Pages - Menu

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ικανοποίηση στην Ευρωζώνη για ιδιωτικοποιήσεις και 50 δισ. ευρώ


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των "17"Τι προβλέπεται στον ευρωμηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων
Αντιδράσεις και ανησυχίες της Αντιπολίτευσης
Ικανοποίηση για την απόφαση της Ελλάδας «να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο ...
έχει ανακοινώσει» εκφράζεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου. Στο κείμενο υπάρχουν δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση, εφεξής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι αναφορές που υπάρχουν για την Ιρλανδία, αλλά και για την Πορτογαλία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, ο οποίος θα διαθέτει πόρους 500 δισ. ευρώ και θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα, του οποίου οι πόροι ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με αυτόν τον μηχανισμό, οι αρχηγοί της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι θα ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, αλλά και την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Σε ό,τι αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα και ότι στην αγορά της εργασίας θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη λεγόμενη «ευελιξία με ασφάλεια». Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των κρατών-μελών καθώς και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορολογικών πολιτικών.

Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Σε ό,τι αφορά στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

Στα τελικά συμπεράσματα του συμβουλίου επισημαίνεται ότι η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Σημειώνονται, επίσης, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην περίπτωση που μία χώρα της ζώνης του ευρώ φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι θα ακολουθούνται οι ίδιες αρχές που ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, από την οποία η Ελλάδα αποκόμισε τη μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα και την αύξηση του χρονικού ορίου για την απόσβεση των δανείων στα 7,5 χρόνια.

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει πότε «ανακοίνωσε» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, διερωτώμενος: «Μήπως πρόκειται για την ανακοίνωση της τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, που... κατήγγειλε η κυβέρνηση τα ξημερώματα της επομένης; Μήπως πρόκειται για τη συζήτηση περί πώλησης ακίνητης περιουσίας, για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο να την... απαγορεύει;».
Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει», ενώ ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου σημειώνει ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είχε δοθεί στη χώρα μας «από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου» ενώ η μείωση του επιτοκίου «είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν και άλλων αξιωματούχων».
«Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» προσθέτει ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η ΝΔ, το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό». Επισημαίνει, δε, ότι «μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση».

Ως προς τη διαχείριση του χρέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρότασή του για «αλλαγή των όρων του Μνημονίου», σημειώνοντας ότι «το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο».

«Το επιβεβαιώνουν πλέον η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, όπου αποκαλύπτεται η πρωτοφανής κατάρρευση των κρατικών εσόδων λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα. Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε. Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου» καταλήγει η δήλωση του κ. Σαμαρά.

ΤΟ ΚΚΕ
Για «αντιδραστικότατη συμφωνία» που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων» έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού «του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει», ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Και προσθέτει ότι «η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους».
»Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου «παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως». Ωστόσο, τονίζει ότι το μείζον ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του Συμφώνου για το Ευρώ.
«Η οικονομική διακυβέρνηση όπως προωθείται με τη συμπίεση των μισθών, με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δηλώνει.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Σχολιάζοντας, τέλος, τα αποτελέσματα της Συνόδου, οι Οικολόγοι-Πράσινοι αναφέρουν μεν πως κατ' αρχήν «κάθε ανάσα είναι ευπρόσδεκτη, έστω κι αν δεν κάνει το χρέος βιώσιμο, έστω κι αν τη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να την είχε κάνει από την αρχή».
«Αν όμως το τίμημα είναι η δέσμευση στον ανέφικτο στόχο των 50 δισ. από δημόσια περιουσία» συνεχίζουν οι Οικολόγοι, «τότε στο βάθος δε βρίσκονται μόνο νέα οδυνηρά μέτρα, αλλά και μεγάλες απώλειες για το αστικό και φυσικό περιβάλλον, σε εκτάσεις όπως το Ελληνικό ή το Δέλτα του Νέστου». «Συνεχίζουμε έτσι να στέλνουμε το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, διαιωνίζοντας την ανευθυνότητα που μας έφερε εδώ» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου