Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Μια περίεργη ιδέα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009


ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ τροπή δείχνει να παίρνει η υποτιθέμενη «πίεση» προς την Τουρκία, από την Ελλάδα και την Ε.Ε., ώστε να σταματήσει το μεγάλο κύμα των λαθρομεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα και κατ' επέκτασιν προς την Ευρώπη.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ζητούμενο ήταν και παραμένει να υποχρεωθεί η Αγκυρα να τηρήσει την εδώ και χρόνια διμερή συμφωνία της με την Ελλάδα για την επανεισδοχή σε τουρκικό έδαφος των λαθρομεταναστών που έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Και, παράλληλα, να συνάψει διμερή συμφωνία με την Ε.Ε. για το θέμα της πάταξης της λαθρομετανάστευσης, της προερχόμενης από το τουρκικό έδαφος.
ΤΟ ΘΕΜΑ αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς το θέμα της λαθρομετανάστευσης αφορά το.... σύνολο των «27» και ειδικότερα τις Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία.
Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ προεδρία φαίνεται ότι προωθεί μια ιδέα, που φυσικά δεν θα «πονέσει» ιδιαίτερα την Τουρκία:
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ, δηλαδή, η Αγκυρα στην ευρωπαϊκή δύναμη Frontex που περιπολεί στα «σύνορα της Ε.Ε.», δηλαδή στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
ΚΑΤ' ΑΥΤΟΝ τον τρόπο φαίνεται ότι επιχειρείται μια μετατόπιση της ουσίας του προβλήματος προς όφελος της Τουρκίας. Και αυτό γιατί το ζητούμενο δεν είναι να «επιτηρεί» η Τουρκία από τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο τους Τούρκους δουλέμπορους που μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά. Το ζητούμενο είναι, κυρίως, να δεχθεί η Τουρκία τον επαναπατρισμό σ' αυτήν των λαθρομεταναστών.
ΚΑΤΑ έναν περίεργο τρόπο, οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις είναι θετικές προς τις σουηδικής έμπνευσης προτάσεις. Ηδη χθες ο υπουργός Αμυνας έδειξε να μην έχει κατ' αρχήν αντίρρηση στην «ευπρόσδεκτη» συμμετοχή Τουρκίας στη Frontex στα ελληνικά θαλάσσια όρια. Με την προϋπόθεση, όπως είπε, η Τουρκία να «σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
ΕΙΝΑΙ εμφανές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται τόσο εύκολα, γιατί η Τουρκία δεν θα δεχθεί να υποβάλει σχέδια πτήσεων και δεν θα «παραδώσει» την έρευνα και διάσωση στις νόμιμες ελληνικές Αρχές, πέραν της διάθεσής της να «ενσωματώσει» τις ελληνικές περιοχές στο Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια άλλη άποψη, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται πριν από τις εκλογές:
ΝΑ ΠΕΙΣΤΕΙ η Τουρκία, διά της Ε.Ε., να περιπολεί η Frontex ΕΝΤΟΣ των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα «εξαγωγής» λαθρομεταναστών σε ελληνικό χώρο, αλλά ούτε και πρόβλημα επανεισδοχής των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, αφού θεωρητικώς δεν θα βγαίνουν έξω από τον τουρκικό χώρο...(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: