Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Α. Γκερέκου: «Ο Τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας, δεδομένου ότι δίνει 18 ως και 20% στο ΑΕΠ.»


 http://www.nealefkadas.gr/images/stories/gerekou.jpg 


Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο τουρισμός ήταν πάντα ένα βασικό επενδυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Τι προοπτικές υπάρχουν, με δεδομένο τα αρνητικά σχόλια που έχουμε βιώσει για τη χώρα μας, από τη Διεθνή κοινότητα;…»...
 
Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Ο Τουρισμός, καταρχάς, πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας, δεδομένου ότι δίνει 18 ως και 20% στο εθνικό ακαθάριστο προϊόν. Σίγουρα η περίοδος τουρισμού είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, που επηρεάζεται, βεβαίως, από τις αρνητικές συγκυρίες. Ο τουρισμός, εφόσον τον στηρίξουμε σωστά θα μπορέσει, πραγματικά να μας βοηθήσει να βγούμε και από την κρίση. Η Ελλάδα παρ’ όλη την κρίση είναι, πάντοτε, ένας ελκυστικός προορισμός, από τους πιο σημαντικούς, και αυτό θα πρέπει να πετύχουμε, και φέτος, να γίνει κατανοητό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο μέσος Έλληνας αναρωτιέται αν φέτος το καλοκαίρι, όπως παραδοσιακά το συνηθίζουν, οι Γερμανοί τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας;»

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Έχουμε μια μικρή κάμψη, ήδη, όπως είναι φυσικό. Επηρεάζεται πάντοτε ο ενδεχόμενος επισκέπτης μας από τη συγκυρία, τη δική του, της χώρας του ή την παγκόσμια. Όμως δεν επαναπαυόμαστε μόνο στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται και οι πιο σημαντικές χώρες υποδοχής, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, με τους περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας. Ανοίγουμε, όμως, και καινούργιες αγορές, κυρίως από χώρες όπως είναι η Ρωσία, μια τεράστια αγορά με ήδη 300 χιλιάδες τουρίστες. Αριθμός που θα αυξηθεί εάν και εφόσον μπορέσουμε και λύσουμε το θέμα της βίζας, για να είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία. Και στην Κίνα πρέπει να δώσουμε μια πολύ μεγάλη βαρύτητα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μήπως έχουμε επαναπαυτεί στο ότι η Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα, και δεν έχουμε φροντίσει να κάνουμε πιο δελεαστικά τα πακέτα του τουρισμού;…»

 Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όσον αφορά το πόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι. Πήγαινε κάπως με τον αυτόματο πιλότο, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, επειδή σχεδόν μονοπωλούσαμε τη Μεσόγειο όσον αφορά τον τουρισμό. Τώρα, όμως, υπάρχουν ανταγωνίστριες χώρες γύρω μας, και όπως καταλαβαίνετε οφείλουμε να διαφοροποιηθούμε. Έχουμε μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα μπορεί και πρέπει να είναι ένας προορισμός δώδεκα μήνες το χρόνο. Σίγουρα μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Γι’ αυτό και στις άμεσες πολιτικές μας πρωτοβουλίες είναι να δώσουμε έμφαση και νομοθετικό πλαίσιο και για το συνεδριακό τουρισμό και για τον ιαματικό, έναν τουρισμό που τον έχει σε αφθονία η χώρα μας. Λουτροπόλεις, όπως το Λουτράκι, είναι η μόνη λουτρόπολη στον κόσμο, κοντά σε αστικό περιβάλλον, κι όμως δεν έχουμε δώσει τη βαρύτητα που θα έπρεπε. Πολύ σύντομα θα ανέβει και προς διαβούλευση και το νομοθετικό πλαίσιο για τη στήριξη αυτού του τουρισμού.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Συμμερίζεστε την άποψη ότι μέχρι τώρα ο καθένας λειτουργούσε για το συμφέρον του και στην υπόθεση του τουρισμού εδώ στην Ελλάδα;»

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Δεν είχε δοθεί βαρύτητα, δεν υπήρχε σταθερή και συνεχής συνεργασία, όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή, και οφείλω να πω πως τώρα πιο πολύ από ποτέ είμαστε μαζί, δημιουργούμε ένα πλαίσιο που μπορούμε να συνδημιουργήσουμε αυτή την καινούργια εικόνα της Ελλάδας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια χώρα γεμάτη θετικές προκλήσεις για τον εν δυνάμει επισκέπτη της.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πόσο πληγώθηκε ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τον ΕΟΤ αλλά και τις υπόλοιπες δομές του τουρισμού;…»

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Πάρα πολύ. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλος χρέος, τα τελευταία ειδικά χρόνια, προς τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να είναι υποστηρικτικοί όταν αυτήν τη στιγμή πολλά κανάλια, όπως το CNN, το ΒΒC, για τη New York Times, που ενώ είχαν κάνει μια συμφωνία με μια χώρα η οποία ήταν αξιόπιστη, αυτή η συμφωνία να μην τηρείται.
Υπάρχει και αυτό το χρέος που θέλουμε να το αποπληρώσουμε.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι ύψους είναι κα Γκερέκου;»

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Όσον αφορά τον ΕΟΤ, είναι γύρω στα 130 με 140 εκατομμύρια, έχει, όμως, υπάρξει και μια αποπληρωμή σε ένα ποσοστό 15%.» (ΝΕΤ 105,8)

Δεν υπάρχουν σχόλια: