Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Έκρηξη στην αγορά


Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ζητά η αγορά από την κυβέρνηση

Έκρηξη στην αγορά
«Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, όπως εκδηλώνεται με την τεράστια και συνεχιζόμενη αύξηση του φαινομένου των ακάλυπτων και των μεταχρονολογημένων επιταγών, είναι ήδη πολύ σοβαρό και δυστυχώς προβλέπεται να γίνεται εκρηκτικό το αμέσως επόμενο διάστημα», επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το ΒΕΑ, τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ελάχιστο θετικό αντίκτυπο, αν όχι στην βελτίωση, τουλάχιστον στη συγκράτηση της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται, δε, ότι έχουν περάσει οκτώ μήνες από την έναρξη ισχύος του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 28 δισ. ευρώ, με διακηρυγμένο τελικό στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας (αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου) και μικρότερο διάστημα από τα σχετικά προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ και άλλες παρεμβάσεις αλλά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά συνεχώς διογκώνεται.
Λόγω της διαμορφούμενης αυτής κατάστασης, το ΒΕΑ θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου και προτείνει:
1) Ο τραπεζικός τομέας ο οποίος σύμφωνα με τις επίσημες διαπιστώσεις έχει ξεπεράσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα που προέκυψαν από την εμφάνιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης με τη σημαντική βοήθεια της πολιτείας και της κοινωνίας, θα πρέπει να ανταποκριθεί και να συμφωνήσει άμεσα σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμής για 6-12 μήνες άτοκα των δόσεων δανείων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες έως και 31/8/2008 εξυπηρετούσαν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων τους της τελευταίας τριετίας ήταν θετικός, (κατά το πρότυπο πρόσφατης σχετικής συμφωνίας στην Ιταλία.)
2) Η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει είτε:
α) να αξιοποιηθεί η ενίσχυση που δόθηκε στις τράπεζες, με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου προς αυτές, ύψους 15 δισ. ευρώ, προς την κατεύθυνση αύξησης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης και ιδιαίτερα της αύξησης του ποσοστού (πλαφόν) της προεξοφλούμενης αξίας των προσκομιζόμενων από αυτές επιταγών.
β) με νέο πρόγραμμα να παρέχεται εγγύηση στις τράπεζες με δεσμευτικό και ποσοτικοποιημένο στόχο την αύξηση από αυτές της πίστωσης (συνολικά) και της ρευστότητας στην αγορά με την απαραίτητη αξιοποίηση της εμπειρίας (θετικής και αρνητικής) εφαρμογής του σχετικού προγράμματος (α' και β' φάση) ούτως ώστε να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη.
3) Τα ποσά των ακάλυπτων (σφραγισμένων) επιταγών να θεωρούνται ως ζημίες ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εικονικά έσοδα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: