Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ημερίδα με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο "Το ασφαλιστικό έχει στόχο την εξασφάλιση εσόδων για τους δανειστές μας"

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Ημερίδα από το Επιμελητήριο Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Πιερίας.. με ομιλητή τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μητρόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Πιερίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των αρχών του νομού και των βουλευτών, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών Χρήστος Φωτόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων.
Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και εργατικού νομοσχεδίου και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τον τρόπο απολύσεων, το ύψος της αποζημίωσης, τους νέους μισθούς για τους ανέργους νέους, τόνισε ότι έσπασε ένα δίχτυ δεκαετιών, το δίχτυ του κατώτατου μισθού με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. "Θα έχουμε περισσότερες και φθηνότερες απολύσεις από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επειδή η κυβέρνηση αλλάζει το καθεστώς του ορίου των ομαδικών απολύσεων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
"Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιχειρεί στα πλαίσια του μνημονίου να αλλάξει τα όρια ηλικίας των γυναικών, να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όλων παλιών και νέων ασφαλισμένων, διασφαλίζοντας μόνο όσους και όσες έχουν θεμελιώσεις εντός του 2010. Όσες και όσοι θεμελιώνουν από την αρχή του 2011 και μετά θα υποστούν από μικρές έως μεγάλες αλλαγές στο ύψος των συντάξεων τους, στο ύψος των εισφορών τους, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στα όρια ηλικίας". 
"ΘΥΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος, τα "θύματα" της μεταρρύθμισης θα είναι οι νέοι επειδή θα δουλέψουν πολύ περισσότερα χρόνια με μικρότερους μισθούς και αβέβαιες συντάξεις και οι γυναίκες επειδή και αυτή η μεταρρύθμιση τις φορτώνει αρκετά χρόνια εργασίας, δεν λαμβάνει τη σύζευξη οικογένειας και εργασίας, θέλει καθαρή εργασία και για τις γυναίκες και έτσι αυστηροποιεί μελλοντικά και πολύ άμεσα τις συνθήκες εισόδου, παραμονής και εξόδου των Ελληνίδων από την αγορά εργασίας.
Όσες γυναίκες είναι στην αγορά εργασίας θα επιβαρυνθούν περισσότερα χρόνια εργασίας και όσες είναι εκτός και προσδοκούν να μπουν με καλές συνθήκες εργασίας θα αποθαρρυνθούν επειδή θα είναι πολύ δυσκολότερη περαιτέρω η σύζευξη οικογένειας και εργασίας. 'Και αυτός ο χειρισμός δεν ξέρουμε αν θα φέρει την πολυπόθητη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Είναι σίγουρο ότι με τη διόρθωση που κάνει η κυβέρνηση εξασφαλίζει χρήματα για τους δανειστές μας. Είναι ένα ασφαλιστικό το οποίο έχει ως στόχευση την εξασφάλιση εσόδων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δανειστές, δεν οδηγεί στη βιωσιμότητα αλλά στην περεταίρω συρρίκνωση των επιμέρους υποδομών του κοινωνικού κράτους".
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος στην μεταρρύθμιση δεν γίνεται καμία διάκριση αναφορικά με τους δημόσιους υπαλλήλους και τα σώματα ασφαλείας λέγοντας πως "η κυβέρνηση ανέλαβε κοινή ευθύνη χάραξης του ασφαλιστικού, χωρίς να επιφυλαχθεί για την ιδιαίτερη μεταχείριση καμιάς επαγγελματικής κοινωνικής και δημοσιοϋπαλληλικής ομάδας". (ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: