Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Απλά πολιτικά μαθηματικά


ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Επειδή είναι πολλά τα e-mail με τα οποία πολλοί αναγνώστες με ρωτάνε «γιατί έχει τόση σημασία το αν θα μείνει ένα κόμμα έκτος Βουλής, για το πως θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία», πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δυο απλά πράγματα.
Το εκλογικό μας σύστημα λειτουργεί ως απλή αναλογική ως προς την κατανομή των 260 εδρών της Βουλής και ως πλειοψηφικό για τις υπόλοιπες 40, τις οποίες χαρίζει στο πρώτο κόμμα.
Άρα για να αποκτήσει την αυτοδυναμία ένα κόμμα που έρχεται πρώτο σε ψήφους, έκτος από τις 40 έδρες που είναι «ένα το κρατούμενο», χρειάζεται άλλες 111. Και αυτές οι έδρες βγαίνουν με ένα εκλογικό μέτρο που δεν προκύπτει διαιρώντας το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων όλων όσων ψήφισαν, αλλά μόνο το σύνολο των ψήφων που πήραν τα κόμματα που πέρασαν το 3% και μπήκαν στη βουλή.
Ας υποθέσουμε ότι ψηφίζουμε μόνο εκατό άνθρωποι. Αν όλα τα «κουκιά μας» πάνε σε κόμματα που μπαίνουν στη βουλή, τότε το εκλογικό μέτρο για μια έδρα είναι 100 διά 260 ίσον 0,38%. Και πρώτο κόμμα θέλει ποσοστό 42,6 για να πάρει τις 111, που μαζί με το δώρο του δίνουν την αυτοδυναμία.
Στις εκλογές του 2007, επειδή τα εκτός βουλής σχήματα πήραν συνολικά 3,8%, το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 3,7% και το όριο για τις 111 έδρες κατέβηκε στο 41,73. Και έτσι η Ν.Δ., με 41,83 πήρε τις 112.
Αν τώρα τα κόμματα που θα μείνουν εκτός, φτάσουν π.χ. το 6,5%, το εκλογικό μέτρο για κάθε έδρα θα είναι 93,5:260= 0,36%. Άρα το πρώτο κόμμα για πάρει τις 111 έδρες θα θέλει μόνον 39,6%.
Με απλά λόγια, αν μείνει εκτός βουλής η πέραν του ΚΚΕ Αριστερά, με ένα 2,8 % και ανέβει το ποσοστό των «Οικολόγων» σε ανάλογο επίπεδο αλλά δεν μπουν στη βουλή, οπότε το σύνολο των εκτός βουλής μπορεί να φτάσει το 8,5%, τότε το εκλογικό μέτρο κατεβαίνει στο 0,35% και η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 39%.
Απλά πράγματα. Όσο περισσότεροι ψήφοι πάνε σε πολιτικά σχήματα που είναι βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός βουλής, τόσο πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα, γιατί «κατεβαίνει ο πήχης» της αυτοδυναμίας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: