Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτα, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Την έντονη αντίδραση του Νομάρχη Πιερίας προκάλεσε η φωτογραφία που δημοσίευσε χθες η «Π», όπου απεικονίζονταν «μπαλώματα» του καινούργιου δρόμου Σφενδάμης-Παλιόστανης, του δρόμου που το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε «και επίσημα» (όπως έγραφε το δελτίο τύπου της Νομαρχίας), σε «ειδική εκδήλωση».
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «συκοφάντη» τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Σφενδάμης Μίμη Κασαπίδη, που μας έστειλε επιστολή (με το ιστορικό του δρόμου), μαζί με τις επίμαχες φωτογραφίες, γιατί (όπως μας εξήγησε), το τμήμα του δρόμου που φαινόταν στη φωτογραφία ήταν εκτός της εργολαβίας της Νομαρχίας.

paliodromos

Τελικά, αποφασίσαμε να κάνουμε … αυτοψία δημοσιογραφική και βρεθήκαμε στη Σφενδάμη, συνοδευόμενοι από επισήμους (τον δήμαρχο Πύδνας) και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας, που ανέλαβαν να μας πείσουν για το άδικον της επιστολής του πρώην κοινοτάρχη.
Τι είδαμε:
- ότι η φωτογραφία με τα μπαλώματα ήταν αληθινή, αλλά το τμήμα εκείνο (μια κατηφόρα στην έξοδο της Σφενδάμης προς Παλιόστανη), ήταν, όπως μας διαβεβαίωσε η επιβλέπουσα του έργου μηχανικός της Νομαρχίας, εκτός εργολαβίας της Νομαρχίας και είχε ασφαλτοστρωθεί όπως-όπως, προφανώς από τον εργολάβο, για δυο λόγους: πρώτον γιατί του περίσσεψε πίσσα (κι είπε να μην πάει χαμένη) και δεύτερον γιατί ήθελε να προστατέψει και να ευπρεπίσει την είσοδο στο νέο δρόμο,
- ότι ο υπόλοιπος δρόμος (6.400 μ.) εκ πρώτης όψεως φαινόταν καλός, εκ δευτέρας τα είχε κι αυτός τα μπαλωματάκια του, ενώ σε κάποιο σημείο είχε «κάτσει», γιατί το έδαφος δεν είναι και τόσο στέρεο (έχει κατολισθήσεις και κατεβάζει και πολλά νερά που παρασύρουν το χώμα).

Κατά τα άλλα, η αυτοψία μας επιβεβαίωσε αυτά που ο πρώην κοινοτάρχης Σφενδάμης, καταλόγιζε στο έργο:
- ότι δηλαδή, δεν εφαρμόστηκε η μελέτη (των 30 εκ. δραχμών) που είχε εκπονήσει ο δήμος, διότι ο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δρόμος που προέβλεπε κόστιζε 4 εκ. ευρώ και τέτοια λεφτά δεν υπήρχαν, από τη στιγμή που το έργο δεν είχε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Γ΄ Κ.Π,Σ και το ελληνικό δημόσιο δεν σκόπευε να ξοδέψει τόσα πολλά λεφτά για την μια Παλιόστανη,
- ότι η Νομαρχία ανέλαβε να τον κατασκευάσει, με άλλη μελέτη, με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, 1.1 εκ. ευρώ και με το σκεπτικό «απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα».

Επιπλέον, μάθαμε ότι ναι μεν ο δρόμος έχει κοντά ένα χρόνο που δόθηκε στην κυκλοφορία (η συμβατική ημερομηνία περαίωσης ήταν η 30ή Ιουνίου του 2008 και η ημερομηνία περαίωσης ο Ιούνης του 2009), ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη ούτε καν η προσωρινή παράδοση του έργου από τον εργολάβο προς τη Νομαρχία, που σημαίνει πως ακόμα ελέγχεται η καταλληλότητα του έργου από τον κατασκευαστή, πριν αναλάβουν να τον ελέγξουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Παρ’ όλα αυτά, ως είθισται στην Ελλάδα, έγινε κιόλας η επίσημη γιορτή της παράδοσης του δρόμου.
Ενός ακόμη δρόμου (δεν είναι δα ούτε ο πρώτος ούτε, πολύ φοβούμεθα, ο τελευταίος) που…απλώθηκε όσο έφτανε το πάπλωμα. Τα λεφτά δηλαδή, που στην Ψωροκώσταινα ποτέ δεν φτάνουν (δεν τα δίνει το κράτος) για δρόμους της προκοπής, ενώ είναι αρκετά για να προκόβουν (κατά πως μαθαίνουμε από παλιά και φρέσκα σκάνδαλα της επικράτειας) ορισμένοι επιτήδειοι.
Κι αυτό είναι μομφή για όλους εμάς, τους υπόλοιπους (της Νομαρχίας και των δήμων συμπεριλαμβανομένων) που αρκούμαστε στην … «Παναγιώταινα» κι έχουμε ακόμη στο νομό χωριά που δεν επικοινωνούν οδικά μεταξύ τους.



a1«Συνασπισμό» κάνουν οι εταιρίες, με σκοπό να βγάλουν ένα και μόνο exit poll, για όλα τα κανάλια.
Μετά τον θεαματικό τους διασυρμό, στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου (όπου δίνανε νίκη του ΠΑΣΟΚ με τεράστια διαφορά), ήρθε και η οικονομική κρίση που χτύπησε τα μεγάλα κανάλια και οι τιμές πέσανε…
Και ενώ μέχρι τις εκλογές τους Ιούνη το κάθε κανάλι δαπάνησε περίπου 150 χιλιάδες ευρώ για να βγάλει το δικό του exit poll (και να ξεφτιλιστεί), τώρα αυτό το ποσό, θα το διαθέσουν όλα μαζί για να πάρουνε ένα αποτέλεσμα!
Τουλάχιστον, αν πέσουν έξω στο αποτέλεσμα, να φάνε ένα κράξιμο!

a2

Και το όνομα αυτού, Γιώργος!
Τον δευτερότοκο γιό τους, βάπτισαν το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Λαμπονίκος και η σύζυγος του Αθηνά.
Νονός, ο συνάδελφος Λευτέρης Μωυσιάδης, στον οποίο η στήλη εύχεται πάντα άξιος.
Στους ευτυχείς γονείς του μικρού Γιώργου, να τον καμαρώσουν γαμπρό, αν και από ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο Γιώργος (και ουχί Γιωργάκης) δεν θα δυσκολευτεί καθόλου…



Αυτό δεν ήταν Ντιμπέιτ… ήταν Ντιπ τίποτα, που λένε και στο χωριό μου!

Έκλεισε από χθες τον παράπλευρο δρόμο των νέων διοδίων στα Τέμπη, για τα φορτηγά, ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλχαζίδης, στην περιοχή κατασκευάστηκε ένας παράπλευρος δρόμος, αλλά ο δήμαρχος τον έκλεισε για τα φορτηγά που τον προτιμούσαν, ώστε να μην καταβάλουν αντίτιμο στα διόδια.
Το σκεπτικό του δημάρχου είναι, ότι τα φορτηγά που τον χρησιμοποιούσαν παρακώλυαν την κίνηση των αγροτικών οχημάτων, για τα οποία κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος δρόμος.
Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των οδηγών φορτηγών, αφού είναι η πρώτη φορά που με «διαταγή δημάρχου», σε έναν δρόμο απαγορεύεται η διέλευση συγκεκριμένων οχημάτων.
Πάλι καλά που δεν έβγαλε και καμία «διαταγή», να επιτρέπει τη διέλευση του δρόμου μόνο στους Λαρισαίους οδηγούς…

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: