Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Γιώργος: Κλείστε τα αυτιά στις πιέσεις


Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 

Οργή Παπανδρέου: Αυτοί που πιέζουν δεν έχουν καταλάβει ότι το εγχείρημα είναι τεράστιο και ξεπερνάει τους δικούς τους, προσωποκεντρικούς σχεδιασμούς

Γιώργος: Κλείστε τα αυτιά στις πιέσεις - Σε κλοιό οι υπουργοί για την επιλογή γενικών γραμματέων - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ


Κατσέλη, Διαμαντοπούλου από τους υπουργούς που «έχουν  τρελαθεί να βλέπουν βιογραφικά»
Την οργή του Γιώργου Παπανδρέου έχουν προκαλέσει οι συζητήσεις και η γκρίνια για την καθυστέρηση στη στελέχωση των υπουργείων με γενικούς και ειδικούς γραμματείς.
Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός που έγινε κοινωνός των συζητήσεων αυτών (πολλές από τις οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις παρυφές της κυβέρνησης), εμφανίζεται οργισμένος επειδή, όπως τόνισε σε κορυφαίο υπουργό, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες «επιχειρούμε τη μεγαλύτερη τομή από συστάσεως του ελληνικού .....

κράτους στην καθιέρωση της αξιοκρατίας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις κάποιων που θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μια εβδομάδα πριν ή μια εβδομάδα μετά. Αυτοί που πιέζουν δεν έχουν καταλάβει ότι το εγχείρημα είναι τεράστιο και ξεπερνάει τους δικούς τους, προσωποκεντρικούς σχεδιασμούς». Ωστόσο οι υπουργοί έχουν λάβει σαφείς εντολές να κλείσουν τα αυτιά και να προχωρήσουν με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει. Η στάση μάλιστα των περισσοτέρων υπουργών έναντι των έξωθεν πιέσεων, προκάλεσε άλλες συζητήσεις στην Ιπποκράτους σύμφωνα με τις οποίες «δεν θα τοποθετηθεί κανένας που να έχει οργανική σχέση με το ΠΑΣΟΚ», και δινόταν η εξήγηση ότι αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει αξιοπιστία στην όλη διαδικασία.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ήδη ένα πρώτο μεγάλο κέρδος από αυτήν τη διαδικασία. Όπως ανέφερε σχετικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «με τα βιογραφικά που πήραμε, και ύστερα από το ξεδιάλεγμα που έγινε, η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά μια μεγάλη δεξαμενή στελεχικού δυναμικού, από το οποίο ανά πάσα στιγμή το κράτος θα μπορεί να αντλήσει στελέχη διαχρονικά. Γιατί αν υποθέσουμε ότι το κράτος έχει, και πρέπει να έχει συνέχεια, η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε με τα βιογραφικά αυτά θα είναι μια καλή δεξαμενή για να αντλήσουμε τους καλύτερους».

Πενηντάρης επιχειρηματίας θέλει να γίνει γραμματέας

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των ονομάτων των 78 γενικών γραμματέων της κυβέρνησης αφού οι περισσότεροι υπουργοί έχουν αξιολογήσει τις προτάσεις που τους έστειλε στις αρχές της εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν επιστρέψει σε αυτό τη δική τους σορτ λιστ με το πολύ πέντε ονόματα.
Όπως τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή βεβαίως οι υποψήφιοι θα επιλεγούν βάσει των βιογραφικών τους, όμως είναι αυτονόητο πως αυτό που θα μετρήσει «και είναι απολύτως θεμιτό» είναι η «πράσινη χημεία» μεταξύ του υπουργού και του υποψήφιου γενικού γραμματέα.
Και πετυχημένοι. Εντύπωση πάντως σε όσους έχουν δει βιογραφικά προκαλεί το γεγονός του μεγάλου ενδιαφέροντος Ελλήνων επιστημόνων και μάνατζερ που ζουν στο εξωτερικό, ενώ δεν λείπουν και πετυχημένοι του ιδιωτικού τομέα. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει 50άρης επιχειρηματίας του οποίου, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, «το πόθεν έσχες τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ 350.000- 450.000 ευρώ ετησίως» αλλά και άλλου Έλληνα μάνατζερ μεγάλης γαλλικής εταιρείας- αμφότεροι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να συστρατευτούν στο πλευρό του Πρωθυπουργού «για ν΄ αλλάξει επιτέλους κάτι στη χώρα», όπως έχουν επισημάνει. Σύμφωνα με μέλος της κυβέρνησης από τα 23.000 βιογραφικά και ανεξαρτήτως της θέσης για την οποία υποβλήθηκαν, περίπου 5.000 υποψήφιοι αναμένεται να στελεχώσουν θέσεις μελών Διοικητικών Συμβουλίων και διαφόρων επιτροπών αφού κρίθηκαν ως ιδιαίτερα αξιόλογα.
Λίστα με 100 υποψηφίους. Την περισσότερη δουλειά την είχε πάντως ο υπουργός Πολιτισμού καθώς για τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού είχε λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου σορτ λιστ με... 100 υποψηφίους (!), ενώ αντιθέτως από τις ευκολότερες επιλογές θα είναι αυτή του γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών έχει παραλάβει λίστα με μόλις τρεις υποψηφίους.
Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των βιογραφικών η οποία έγινε σε τέσσερις φάσεις από ομάδα είκοσι στελεχών του ΙΣΤΑΜΕ και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, οι πλέον περιζήτητες θέσεις στην κυβερνητική μηχανή είναι δύο: του γενικού γραμματέα Αθλητισμού (ΓΓΑ) και του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, για την οποία η σορτ λίστ που έφυγε από το Μαξίμου περιλαμβάνει περί τα 60 βιογραφικά!
Πώς έγινε το «κόψιμο».
Η αρχική «δεξαμενή» από την οποία θα επιλεγούν οι 79 γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης είχε 23.000 βιογραφικά, τα οποία μέσω διαδικασίας που θύμιζε «ραντεβού στα τυφλά», δηλαδή με καλυμμένα τα ονόματα, επελέγησαν 15.000, μετά έγινε με τον ίδιο τρόπο ένα ακόμα «κόψιμο» για την επιλογή 9.000 και μετά άλλη μια διαλογή για να φτάσουν στους 1.000 υποψηφίους. Σε αυτή τη φάση τα χίλια βιογραφικά τα ανέλαβε η τρόικα των Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη και Ν. Αθανασάκη, η οποία πριν από λίγες ημέρες έστειλε στα υπουργικά γραφεία σορτ λιστ ώστε οι υπουργοί να κάνουν τις δικές τους επιλογές, τις οποίες θα στείλουν όμως ξανά πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου με οδηγία να μην ξεπερνά τα 3-5 ονόματα, από τα οποία θα επιλεγεί ο ένας. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: