Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Μεγάλος νικητής των εκλογών η...αποχή

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2009 (ΠΗΓΗ ΜΕΓΑ)

Στο μεγάλο νικητή των εκλογών τείνει να αναδειχθεί η αποχή, εάν επαληθευτούν τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Ενδεικτικά των προθέσεων των ψηφοφόρων τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας MRB για την κυριακάτικη εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", στην οποία ποσοστό 29,2% δηλώνει ότι θεωρεί από πολύ έως αρκετά πιθανό να απέχει από την ψηφοφορία της 7ης Ιουνίου.

Καθοριστικός παράγων για την απόφαση των πολιτών να απέχουν δείχνει να είναι για το 24,5% η απογοήτευση την οποία αισθάνονται για κόμματα και πολιτικούς, για το 13,7% η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα, για το 12,9% το γεγονός ότι δεν τους εκφράζει κανένα κόμμα.

Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η απουσία προσδοκίας για κάποια αλλαγή, η αποδοκιμασία αλλά και η απόσταση από τον τόπο που οι πολίτες ψηφίζουν.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 όπου το 42,8%, δηλώνει ότι σκέφτεται να απέχει από τις κάλπες. Όμως και στις ηλικίες από 35 έως 44 η πρόθεση για αποχή φτάνει το 36,1%, ενώ και ένας στους τρεις νεότερους ψηφοφόρους από 18 έως 24 ετών θεωρεί πολύ πιθανό να μην πάει να ψηφίσει.

Το ενδεχόμενο η αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής μετά την μεταπολίτευση, προβληματίζει έντονα τον πολιτικό κόσμο που φοβάται ότι το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: