Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το νού σας "σύντροφοι" της κυβέρνησης

ΤΕΤΑΡΤΗ 2-12-2009



http://www.opengov.gr/home/wp-content/themes/opengovCentral/images/header1.jpg
Με πλάγιο,"αφορμή"-στικο και συντεταγμένο τρόπο, γίνεται προσπάθεια υποτίμησης και εξευτελισμού του τρόπου επιλογής προσώπων που θα στελεχώσουν καίραιες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, μέσω των "βιογραφικών". Ευκαιρία για να "κουτουπώσουν" και να θάψουν αυτή τη βαθειά δημοκρατική και πρωτόγνωρη διαδικασία, η περίπτωση του κ.Κουτούπη. 

(του Δημ.Καλαιτζή)  Ακραία περίπτωση, αλλά υπαρκτή, που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την επιλογή του συγκεκριμένου κυρίου.Πλήν όμως έγινε δεκτό απο όλες τις πλευρές, ότι απο την κυβέρνηση γνώριζαν τις κομματικές του πεποιθήσεις, αλλά αυτό δέν αποτέλεσε εμπόδιο να τον επιλέξουν, εφόσον έκριναν ότι έχει τα "προσόντα".Και αυτή είναι η ουσία του όλου εγχειρήματος.Μπορεί αυτή η διαδικασία να καθυστερεί λίγο, όμως κάθε καινούργιο, διαφορετικό και βαθειά δημοκρατικό, ίσως να αποτελεί "εμπόδιο" στις ορέξεις εκείνων, που έχοντας κολλητό έναν υπουργό τον ακολουθούσαν σε όποιο υπουργείο και άν πήγαινε αυτός, ωσάν να μήν υπήρχαν άλλοι ικανοί.Αυτό είχε καταντήσει "εθιμικώς κρατούν" και παλαιότερα, αλλά ιδιαίτερα με την απελθούσα κυβέρνηση, που έκανε "μάγκες και πλούσια" πολλά goldenboys.
Βέβαια, κάθε τί καινούργιο, θέλει και τις δοκιμές του, αλλά και τον χρόνο του.
Ομως διαφωνώ ριζικά με τον μηδενισμό που προσπάθησαν ορισμένοι του "βαθύ" ΠΑΣΟΚ (και να με πιστέψετε το ξέρω καλά) να επιβάλλουν, για αυτη τη διαδικασία.
Καλά το ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και παρά τα προβλήματα, πρέπει να συνεχίσει και να επιμείνει,-τώρα που είναι νωπή η εντολή του λαού- και να περάσει όλες τις αλλαγές στη δομή,την οργάνωση,το ήθος, το ύφος και τη λειτουργία του κράτους, που επι σειρά ετών έχει αποδείξει σε όλους μας πόσο αναξιόπιστο, πόσο διαβρωμένο και πόσο "φτωχό" είναι .
Πρέπει να θεσμοθετηθούν γρήγορα νόμοι, που θα πειθαναγκάσουν όλους εμάς του δύσπιστους,να λειτουργήσουμε σε ένα κράτος διαφάνειας και αξιοκρατίας.Γιατί απο ότι φαίνεται, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε το "καινούργιο" και "διαφορετικο" να μας γίνεται βίωμα και νοοτροπία.
Ισως "ξένησε" σε πολλούς το νέο υπουργικό συμβούλιο με τη δομή του, το ύφος του, αλλά και τα πρόσωπα και η εμφάνισή τους, όμως μόνο θετικά αποκομίσαμε απο αυτή την νέα λειτουργία της κυβέρνησης.Ετσι πιστεύω ότι και οι άλλες "διαφορετικές" λειτουργίες του κράτους, θα περάσουν χρόνο σύν το χρόνο στη συνείδηση του λαού μας, ώς θετική εξέλιξη και η νέα δομή του κράτους ίσως μας γίνει "βιωματική" και συνήθης.
Βέβαια περιπτώσεις σάν του κ Κουτούπη, ίσως υπάρξουν και άλλες, αλλά αυτό δέν μπορεί να γίνει τροχοπέδη στη λειτουργία αυτής της νέας διαδικασίας επιλογής στελεχών.Απλά, επειδή οι θέσεις είναι κυβερνητικές, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αλλιώς οι υποτιθέμενοι φύλακες του ΠΑΣΟΚ θα βρούν την ευκαιρία να απαξιώσουν κάθε τί που θα είναι αξιοκρατικό και δέν θα περνά, απο την έγκριση των κομματικών κρατούντων.Για αυτό το νού Σας σύντροφοι...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: