Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Στόχος ο ιαματικός τουρισμός

STOXOS_1
Αρωγούς στην προσπάθειά της να της παραχωρηθεί από το δημόσιο έκταση των Αλυκών Κίτρους, προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές για την ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού, αναζητά η δημοτική αρχή Πύδνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Πιερίας, αποσπώντας την πλήρη στήριξή του.
Τα νερά των ...Αλυκών Κίτρους έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και είναι από τις μοναδικές περιοχές στον Ελλαδικό χώρο που προσφέρονται για υδροθεραπεία και πηλοθεραπεία. Η δημοτική αρχή Πύδνας, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή ενδείκνυται για ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού, έχει ζητήσει με έγγραφό της από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 200 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του Ν. 3463/2996 ΦΕΚ Α 114), τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης 60 στρεμμάτων (από τα 359 στρέμματα που διαθέτει το δημόσιο στην περιοχή) για τη δημιουργία υδροθεραπευτικού και πηλοθεραπευτικού κέντρου με κοινωφελή χαρακτήρα, που θα συμβάλει και στη γενικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

STOXOS_2«Οι Αλυκές Κίτρους είναι μια περιοχή με πολλά και ιδιαίτερα πλεονεκτήματα», λέει ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, «καθώς, εκτός από τα ιαματικά λουτρά, παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα ιστορικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πύδνας και των Λουλουδιών, ενώ ο συνδυασμός των ιαματικών φυσικών πόρων με τις αναπτυγμένες υποδομές της ευρύτερης περιοχής Κατερινόσκαλας-Παραλίας-Κορινού-Μακρυγιάλου ενδείκνυται για τη βιώσιμη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
«Άλλωστε», τονίζει, «τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για πράσινη ανάπτυξη είναι στις προτεραιότητες της χώρας για την ανόρθωση της οικονομίας και γι’ αυτό διεκδικούμε με σθένος την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς».
Ένας από αυτούς τους φορείς φαίνεται πως θα είναι και το Επιμελητήριο Πιερίας.
«Στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αποδεδειγμένα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο νομό. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή της ανάπτυξης θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στις Αλυκές Κίτρους», δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως θα φέρει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η απόφαση στήριξης των σχεδίων του δήμου Πύδνας θα είναι ομόφωνη, αφού, όπως είπε, «το Επιμελητήριο Πιερίας υπήρξε πάντα αρωγός στα αναπτυξιακά εγχειρήματα του τόπου».
Εκτός αυτού, πρόταση για την ανάπτυξη θεραπευτικού-ιαματικού τουρισμού στο νομό έχει καταθέσει από το 2007 και το Επιμελητήριο, υποδεικνύοντας μάλιστα ως ενδεδειγμένες περιοχές τις Αλυκές Κίτρους και την Πέτρα Ολύμπου.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στήριξη του φορέα των παραγωγικών τάξεων του νομού δήλωσε ο δήμαρχος Πύδνας, καθώς, όπως είπε, «η ανάπτυξη της περιοχής χρειάζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Αξίζει να σημειωθεί πως σχέδιο αξιοποίησης των Αλυκών Κίτρους είχε και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει. Οι Αλυκές ήταν ανάμεσα στα 50 ακίνητα, τα οποία είχε επιλέξει η ΚΕΔ, ως έχοντα τα μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης (μέσω πώλησης, παραχώρησης σε ιδιώτες, ή ΣΔΙΤ) και από τα οποία σύμβουλος, που θα προέκυπτε από διαγωνισμό, θα επέλεγε τα 30 καλύτερα.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πέρυσι, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετείχαν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Αττικής),  όμως, σύμβουλος δεν έχει επιλεγεί ακόμα.
Η αμοιβή του συμβούλου (που θα αναλάμβανε όλο το πακέτο της αξιοποίησης, δηλαδή έρευνα αγοράς, επιλογή τρόπου εκμετάλλευσης, πραγματοποίηση διαγωνισμών κ.λ.π) είχε οριστεί στα 5,8 εκατ. ευρώ.(
Πολιτεία/Β.Χ.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: