Επιβαρύνσεις και αντιδράσεις
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για .....αναδρομική κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι δεδομένη και προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Με το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης, εισοδήματα 16,096 δισ. ευρώ ξέφυγαν πέρυσι από τη φορολογία με βάση την κλίμακα με σημαντικά οφέλη για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την αυτοτελή φορολόγηση είχαν οι μισθωτοί, καθώς με αυτόν τον τρόπο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 4,388 δισ. ευρώ και ακολουθούν έμποροι- βιοτέχνες και επιτηδευματίες με 3,340 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της ωφέλειας για όσους φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ανάγλυφα από τα παρακάτω παραδείγματα. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του λαμβάνοντας 500.000 ευρώ με την αυτοτελή φορολόγηση, συνολικά οφείλει στην Εφορία 100.000 ευρώ. Αν το εισόδημα αυτό όμως φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, ο συνολικός φόρος θα έφτανε τα 198.665 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο, έναντι της μέχρι σήμερα επιβάρυνσης.
Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και στη φορολόγηση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, των οποίων το ήμισυ των επιδομάτων τους φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστή 15% και το υπόλοιπο με βάση την κλίμακα. Έτσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος, με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα όφειλε στην Εφορία 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και οδηγούσαν σε φόρο 4.234 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9.800 (700 το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) οδηγούσε σε φόρο 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση την κλίμακα ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα.
Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριώνφοροαπαλλαγών, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώΑλλαγές και για βουλευτές, δικαστικούς
Σημαντική εξοικονόμηση... φόρων προκύπτει και από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης βουλευτών και δικαστικών.
Βουλευτές και δικαστικοί «χωρίζουν» τις τακτικές τους αποδοχές από έξοδα παράστασης, συμμετοχές σε επιτροπές κ.λπ. που αθροίζονται και φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Και το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης όμως απολαμβάνει υψηλότερο αφορολόγητο όριο πριν να φορολογηθεί με βάση την κλίμακα.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα επαγγέλματα - βουλευτών και δικαστικών περιλαμβανομένων - με υπαγωγή του συνόλου των εισοδημάτων στη νέα ενιαία και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο με τις αλλαγές να κατατεθεί στη Βουλή.(ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου