Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αυστηρές κυρώσεις στους "παραβάτες" της Ευρωζώνης



ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Μάιος 2010
Αποφάσισε η πλειοψηφία των κρατών - μελών
Διεφώνησαν στο είδος και στην "εσχάτη των ποινών"
Μεταρρυθμίσεις  για τους προϋπολογισμούς μέχρι τον Οκτώβριο

Για αυστηρότερες κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες της Ευρωζώνης και συντονισμό της ευρωπαϊκής ..οικονομικής πολιτικής, συναίνεσε η πλειοψηφία των κρατών-μελών στη συνάντηση της ομάδας εργασίας στις Βρυξέλλες.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Ωστόσο, έντονες διαφωνίες εκφράστηκαν ως προς το είδος της τιμωρίας και κυρίως για το ποια θα είναι η «εσχάτη των ποινών». Ο Ευρωπαϊκός Νότος διαφωνεί ριζικά με την πρόταση της Γερμανίας περί αποβολής χώρας από την ευρωζώνη.
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στο άμεσο μέλλον, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χερμάν βαν Ρομπάι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικά δε, για την Ελλάδα τόνισε ότι δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση χρέους, στο πλαίσιο του μεικτού ΕΕ-ΔΝΤ μηχανισμού στήριξης.
Όπως ανέφερε  χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, υπό τον οποίο συνεδρίασε η ομάδα εργασίας, η συνάντηση κατέληξε σε «ευρεία συναίνεση» για οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις σε μέλη της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το είδος της «τιμωρίας».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς για τους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι τον Οκτώβριο, λέγοντας πως και οι 27 υπουργοί συμφώνουν για την ανάγκη συντονισμένων δράσεων.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΡΧΕΣ
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν σε τέσσερις βασικές αρχές:
1. Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία
2. Προώθηση μέτρων για σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ
3. Συγκρότηση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων
4. Στενότερη οικονομική διακυβέρνηση σε θεσμικό επίπεδο
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ομάδα εργασίας «ήταν μόνο η αρχή της διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το BBC o πρόεδρος της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών, συνέχισε, θα προχωρήσουν στη σύνταξη των συμπερασμάτων που θα παρουσιασθούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: