Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μαραθώνιος κεφιού

MARATHONIOS_KEFIOY_1
 
Με σημείο αναφοράς την πολυπληθή παρουσία των δημοτών και των επισκεπτών του εορταστικού τριημέρου και παρά τις έντονες βροχοπτώσεις(την  Κυριακή), η αυθεντική ελληνική αποκριά γιορτάστηκε φέτος σε... κάθε γωνιά της Κατερίνης, των οικισμών και των δημοτικών της διαμερισμάτων.
MARATHONIOS_KEFIOY_2Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου έδωσε την ευκαιρία σε όλους να ζήσουν την Αποκριά μέσα από τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη λαογραφία, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα στους δρόμους και τις πλατείες.
Το αποκριάτικο ξεφάντωμα και οι εκδηλώσεις που το πλαισίωσαν συνέθεσαν ένα ξεχωριστό και πολύχρωμο πολιτιστικό πανηγύρι, περίοπτη θέση στο οποίο είχαν και τα αφιερωμένα στα παιδιά δρώμενα.
Τα αποκριάτικα δρώμενα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, κορυφώθηκαν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με τα καθιερωμένα «κούλουμα» και το διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου
MARATHONIOS_KEFIOY_3Τα δρώμενα συνεχίστηκαν νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου  με τα μέλη του σχήματος «Ανεμοσκορπίσματα», να μουσικομαγειρεύουν αποκριάτικα για μικρούς και μεγάλους, ενώ ένα πανδαιμόνιο διαδραματίστηκε στον πεζόδρομο με την συμμετοχή της μπάντας του δρόμου από το «Κρουστόφωνο», που κατέληξε σε ξεφάντωμα στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας.

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
MARATHONIOS_KEFIOY_4Το πρωί της Κυριακής,  τα «Ανεμοσκορπίσματα» απογείωσαν το κέφι παρουσιάζοντας «Βενετσιάνικο Καρναβάλι» στον  πεζόδρομο και την κεντρική πλατεία, ενώ το Γυμναστήριο MAGIC  ενίσχυσε την εορταστική διάθεση με μοντέρνους και hip-hop χορούς στην κεντρική πλατεία. Πλήθος κόσμου, χωρίς να πτοηθεί από τη βροχή ξεφάντωσε σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Οι Φανοί
MARATHONIOS_KEFIOY_5_FANOIΠαρά τις βροχοπτώσεις το απογευματινό και βραδινό μέρος εστιάστηκε στο Κάψιμο των Φανών από πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κατερίνης με έμφαση στην παραδοσιακή μουσική και χορό, στην αναβίωση εθίμων, συνοδεία εδεσμάτων,  κρασιού και διάθεσης για ξεφάντωμα.
Ειδικότερα, με τη δύση του ηλίου, το γλέντι γύρω από το φανό άναψε η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών στα Καταφυγιώτικα, όπου παρέστησαν  ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης με την σύζυγό του Τζούλη Γιαμούζη, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης(Πρόεδρος της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών) Ζήνων Σατραζέμης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου, πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου. Ακολούθησαν - σχεδόν ταυτόχρονα - ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών στη Νέα Ζωή και ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών στα Χηράδικα.
Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο κάψιμο του Φανού σε άλλες περιοχές του Δήμου.

Κούλουμα στην Κατερίνης
MARATHONIOS_KEFIOY_6Η αυλαία του εορταστικού προγράμματος έκλεισε την Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις για τα «κούλουμα», που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους.  Χοροί, πέταγμα χαρταετών, παραδοσιακά έθιμα και θεάματα, νηστίσιμα εδέσματα συνέθεσαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν την αθρόα προσέλευση του κόσμου.
Στο επίκεντρο του εορτασμού βρέθηκε η πλατεία της Ολυμπιακής Ακτής(σε συνεργασία με τον MARATHONIOS_KEFIOY_7Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων της περιοχής), όπου ο σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας «Ο Όλυμπος» αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο «Της Τζάμας»(μέρος του κοκκινοπλίτικου γάμου), ενώ ακολούθησε βλάχικο γλέντι και ο καθιερωμένος διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού. Στους νικητές του διαγωνισμού(Τσιτσιώνης Σωτήριος 1ος – Τσαπράνης Βασίλειος 2ος – Κομπατσιάρης Νικόλαος 3ος )έπαθλα απένειμε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου.
Παράλληλα, «τα κούλουμα» εορτάστηκαν στο γήπεδο «Ιωάννης Καλλιανίδης» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδ.Σταθμού, στη Γανόχωρα σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο «Θρακικός», στο Μυλαύλακο σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης  «Παναγία Σουμελά».(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: