Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Περιοδείες

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 

Στο «Κτήμα των Ευχών» στο Κιλκίς θα μιλήσει αύριο το βράδυ η Ντ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια Ελλάδα. Η επιλογή της τοποθεσίας μπορεί να μην είναι τυχαία, αφού η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ αναπέμπει σίγουρα πολλές ευχές τόσο για το «πριν» όσο και για το «μετά» της εκλογικής διαδικασίας. Κατά τα λοιπά, η Ντόρα θα βρεθεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει στους Νομούς Πιερίας και Πέλλας. Την Τετάρτη θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και την ίδια μέρα θα επισκεφθεί τη Χαλκιδική.

Κινητικότητα
Εν τω μεταξύ, μεγάλη κινητικότητα επικρατεί..... μεταξύ των γαλάζιων στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα εν όψει του συνεδρίου αλλά και της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου αρχηγού. Το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στις Σέρρες ο Αχ. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει «γραμμή» για στήριξη του Αντ. Σαμαρά. Υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά έχει ταχθεί δημοσίως ο δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γ. Βλάχος. Ολα αυτά έχουν ενδιαφέρον επειδή η στάση των καραμανλικών στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.

Από το Βατοπέδι... στην Ντόρα
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη γενέτειρα των Καραμανλήδων, στη γειτονική Ξάνθη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί ο (εκ των Βατοπεδινών) βουλευτής Αλ. Κοντός «δουλεύει» εδώ και καιρό υπέρ της Ντ. Μπακογιάννη. Μάλιστα, δεν περιορίζεται στα όρια της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά πραγματοποιεί αποστολές και σε γειτονικούς νομούς, όπου διατηρεί επαφές με γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές από την εποχή που ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καλή αρχή
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έμεινε η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη. Οπως μάθαμε, εκτιμήθηκε πολύ η θέση του υπουργού να υπάρξει σταθερή συνεργασία με το ΤΕΕ, ώστε το Επιμελητήριο να αναλάβει την επεξεργασία όλων των μεγάλων θεμάτων που θα προωθήσει το υπουργείο - και είναι αρκετά. Η επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού στα γραφεία του ΤΕΕ είχε συμβολική σημασία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Αλαβάνος, αλλά, όπως φαίνεται, είχε και ουσία...

Μπηχτές
Σας είχαμε ενημερώσει για τη συνάντηση Πούτιν - Μπερλουσκόνι και την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, με αντικείμενο τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου (μεταξύ των οποίων ο South Stream, που αφορά και την Ελλάδα). Ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, είπε με πολύ θερμό τρόπο στον Ερντογάν ότι με «μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι είναι εύκολο να συνεργάζεται με τους Τούρκους φίλους, επειδή όλες οι αμοιβαίες συμφωνίες εκπληρώνονται εγκαίρως από τις δύο πλευρές». Σαν αιχμή για τη στάση της Αθήνας (και της Σόφιας) ακούγεται αυτό, αν υπολογίσουμε ότι για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συζητάμε πάνω 15 χρόνια...

Είπε, ξείπε
Το θρίλερ τελείωσε: ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παραιτείται από βουλευτής! «Ο κ. Καραμανλής είναι στις επάλξεις και θα είναι στις επάλξεις. Οσο λοιπόν εκείνος θα είναι στις επάλξεις, θα είμαι και εγώ», δήλωσε χθες (στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 98,9) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών. Βέβαια, όσοι είχαν ακούσει τα όσα έλεγε προεκλογικά ο ίδιος, είχαν καταλάβει ότι ο Προκόπης θα αποχωρήσει από την πολιτική μόλις ο Καραμανλής αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ. Την ίδια δήλωση είχε κάνει και όταν βρισκόταν στο πλευρό του πρώην πρόεδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ. Αλλά, ως γνωστόν, η συνέπεια λόγων και έργων δεν είναι το δυνατό χαρτί του Πρ. Παυλόπουλου.

Τους έφαγαν  τα σκάνδαλα
Ενδιαφέροντα τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η VPRC για λογαριασμό του περιοδικού «Επίκαιρα» των εκδόσεων Λιβάνη. Σύμφωνα με τη μέτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του περιοδικού, το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ το 63% εκφράζει ικανοποίηση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι βασική αιτία για την εκλογική ήττα της ΝΔ ήταν τα σκάνδαλα (30%) και η συμπεριφορά των υπουργών και των στελεχών του κόμματος (22%). Σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα, η Ντ. Μπακογιάννη προηγείται (53%), ενώ ακολουθούν ο Δ. Αβραμόπουλος (43%), ο Αντ. Σαμαράς (35%), ο Β. Μεϊμαράκης (32%), ο Α. Σπηλιωτόπουλος (26%) και ο Π. Ψωμιάδης (23%).

Ψύχρα
Ψήφισμα-νόμο, με το οποίο ζητεί από τον πρόεδρο Ομπάμα να αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών ήταν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, αν και τελευταία μάλλον έχει ψυχραθεί το κλίμα. Βλέπετε, ο Μενέντεζ είναι κουβανικής καταγωγής και είχε ζητήσει να διατηρηθούν διακριτικές οι σχέσεις Λευκωσίας - Αβάνας, ωστόσο είδε τον Δ. Χριστόφια να πραγματοποιεί το καλοκαίρι επίσκεψη -και μάλιστα πανηγυρικού ύφους- στην Κούβα...

Η πρωτιά
Το όνομα του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Δημήτραινα ακούστηκε αρκετά στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός αναμενόμενο, αφού ο κ. Δημήτραινας είναι ο πρώτος γενικός γραμματέας υπουργείου που επιλέγεται με τη διαδικασία της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Οσοι τον γνωρίζουν έλεγαν χθες ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του έγινε ανάμεσα σε περίπου 700 υποψηφίους που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Ο Γ. Δημήτραινας γεννήθηκε το 1967 και είναι λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επανεξέταση
Ακούμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος θα περάσει από «κόσκινο» όλες τις προσλήψεις που έγιναν στη Βουλή την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, φαίνεται πως ο ίδιος δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα των προσλήψεων, αλλά το αν είναι δεοντολογικές ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι η σχετική ρύθμιση -όπως και όλες οι υπόλοιπες, που ευνοούν τις προσλήψεις από το παράθυρο- θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Κάτω από το χαλί;
Η «γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ελλείμματος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές «γνώριζε την πραγματική εικόνα της οικονομίας» από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον, λοιπόν, ο διοικητής τη ΤτΕ Γ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτονόητο ότι είχε ενημερώσει αναλυτικά και τον τέως πρωθυπουργό και τον τέως υπουργό Οικονομίας. Και γεννάται το ερώτημα: Αφού γνώριζαν τα στοιχεία, γιατί το υπουργείο Οικονομικών έστειλε, μέσω της Στατιστικής Υπηρεσίας, στις Βρυξέλλες, πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες, αναφορά για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ; Οπως φαίνεται, το υπόλοιπο 6% το είχαν κρύψει... κάτω από το χαλί για ευνόητους λόγους.

Mε υπογραφή
Ο υπερβάλλων ζήλος και το «ενοχικό» σύνδρομο της δεκαετίας του 80 οδήγησαν την κυβέρνηση στο να βγάλει σε... διαγωνισμό ακόμη για τις θέσεις των γενικών γραμματέων. Οταν ανακοινωθούν τα πρόσωπα (που και κοντά στο ΠΑΣΟΚ θα είναι και την έγκριση των υπουργών θα έχουν), η κοινή πεποίθηση θα είναι ότι ο διαγωνισμός ήταν προσχηματικός. Ετσι, υπονομεύεται η κυβερνητική εξαγγελία για διαφάνεια και αξιοκρατία στο Δημόσιο. Διότι αυτά αφορούν τους υπαλλήλους. Διαφορετικά, το ΑΣΕΠ θα επέλεγε τους υπουργός και όχι ο πρωθυπουργός...
Νίκος Μελέτης
Η κόντρα
Θεόδωρος Πάγκαλος
Τέλος στα προγράμματα Stage στο Δημόσιο βάζει και επισήμως η κυβέρνηση, τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή της. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ανήγγειλε την απαγόρευση των Stage στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, αλλά και την ακύρωση των Stage που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προκόπης Παυλόπουλος
Μαθήματα... κοινωνικής ευαισθησίας (!) επιχειρεί να παραδώσει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών με αφορμή την κατάργηση των Stage στο Δημόσιο. «Ξεχνάει» ότι τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την κυβέρνηση της ΝΔ, τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια, για ρουσφετολογικούς σκοπούς.
(ΕΘΝΟΣ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: