Pages - Menu

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Καλοδεχούμενη, αλλά δεν φτάνει! Κατατέθηκε τροπολογία για τη ρύθμιση χρεών των ΟΤΑ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Ένα μόνο μέρος των οικονομικών προβλημάτων που έχουν πολλοί δήμοι, λύνει η τροπολογία που κατατέθηκε για τη ρύθμιση χρεών των ΟΤΑ, υποστηρίζει ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος πάντως την χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη».
Καλοδεχούμενη φαίνεται να είναι από τους δήμους η τροπολογία για τη ρύθμιση χρεών των ΟΤΑ που κατέθεσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, αν και ...όπως τόνισε ο δήμαρχος Κατερίνης, από μόνη της δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν πολλοί δήμοι της χώρας.
Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση των χρόνων αποπληρωμής σε 25 χρόνια, μείωση επιτοκίων και λήψη νέου δανείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών» και όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω αυτής «δίνεται η δυνατότητα στο ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ρυθμίζει οφειλές από δάνεια που έχει χορηγήσει στους δήμους και τις πρώην κοινότητες ή τους καθολικούς διαδόχους αυτών, καθώς και στις Περιφέρειες, κατόπιν αιτήσεώς τους».
Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, και λοιπές επιβαρύνσεις με ταυτόχρονη τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για το σκοπό αυτό».
«Η ρύθμιση έχει ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας Σάββας Χιονίδης, σημειώνοντας οτι αυτή αφορά μόνο τα χρέη που έχουν οι δήμοι προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ερωτηθείς αν θα βοηθήσει έστω και κάποιους δήμους, ο κ. Χιονίδης, εκτίμησε ότι σίγουρα κάποιους θα τους βοηθήσει, αλλά δεν θα τους λύσει το πρόβλημα. Ο δήμαρχος Κατερίνης επανέλαβε ότι το Κράτος πρέπει να καταβάλει στην Αυτοδιοίκηση ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που της οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους, αν θέλει να την βοηθήσει πραγματικά. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει. Δεν θα είχαμε αντίρρηση, ως δήμος Κατερίνης, αν παίρναμε το 30% των χρημάτων που μας οφείλει το Κράτος σε ρευστό και το υπόλοιπο σε ομόλογα», είπε ο κ. Χιονίδης. «Μια άλλη λύση θα ήταν να μας δοθεί δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων, ίσο  με το ύψος του ποσού που μας οφείλονται. Προϋπόθεση, είναι το κράτος να δεχθεί να το αποπληρώσει, από τα χρήματα που ήδη οφείλει στην Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ποιος θα πληρώσει τη μεταφορά μαθητών;
Επίσης, με την ίδια τροπολογία «επιλύεται» το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά μαθητών από το τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης με την παράταση της ισχύουσας μεταβατικής ρύθμισης έως το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα μεταφοράς με ευθύνη των δήμων.
Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών σημειώνεται ότι οι δαπάνες, που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους (ιδιοκτήτες λεωφορείων) από τις νομαρχίες, θεωρούνται νόμιμες εφόσον «ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώσει με σχετική πράξη του την εκτέλεση του μεταφορικό έργου και το ύψος της σχετικής δαπάνης».
Παράλληλα, ορίζεται ότι «εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί έως 31/12/10 οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη νέων μειοδοτών, η μεταφορά των μαθητών πραγματοποιείται από τις οικείες περιφέρειες, κατόπιν παράτασης των συμβάσεων που είχαν συναφθεί για το σχολικό έτος 2009-2010».
Από τον «Καλλικράτη», προβλέπεται πως από το επόμενο σχολικό έτος η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με ευθύνη των δήμων. Να σημειωθεί ότι και αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους «Καλλικρατικούς» δήμους, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος θα επωμιστεί το κόστος. «Φαίνεται ότι είναι επουσιώδες για την Κυβέρνηση το οικονομικό κομμάτι, για αυτό το αφήνουν τελευταίο», σχολίασε με σκωπτικό τρόπο ο δήμαρχος Κατερίνης, μιλώντας στην «Π».

«Αντικοινωνικές οι νέες προϋποθέσεις για το Βοήθεια στο σπίτι»
Τέλος, στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ένα ακόμα πρόγραμμα που διαχειρίζονται οι δήμοι, το «Βοήθεια στο Σπίτι», με χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν έχουν συγγενείς να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.
Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Οι νέοι όροι φέρεται να έχουν τεθεί από την ΕΕ, χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.
Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους.
Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα.
Καλοδεχούμενη, αλλά δεν φτάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου