ.Γ του υπουργείου όσο και ο Διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ, είναι η ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του Νοσοκομείου, το οποίο όμως είναι έτσι κι αλλιώς το μισό από αυτό που απαιτείται για την πλήρη ανάπτυξή του.
Η οποία, όπως φαίνεται θα αργήσει. Για παράδειγμα, δε λειτουργεί ακόμη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η παραμένει «του κουτιού», καθώς απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό (να εκπαιδευτεί το υπάρχον, ζήτησε ο κ. Πολύζος), αλλά και ο νέος υπερσύγχρονος μαστογράφος που διαθέτει το Νοσοκομείο.
Το θέμα του Κέντρου Πρόληψης του καρκίνου του Μαστού έθεσε κατά η διάρκεια της σύσκεψης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου. «Χθες ξεκινήσαμε να το λειτουργήσουμε», είπε ο κ. Φαρμάκης, αλλά θέλει εκπαιδευμένο προσωπικό, τεχνολόγους». Οι οποίοι και πάλι θα προκύψουν από εκπαίδευση (1-2 μήνες στη Θεσσαλονίκη) του υπάρχοντος προσωπικού.
«Το λέγαμε από πριν ότι θα είναι πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού», είπε στη σύσκεψη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου. Σε γραπτή δήλωσή του πάντως, μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «με την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, την άμεση ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό με προσλήψεις-κάποιες είναι εγκεκριμένες και είναι σε εξέλιξη-και με μετατάξεις από άλλα νοσοκομεία όσων επιθυμούν να έλθουν στην Πιερία, αλλά και με την γρήγορη ενοποίηση των μονάδων υγείας (κύρια του Νοσοκομείου και του ΨΝΠΟ) του Νομού στη βάση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου θα υπάρξει βελτίωση και λύση το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού».
Διείδε ακόμη ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της για τον τομέα της Υγείας αφού προχωρά σε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού για την στελέχωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια».
Μια άλλη διάσταση του θέματος έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης. «Πώς να κάνουμε υγεία», είπε, «όταν αναγνωρίζουμε στη Βουλή αμφιλεγόμενα χρέη προς προμηθευτές, αντί να τους στείλουμε στα δικαστήρια».
Κι ενώ εκ των λεγομένων του κ. Αμοιρίδη φαίνεται ότι λεφτά για τους προμηθευτές (μεταξύ αυτών, προνομιακός προμηθευτής, και η Ζήμενς) υπάρχουν, ο Διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ επέμενε για το αντίθετο.
«Ξέρετε ότι για να αποπληρωθεί το Νοσοκομείο Κατερίνης ‘στέγνωσε’ το ΕΣΠΑ για την υγεία στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας;» είπε στους καταπονημένους γιατρούς και νοσηλευτές. Και πρόσθεσε: «Όλα τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν είστε μόνο εσείς. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά σκεφτείτε να έλεγε η τρόϊκα ‘Τι νέο νοσοκομείο τώρα; Περιμένετε άλλα 5 χρόνια’ … Να το βλέπουμε θετικά, Να λέμε ‘πήγαμε σε ένα καινούργιο νοσοκομείο, χαλάλι»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου