Pages - Menu

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgr4BiHNh1XdESaJyHMG3zmzYNe-0nRTUiwJFn0qOwZoqv2tIcYF5jX-lmxqoHDoegP3H9M-Vei5FUzIQxTXgSbuspInzGmxd4HtatqmG0FgyG_KXr9WrW5uQBGqnwXviSba5Mg1qXg/s1600/images.jpg 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 
Όταν λέμε μετανάστευση, εννοούμε το φαινόμενο της μετακίνησης του πληθυσμού από την πατρική του γη ή σε ξένες χώρες (η λεγόμενη εξωτερική μετανάστευση) ή σε άλλο τόπο της ίδιας χώρας...
(η λεγόμενη εσωτερική μετανάστευση) με σκοπό πάντα, και στις δυο περιπτώσεις, την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Η μετακίνηση αυτή του πληθυσμού παρουσιάζεται όταν το περιβάλλον κοινωνικό, οικονομικό κλπ., μέσα στο οποίο ζει και κινείται το άτομο, δεν του παρέχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις επιδιώξεις του και να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του.
Μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, και ιδιαίτερα μετά το 1954, το μεταναστευτικό ρεύμα μεγάλωσε απότομα και πήρε ανησυχητικές διαστάσεις. Ξεπέρασε και το ρεύμα του 1900-1915, με μόνη τη διαφορά ότι τώρα αντί να κατευθύνονται οι μετανάστες στην Αμερική, η μετανάστευση πήρε άλλη κατεύθυνση. Κινήθηκε προς τις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη Δυτική Γερμανία.
Κάπου μετά το 1970 και ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση (το 1974) αρκετοί ΕΛληνες επέστρεψαν στην πατρίδα να προσφέρουν την δυναμική τους στην προσπάθεια της χώρας για ένα νέο ξεκίνημα.
Η Ελλάδα δέχτηκε την μετάγγιση ανθρώπινου δυναμικού (προπαντός νέου) και εξαιρετικής ποιότητας, γιατί όλοι αυτοί που γύρισαν ήταν ι άτομα παραγωγικά από άποψη ηλικίας και δραστήρια. Ακόμα ήταν και φορείς προηγμένης τεχνολογίας, γιατί έζησαν σε χώρες βιομηχανικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένες, έχουν ειδικότητες απαραίτητες στη γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία και, το καλύτερο, ότι δε συγκεντρώνονται πάλι όλοι στα αστικά κέντρα αλλά εγκαθίστανται, σε αναλογία ένας στους τρεις, σε αγροτικές περιοχές.
Αλλοι πάλι έμειναν πίσω στις χώρες που μετανάστευσαν, αφού υπήρχαν λόγοι οικογενειακοί κ.α.
Σήμερα δυστυχώς διαφαίνεται ότι ξεκινά ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, που αναγκάζει συμπατριώτες μας να ετοιμαζουν τις βαλίτσες τους για άλλες πολιτείες, ωσάν αν ζούμε το 1956 και μετά.
-Βέβαια δέν υπάρχει ακριβές μέτρο σύγκρισης, αλλά οι λόγοι είναι ίδιοι.Ελλειψη δυνατόητας ευρέσεως εργασίας, αυξημένες απαιτήσεις του επιστημονικού δυναμικού νέων ανθρώπων που προβλέπουν ότι το μέλλον τους στην αγορά εργασίας είναι δυσοίωνο.
-Ομως αρχίζει δυστυχώς και η νέα γεννιά να βιώνει τη μετανάστευση, αρχίζει πιά να κατανοεί γιατί οι πατεράδες και οι παππούδες τους μετανάστευσαν, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι όταν στη χώρα σου δέν σου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρεις, τότε θές δέν θές προγραμματίζεις τη ζωή σου με τη σκέψη της μετανάστευσης.
Και δέν είναι απλές σκέψεις και φοβίες... δυστυχώς η το ρεύμα της σύγχρορνης μετανάστευσης ξεκίνησε.. και όποιος δέν το βλέπει μάλλον εθελοτυφλεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου