Pages - Menu

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ντάλα καλοκαίρι ξέμεινε κι από ρεύμα!


Έπαιρναν όπως-όπως, παρανόμως, ρεύμα από τη βάση μιας κολώνας της ΔΕΗ που είχε τοποθετηθεί για το φωτισμό του καταυλισμού, αλλά χθες τους το...
έκοψαν κι αυτό και οργισμένοι έκλεισαν την επαρχιακή οδό Κατερίνης-Εφέσου, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα. Οι τσιγγάνοι του καταυλισμού του Πέλεκα ζητούν εδώ και χρόνια να ρευματοδοτηθεί κανονικά και με το νόμο ο οικισμός τους, και να πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί, αλλά …

140710_Tsigganoi3
Η χθεσινή ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση διακοπή του ρεύματος στον καταυλισμό, τους έβγαλε όλους στο δρόμο. «Είναι δυνατόν να μας αφήνουν χωρίς ρεύμα. Έχουμε άρρωστους με συσκευές οξυγόνου, έχουμε μικρά παιδιά,  .. πάμε φαντάροι, ψηφίζουμε …μας νοιάζονται όταν είναι να μας πάρουν την ψήφο και μετά μας ξεχνάνε …», φώναζαν ζητώντας βοήθεια από όποιον τους πλησίαζε, αρμόδιο και μη.
Τελικά μια αντιπροσωπεία τους έφτασε μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτή από τον δήμαρχο. Αυτός τους συνέστησε να κάνουν αιτήσεις ατομικές στη ΔΕΗ, δεσμεύτηκε πως θα συνδράμει ώστε σύντομα να τοποθετηθούν ηλεκτρολογικοί πίνακες στον καταυλισμό και η διαμαρτυρία έληξε.
Στο μεταξύ, και μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του δημάρχου, θα πάρουν, μας είπαν,  παρανόμως ρεύμα από τις υπόλοιπες κολώνες που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου που φιλοξενεί ιδιωτικό ΚΤΕΟ.

Η υπόθεση της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού ωστόσο, παραείναι περίπλοκη και η δέσμευση του δημάρχου για σύντομη λύση του προβλήματος δείχνει να είναι αίολη.
Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την απάντηση του Διευθυντή της ΔΕΗ προς τον οποίο απευθυνθήκαμε ζητώντας το λόγο για τη διακοπή του ρεύματος.
140710_Tsigganoi1Σύμφωνα με τον κ. Κουμορτζή, για να ηλεκτροδοτηθεί ο καταυλισμός θα πρέπει να υπάρχει πολεοδομικό έγγραφο που να λέει δύναται να ηλεκτροδοτηθεί. Τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει. Η μόνη μέχρι στιγμής απαίτηση από πλευράς του δήμου Κατερίνης ήταν να τοποθετηθούν (και τοποθετήθηκαν) κολώνες για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου προς τον καταυλισμό, καθώς και δυο κολώνες εντός του καταυλισμού, από τις οποίες, οι περίπου 100 οικογένειες που διαβιούν εκεί, κάνουν «ρευματοκλοπή», χρησιμοποιώντας πρίζες και γυμνά καλώδια για να το μεταφέρουν στα παραπήγματά τους, κινδυνεύοντας κάθε στιγμή από ηλεκτροπληξία, ιδιαίτερα τις βροχερές μέρες.
Η παράνομη και επικίνδυνη αυτή πρακτική υπάρχει εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2006. Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ έχει προβεί σε διακοπή του ρεύματος από τις κολώνες αυτές τουλάχιστον πέντε φορές, ενώ τελευταία η υπόθεση έφτασε και στον εισαγγελέα.
Οι τσιγγάνοι από την πλευρά τους, όπως οι ίδιοι μας είπαν κι όπως ο κ. Κουμορτζχής επιβεβαίωσε, έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στη ΔΕΗ, ζητώντας να πληρώσουν και με το παραπάνω αν χρειαστεί, προκειμένου να πάρουν νόμιμα ρεύμα.
Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπογραφτούν συμβόλαια από τον καθένα καταναλωτή με τη ΔΕΗ και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολεοδομική άδεια για τα κτίσματα και βεβαίως ηλεκτρολογικά σχέδια, υπογεγραμμένα από ηλεκτρολόγο. Αλλά, ποιός ηλεκτρολόγος θα υπογράψει να πάει το ρεύμα από την κολώνα σε μια παράγκα, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας;
«Δεν είναι οικονομικό το θέμα, είναι θέμα υποδομών», μας τόνισε ο κ. Κουμορτζής, ρίχνοντας το μπαλάκι στο δήμο Κατερίνης, υπεύθυνο και αρμόδιο για τη δημιουργία υποδομών, αφού στα δικά του διοικητικά όρια βρίσκεται ο καταυλισμός.
Τα είχε όλα αυτά υπόψη του ο δήμαρχος όταν δεσμευόταν χθες έναντι των διαμαρτυρόμενων τσιγγάνων; Προφανώς.
Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου πάντως, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, υποστήριξε ότι η συμβολή του δήμου είναι απλά «συνδρομητική». «Θα τρέξουμε τα διαδικαστικά για να τοποθετηθούν πίνακες», μας είπε, ενώ στο ερώτημά μας πώς θα μπουν ηλεκτρολογικοί πίνακες, όταν η ΔΕΗ στοιχειώδεις τουλάχιστον προδιαγραφές, μας διαβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων του δήμου να εξετάσει το ζήτημα.
140710_Tsigganoi2Όπως και να ‘χει, οι όποιες δεσμεύσεις του δημάρχου λειτούργησαν κατευναστικά, οι διαμαρτυρόμενοι τσιγγάνοι έλυσαν το μπλόκο του δρόμου και επέστρεψαν στον καταυλισμό τους.
Εκεί, όπου εδώ και χρόνια η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλαχτη (εκτός από το μικρό λυόμενο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου του δήμου Κατερίνης, που έχει τοποθετηθεί σε μια άκρη και το οποίο μάλλον εξυπηρετείται από γεννήτρια), εκεί όπου το νερό είναι είδος πολυτελείας, το ρεύμα παράνομο, τα σκουπίδια στίβα και οι λαμαρίνες πυρωμένες απ’ τον ήλιο του καλοκαιριού.
Αύγουστο του 2007 είχαν φθάσει εκεί δυο αντιδήμαρχοι Κατερίνης για να συντονίσουν εργασίες καθαρισμού, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους του καταυλισμού ότι η, νέα τότε, δημοτική αρχή με διαρκείς παρεμβάσεις της θα φροντίσει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης κι ότι για το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα ο δήμος θα ερχόταν σε επαφή με την ΔΕΗ προκειμένου να δοθεί λύση.
«Θα γίνουν από την πλευρά του δήμου όλα τα αναγκαία έργα για να μπορούν οι κάτοικοι του καταυλισμού, που είναι και αυτοί δημότες της ίδιας πόλης και με τα ίδια δικαιώματα, να αισθάνονται πραγματικά ίσοι κι όχι πολίτες β΄ κατηγορίας», έλεγε τότε ο ένας εκ των αντιδημάρχων, των Τεχνικών υπηρεσιών.
Τρία χρόνια μετά, τα έργα του δήμου εξαντλήθηκαν σε ψεκασμούς για την πρόληψη της φθειρίασης (με φάρμακα «δωρεά» ιδιωτικής εταιρείας), σε ενημερωτικές διαλέξεις για τη γρίπη των χοίρων (σε συνεργασία με την Πρόνοια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας), σε διανομή γλυκών και ρούχων ενόψει Χριστουγέννων και στην απόφαση για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας «στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίσταται η φυλή των Ρομ»(!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου