Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ζapping στις ελληνικές ακτές με το φουσκωτό του Βασίλη Πατέρα - Προορισμός: Λουτρό, Νομός Σφακίων, Νότια Κρήτη, Λιβυκό Πέλαγος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29-3-2010
Ξεκινήσαμε από τη γλύστρα της Αναβύσσου στις 18:00
Με θάλασσα 5-6 μποφόρ και ανέμους Β-ΒΔ.
Μετά από τρίωρη πλεύση φτάνουμε στο Καψάλι Κυθήρων, διανυκτερεύουμε και φεύγουμε την επόμενη μέρα το πρωί με καιρό 6-7 μποφόρ Β ΒΑ με κατεύθυνση το Λουτρό. Περνάμε με κατεύθυνση Νότια  από τη Δυτική πλευρά των ...Αντικυθήρων. Εδώ η θάλασσα ηρεμεί και ο Φάρος της Απολυτάρας. μάς κοιτάζει (κτίστηκε το 1926 και είναι χαρακτηρισμένος μνημείο της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς μας).
k1

Περνάμε δυτικά της Φαλάσαρνας και κόβουμε νότια από το Ελαφονήσι (προσοχή στις ξέρες). Φτάνουμε στο Λουτρό στις 2 το μεσημέρι, βρεγμένοι αλλά όχι πολύ κτυπημένοι. Σημειωτέον στο Λουτρό πας μόνο διά θαλάσσης ή αν έχεις τα πόδια του Ηρακλή πας με τα πόδια. Υπάρχει βεβαίως το καλοκαίρι τακτικό δρομολόγιο τέσσερις φορές την ημέρα με καίκι από τα Σφακιά. (Φωτό). Πολύ σημαντικό για τους φουσκωτάδες: To Λουτρό είναι secured angorage (ασφαλές αγκυροβόλιο) τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν από όλους τους καιρούς.
Δεν ρεμεντζάρουμε στο Λουτρό και πάμε κατευθείαν στο φίλο μας το Nικόλα που έχει το ταβερνάκι στα Γλυκά Νερά τηλ. 6978645212……
Ενάμισι μίλι  δυτικά από τα Σφακιά, περίπου ένα μίλι από το Λουτρό τα Γλυκά νερά
και το «Sweet Water Beach» το καϊκάκι του Νικόλα που φέρνει κόσμο ή από τη χώρα Σφακίων ή από το Λουτρό. Του Νικόλα και το ταβερνάκι στη μέση του πουθενά. . Εκπληκτικό ντάκο, τρομερά σφακιανά λουκάνικα και απίστευτη ρακί. Η κατάσταση εδώ είναι προχωρημένη από ενεργειακής απόψεως. Όλα τροφοδοτούνται από ρεύμα φωτοβολταϊκών τόξων, φερμένα από την Ολλανδία. τηλ: 6978645212
k2

Φαγωμένοι μέχρι σκασμού (εκτός ….από τον καπετάνιο) πάμε στο Λουτρό για να καταλύσουμε στο Daskalogiannis Hotel στον καταπληκτικό κύριο Παύλο. τηλ. 28250 091514  6972006762 Αν είναι για φαγητό χωρίς συζήτηση στην ταβέρνα Ηλιος. Ο Νίκος θα απαντήσει στο τηλ. 28250 91160.
Και από τον Παύλο στον Αγιο Παύλο για το απογευματινό μπάνιο σε ένα τοπίο ζηλευτό. Αμμος, μικρό βοτσαλάκι, βραχάκια και πευκάκια που κατεβαίνουν μέχρι την παραλία. Στα ανοιχτά αχνοφαίνεται το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, η Γαύδος.
k3


Δυτικότερα του Αγιου Παύλου τα «Δώματα», παραλία για φωτογραφίες και θαυμαστικά. Γκρίζα άμμος αλλά τα νερά κρυστάλλινα, τιρκουάζ - αγαλλίαση, παιχνίδι, ανάταση, ξεκούραση.
k4

Το επόμενο ραντεβού μας με τα σμαραγδένια νερά είναι στα «Μάρμαρα», κυριολεκτικά. Η παραλία είναι από ορυκτό μάρμαρο.
Εχουμε ήδη παραγγείλει τηλεφωνικά το «τσιγαριαστό» κατσίκι στον Χρυσόστομο, με τον καλύτερο ξυλόφουρνο στη νότια Κρήτη. Αν κάποιος θέλει να μείνει εδώ πρέπει να είναι τυχερός για να βρει ελεύθερο ένα από τα τρία δωμάτια που νοικιάζει ο Χρυσόστομος. Τηλ 6942201456
k5

Πολύ χρήσιμο το τηλέφωνο της ΒΡ που εξυπηρετεί στο αλιευτικό καταφύγιο της Χώρας Σφακίων. Ο Μανούσος θα σας απαντήσει στο τηλέφωνο 28250 91025
Για τους λάτρεις του βυθού με βάση το αλιευτικό καταφύγιο των Σφακίων ο Δαμουλής με το τοπικό κέντρο καταδύσεων στο τηλέφωνο 28250 91113.
Σε όλη τη διαδρομή από το Ελαφονήσι μέχρι τη Χώρα Σφακίων πολύτιμη βοήθεια μπορεί να προσφέρει το πλωτό του Λιμενικού Σώματος στην Παλαιόχωρα, το μοναδικό στη Νότια Κρήτη. Μη διστάστε με επικοινωνήσετε με τους πολύ εξυπηρετικούς λιμενικούς στο κανάλι 12 του VHF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: