Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Εφικτό στο άμεσο μέλλον… Μπατζελή προς Μίχου για αποζημιώσεις κερασοπαραγωγών Πιερίας

BASIKO…μέσω ΠΣΕΑ, διότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά το ζημιογόνο αίτιο
Για δυο συνεχόμενες χρονιές οι κερασοπαραγωγοί του δήμου Πέτρας χάνουν το εισόδημά τους εξαιτίας της ακαρπίας των δέντρων από άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά, όπως.. λέει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΕΛΓΑ δεν τις καλύπτει ασφαλιστικά, κατ’ εξαίρεση αποζημιώνεις έπαψε να δίνει, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να αναβαθμιστεί, «με διαφάνεια και υπευθυνότητα», η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω ΠΣΕΑ, πράγμα το οποίο θα είναι «εφικτό στο άμεσο μέλλον».

Τα παραπάνω τονίζονται σε απάντηση της κ. Μπατζελή προς τη βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, η οποία, σε ερώτησή της, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρονταν στις ζημιές του 2009, που εκτιμήθηκαν από τον ΕΛΓΑ πέρυσι τον Ιούνιο, καθώς και στις ζημιές που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί, τις οποίες διαπίστωσε μεν η επόπτρια του ΕΛΓΑ, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν θα γίνουν εκτιμήσεις και αν θα καλυφθεί το ζημιογόνο αίτιο (ακαρπία και στις δυο περιπτώσεις) από τον ΕΛΓΑ.
Η βουλευτής του νομού ζητούσε να μάθει αν το Υπουργείο προτίθεται να επισπεύσει την πληρωμή των περσινών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη φετινή ζημιά.
Στην απάντησή της  υπουργός ξεκαθαρίζει ότι ο «οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη καρπόδεση-ανθοφορία κ.λ.π.) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.ΓΑ. και δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, διότι οφείλονται σε μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο».
Επισημαίνει ωστόσο ότι «τα θέματα ακαρπίας και γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για οποιοδήποτε λόγο, θα αντιμετωπιστούν με διαφάνεια και υπευθυνότητα μέσω των Κρατικών Ενισχύσεων που είναι συμβατές με το Κοινοτικό δίκαιο (ΠΣΕΑ), μετά από έγκριση της Ε.Ε», προσθέτοντας πως «με τη διαδικασία αυτή η οποία αναβαθμίζεται, είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

Κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις μόνο για …εξαιρετικούς λόγους

Στην ουσία η υπουργός επαναλαμβάνει την, από τον περασμένο Νοέμβρη, δέσμευσή της
ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες υπουργικές αποφάσεις για κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, διότι, όπως τόνιζε, ο Οργανισμός αναγκάζονταν να παίρνει δάνεια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που συνέβαλε στο να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ίδια πάντως, ένα μήνα μετά, παραβίασε τη δέσμευσή της όταν αποφάσισε να δοθούν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς έξι νομών της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων και η εκλογική της περιφέρεια, η Φθιώτιδα) για ζημιές που προκλήθηκαν από ασθένεια που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, εξαιρώντας μάλιστα την ίδια στιγμή από τις αποζημιώσεις τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, που είχαν επίσης υποστεί ζημιές από μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά αίτιο.
Ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχθεί γι’ αυτό, από εφημερίδα που χαρακτήριζε την απόφαση «σκάνδαλο», η κ. Μπατζελή υποστήριξε πως «δεν είναι σκάνδαλο όταν κάποιος φέρνει πόρους στον τόπο του, που έχει και ανάγκη».
Όπως προκύπτει όμως από την απάντησή της στην κ. Μίχου, το σκεπτικό αυτό δεν ισχύει για την Πιερία και τους κερασοπαραγωγούς της.
Έτσι διαψεύδονται και οι προσδοκίες της βουλευτή του νομού, η οποία, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την υπουργό, διείδε ότι η κ. Μπατζελή  θα ενσκήψει «με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ευαισθησία» στα προβλήματα των αγροτών της Πιερίας.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: