Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ: Ίσοι προς ίσους


disability
Χωρίς να έχει γίνει κάτι σημαντικό, που να έχει αλλάξει θεαματικά την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στην Πιερία, κύλησε και η προηγούμενη χρονιά από την 3η Δεκέμβρη 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑμεΑ Πιερίας και αντιπρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού, Δημήτρη Σολδάτο. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν δικαίως μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποκτά δραματικά επίκαιρο νόημα, για μια χώρα, για έναν νομό ή μια πόλη, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερες διαβίωσης των ΑΜΕΑ και την ίδια στιγμή τις ακυρώνει με τις συμπεριφορές της.
Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν να αντιμετωπίσουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως είναι η αποκατάσταση, η κοινωνική ένταξη και η εύρεση εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αναπηρικός πληθυσμός ξεπερνάει το 10% του συνολικού πληθυσμού. Στην Κατερίνη όσα άτομα με αναπηρίες επιχειρήσουν να.... κυκλοφορήσουν στους
δρόμους της αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες είναι ανυπέρβλητες ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας.
Η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές που θα διευκολύνει την πρόσβαση και κίνηση των ΑΜΕΑ, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, λέει στην «Π» ο κ. Σολδάτος. Ακόμη και στα πεζοδρόμια όπου υπάρχουν ράμπες για τα αμαξίδια σταθμεύουν οχήματα, όπως σταθμεύουν και πάνω στα πεζοδρόμια, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην πόλη μας, αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα οχήματα, αλλά και τα εμπορεύματα που βγάζουν στα πεζοδρόμια οι καταστηματάρχες», συμπληρώνει ο κ. Σολδάτος, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η αυστηρότερη και συχνότερη αστυνόμευση.
Πάντως ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συνείδησης και παιδείας, γενικότερα των Ελλήνων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους απαξιώνουν κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης στην κίνηση των ΑΜΕΑ.
Βασική προϋπόθεση για την αποδοχή και την προσφορά ουσιαστικής βοήθειας προς τα άτομα με αναπηρίες είναι η σωστή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία μας και ιδιαίτερα οι νέοι αποκτούν παιδεία, προκειμένου να ξεπεραστεί η άγνοια, η προκατάληψη και η αδιαφορία και να αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τον τρόπο που τους αρμόζει, αναφέρει σε μήνυμά του.
(Πολιτεία/Β.Ζ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: