Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Σχολείο-ντροπή!




sxoleio-ntropi_1
Κάνουν μάθημα σε αίθουσες-κοντέϊνερ, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηχομόνωση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα μουσικό σχολείο). Δεν έχουν γυμναστήριο, δεν έχουν κυλικείο… δεν έχουν σχολείο!

Οι 140 μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Πιερίας, για μια ακόμη χρονιά, (ελπίζουμε όχι μάταια και πάλι), προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου και των «κοντέινερ» που τους φιλοξενούν, ζητώντας ένα κτίριο που να καλύπτει τις αυτονόητες και αναγκαίες προϋποθέσεις αυτού του ειδικού σχολείου.
Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα, με κύριο αίτημα τις κτιριακές εγκαταστάσεις. «Κάνουμε μαθήματα σε λυόμενα, είμαστε το μοναδικό σχολείο με τόσο σημαντικά προβλήματα», αναφέρει στην «Π», το μέλος του 15μελούς Φρόσω Κυριμκίλογλου, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν προέκυψαν σήμερα, αλλά .....υπήρχαν από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το Μουσικό Σχολείο. «Κάθε χρόνο κάνουμε κατάληψη ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», σημειώνει, εκφράζοντας το παράπονο όλων των συμμαθητών της για το μειωμένο (όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος) ενδιαφέρον όσων θα έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα.
Σκόνη, αντί για θέρμανση από τα κλιματιστικά
Το σχολείο δεν διαθέτει θέρμανση, όπως μας λέει, αφού τα κλιματιστικά στις αίθουσες έχουν καιρό να καθαριστούν και όταν λειτουργούν, μόνο σκόνη βγάζουν. Μάλλον κάτι φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι τοποθετημένα δεξιά και αριστερά του πίνακα της κιμωλίας και της σκόνης.
«Δεν υπάρχει σχολικός φύλακας, παρότι στις εγκαταστάσεις του κτιρίου, υπάρχουνε αντικείμενα όπως μουσικά όργανα αξίας», συμπληρώνει άλλος μαθητής, ενώ στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και η ανύπαρκτη φέτος ενισχυτική διδασκαλία, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη να «προχωρήσει» σε ένα σχολείο μόλις 140 μαθητών, όταν για τη λειτουργία κάθε τμήματός της απαιτούνται τουλάχιστον επτά μαθητές.
Κλείνει στις… βροχές
Στα ήδη σημαντικά προβλήματα, τα οποία οριοθετούν το διεκδικητικό πλαίσιο των καταληψιών, η ανυπαρξία γυμναστηρίου και κυλικείου. «Κάνουμε γυμναστική στην αυλή, η οποία όταν βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη» δηλώνει η Φρ.  Κυριμκίλογλου, συμπληρώνοντας πως «όταν βρέχει δεν κάνουμε γυμναστική», ενώ αν η βροχή είναι δυνατή, οι καθηγητές διώχνουν τους μαθητές για να μην… αποκλειστούν στο κτίριο! «Πριν 5, 6 χρόνια, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής είχαν βγει οι μαθητές, αφού η αυλή και κάποιες τάξεις είχανε πλημμυρίσει. Πλέον όταν βρέχει, μας αφήνουνε να φύγουμε!», λέει χαρακτηριστικά.
Όσο για το κυλικείο, το οποίο διαθέτει και το τελευταίο σχολείο της χώρας, είναι επίσης ανύπαρκτο, παρότι ένα λυόμενο προορίζεται για να το φιλοξενήσει. Προς το παρόν έχει μετατραπεί σε αποθήκη βιβλίων, ενώ οι σχετικές ανάγκες των μαθητών καλύπτονται από περίπτερο, αρκετά έξω από την αυλή του σχολείου.
Κενά και σε καθηγητές

sxoleio-ntropi_2Στα αιτήματα των μαθητών και η κάλυψη όλων των ειδικοτήτων από καθηγητές. Μπορεί να υπάρχει πληρότητα εκπαιδευτικών για τα γενικά μαθήματα, αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται για κάποια μουσικά. «Υπάρχει ένας καθηγητής ακορντεόν και για να κάνουν κάποιοι μαθητές μάθημα, πρέπει να απουσιάσουν από κάποιο άλλο μάθημα, όπως υπάρχουν δύο μαθητές οι οποίοι έχουν μάθημα επιλογής το παραδοσιακό κλαρίνο, αλλά ο ένας κάνει με καθηγητή παραδοσιακού κλαρίνου και ο άλλος με καθηγητή ευρωπαϊκού κλαρίνου», μας λένε.
Ήδη οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, έχουν (ξανά)ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της.....
Εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, για να τους εκθέσουν το πρόβλημα και τον προβληματισμό τους. Την Τρίτη, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος, όπως ανέφεραν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να λυθούν από τον ίδιο, ενώ για να γίνει νέο σχολείο χρειάζεται καιρός.
«Γνωρίζουμε ότι ένα σχολείο δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θέλουμε κάποιος να υπογράψει, να υποσχεθεί γραπτώς αυτήν τη φορά», δηλώνουν με μια φωνή οι μαθητές, απογοητευμένοι από τις συνεχείς υποσχέσεις που μένουν στα λόγια και έχοντας δει το ίδιο έργο πολλές χρονιές πριν.
Στο πλευρό τους, δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον τους καθηγητές τους, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι κοινά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ένα ερώτημα, όλες οι απαντήσεις…
Αναζητώντας την «παρηγοριά» ότι η κατάσταση στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης δεν είναι η εξαίρεση αλλά κανόνας για τα υπόλοιπα Μουσικά Σχολεία της χώρας, γίνομαι δέκτης μιας ακόμα απογοητευτικής απάντησης…
«Η Καρδίτσα διαθέτει δύο σύγχρονα μουσικά σχολεία. Η Βέροια διαθέτει ένα υπερσύγχρονο μουσικό σχολείο, αλλά δεν έχει μαθητές!
Δράμα, Σέρρες, Καλαμπάκα διαθέτουν μουσικά σχολεία με δικά τους αμφιθέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων, εστιατόριο! Όλα τα έχουν εντός του σχολικού κτιρίου.
«Φέραμε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο, χωρίς ουσιαστικά να έχουμε κτίριο… είναι ειρωνεία στην παρέλαση να λέγεται από τον εκφωνητή ότι ‘’παρελαύνει το Μουσικό Σχολείο Πιερίας, που αναβαθμίζει τον πολιτισμό της περιοχής μας’’ και αυτό το σχολείο να μην έχει βασικές υποδομές».
Δυο σχολεία υπό κατάληψη
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη Β/θμια Εκπαίδευσης Πιερίας, δύο σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο νομό μας. Πρόκειται για το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο και για το ΕΠΑΛ Αιγινίου.
Σχολιάζοντας τις καταλήψεις, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Τσιμερίκας, ανέφερε ότι «υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να κάνουν οι μαθητές γνωστά τα αιτήματά τους, όχι όμως κλείνοντας τα σχολεία, αφού έτσι τιμωρούν ουσιαστικά τον εαυτό τους», κατέληξε.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: