Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Μαρία Μίχου: Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους νόμιμους μετανάστες

Ομιλία της βουλευτού Πιερίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια
Με αναφορά στο νομό Πιερίας και την άμεση... σχέση του με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».
«Η Πιερία», τόνισε, «μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και προχώρησε με θαυμαστό τρόπο στην ενσωμάτωσή τους, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, με την αφομοίωση της ξεχωριστής κουλτούρας των προσφύγων. Παράλληλα το ελληνικό κράτος, παρά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής, απέδειξε περίτρανα τη θαυμαστή ικανότητά του να ενσωματώνει άμεσα και με δημιουργικό τρόπο τους εκάστοτε πρόσφυγες με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και τρόπο ζωής. Πιστεύω ότι σήμερα θα αποδείξουμε ξανά την ικανότητα μας ως κράτος να ενσωματώσουμε διαφορετικούς πληθυσμούς που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο μας και να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι σημερινοί μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν αρκεί να τους βοηθήσουμε, διατηρώντας παράλληλα ζωντανά στοιχεία της δικής τους παράδοσης».
Μιλώντας για τους Έλληνες μετανάστες η κ. Μίχου τόνισε ότι «η σχέση της χώρας μας με το μεταναστευτικό ρεύμα είναι γνωστή σε όλους. Για δεκάδες χρόνια η χώρα μας παρουσίαζε μεγάλο αριθμό Ελλήνων που μετακινούνταν σε αναπτυγμένες χώρες προς αναζήτηση εργασίας και ευκαιριών. Οι απόγονοί τους δύνανται σήμερα να κάνουν χρήση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, έχοντας ενσωματωθεί πλήρως από τις εκεί τοπικές κοινωνίες».
«Οι Έλληνες τους εξωτερικού», πρόσθεσε, «δεν έπαψαν να νιώθουν Έλληνες, ωστόσο, με τα προνόμια που τους δόθηκαν στη χώρα που τους υποδέχτηκε, συνέβαλαν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας που ζούνε».
Η κ. Μίχου δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες πολιτικές απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα που δέχθηκε η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η αδυναμία σχεδιασμού γόνιμης πολιτικής για τη μετανάστευση»,υπογράμμισε, «δεν αντιμετώπισε και δεν επέλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πολιτικές που ακολουθήθηκαν, όπως οι αυτόματες και μαζικές νομιμοποιήσεις (που ακολούθησαν και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε) δεν έλυναν το πρόβλημα, παρά μόνο στην επιφάνειά του. Πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί ο ισχύων Κώδικας περί Ιθαγένειας, καθότι είναι αναγκαίο να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη περιχαράκωση».
«Γι’ αυτό», κατέληξε, «ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο. Γιατί θεωρώ ότι περιλαμβάνει καινοτόμες παρεμβάσεις στο Δίκαιο της ελληνικής Ιθαγένειας και εκσυγχρονίζει τον ισχύοντα Κώδικα, δίνοντας έτσι μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους νόμιμους μετανάστες».(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή!
Αν κυρία μου δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στον παππού μου και τον Αφγανό μετανάστη, είσαι απλώς ηλίθια. Αν το καταλαβαίνεις και λες αυτά που λες είσαι και ηλίθια και επικίνδυνη. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.
Πόντιος

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ακόμη Ελλαδίτες που δεν μπορούν (sic) να καταλάβουν ότι η σύγκριση των λαθρομεταναστών με τους Έλληνες του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Β. Ηπείρου, είναι τουλάχιστον αστεία. Μία τέτοια ομιλήτρια θα έρπεπε να αποδοκιμάζεται εντόνως εντός και εκτός Βουλής, αλλά η Βουλή άλλα ... βούλεται.