Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τρεις κόμβοι και στη μέση… πάρκο; Γιατί;

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
BASIKO
Τις επιφυλάξεις τους διατυπώνουν Ομάδες Πολιτών για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Σβορώνου και 7ης Μεραρχίας. Συγκεκριμένα, Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος και η ..Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, αμφισβητούν τη χρησιμότητα του κόμβου στη συγκεκριμένη περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλα είναι τα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής.
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, σε επιστολή τους προς τα μέσα ενημέρωσης, αναρωτούνται αν υπάρχουν και κάποια άλλα σχέδια για την περιοχή τα οποία δεν γνωρίζουν οι πολίτες, ενώ επικαλούνται την επιστημονική άποψη συγκοινωνιολόγου, ο οποίος μετείχε στην ερευνητική ομάδα για το κυκλοφοριακό της Κατερίνης και σύμφωνα με την οποία η κατασκευή κυκλικού κόμβου σε βάρος ζωτικού χώρου πεζού για να αποδοθεί στην κίνηση των οχημάτων, αντίκειται στη διεθνή πρακτική.
«Η Δημοτική Αρχή επιμένει ανεξήγητα, στην κατασκευή ενός ακόμα κυκλικού κόμβου», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή του που φέρει τίτλο «Κυκλικός κόμβος στο πάρκο; Γιατί;». Επίσης, θέτουν και ζήτημα ασφάλειας για τους οδηγούς που θα διέρχονται από αυτόν τον κόμβο (του οποίου την περίμετρο μείωσε ο Δήμος μετά τις αντιδράσεις πολιτών), αφού θα περνάνε «σύριζα» από τα δέντρα και αν τελικά αυτά θα θυσιαστούν για την «ασφάλεια».
«Απορούμε με την επιμονή του Δήμου και αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν κι άλλα σχέδια για την περιοχή που δεν τα γνωρίζουμε. Διαφορετικά κυκλικός κόμβος στη συγκεκριμένη διασταύρωση δεν δικαιολογείται», καταλήγουν οι Φίλοι του Περιβάλλοντος.
Λίγες ώρες μετά την επιστολή των Φίλων του Περιβάλλοντος και ενώ οι εργασίες στην περιοχή για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου κορυφώνονται, τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας πήρε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η οποία με ανακοίνωσή της διερωτάται «πού πάει το πράμα».
«Ενώ οι ειδικοί επιστήμονες, οι μελετητές, προτείνουν στη συγκεκριμένη διασταύρωση φανάρια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λέει ‘’όχι’’ και απαιτεί το πάρκο να μείνει ανέπαφο, ενώ από τα στόματα όλων ακούγεται ένα αγωνιώδες ‘’γιατί’’, η Δημοτική μας αρχή βάζει εμπρός και κατασκευάζει ακόμη έναν κυκλικό κόμβο, αφαιρώντας κομμάτι από το δημοτικό πάρκο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.  Η Εθελοντική Ομάδα, υποστηρίζει ότι οι πολίτες είναι αντίθετοι στον περιορισμό του Πάρκου (και επικαλείται δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της), κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για το γεγονός πως ούτε ρωτάει, ούτε ακούει τους δημότες.
Στη συνέχεια, κάνει λόγο για εύλογες απορίες που δημιουργούνται από την επιμονή του Δήμου στην κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου, θέτοντας τρία (λογικά μάλλον) ερωτήματα: Μήπως υπάρχουν κι άλλα σχέδια για την περιοχή που δεν τα γνωρίζουμε; Κόμβος στη συμβολή μόνο τριών δρόμων; Τρεις κόμβοι και στη μέση… το πάρκο;
Επισήμως η απάντηση του Δήμου είναι, ότι η κατασκευή κόμβων είναι φθηνότερη λύση από την τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης, ενώ για το συγκεκριμένο σημείο, ο δήμαρχος έχει υποστηρίξει ότι ο συγκεκριμένος κυκλικός κόμβος θα προσθέσει περισσότερα τετραγωνικά πράσινο, από όσα θα «χαθούν» για την κατασκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: