Pages - Menu

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Δημοσκόπηση της Κάπα Research Μέτρα «ναι», απεργίες «ναι» Πώς η ελληνική κοινωνία δέχθηκε τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Κυριακή 9 Μαΐου 2010 

Το 55,2% των πολιτών δήλωσε ότι δέχεται το πακέτο- το 44,6% το απορρίπτει Το 56,3% προτιμά την περικοπή των μισθών από τη χρεοκοπία της χώρας Το 71,3% καλεί τα κόμματα να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης....

Την ίδια στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία την ευρωπαϊκή συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, οι έλληνες πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί και επιμένουν να αρνούνται τα νέα οικονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» την ημέρα που η Βουλή υπερψήφισε τη συμφωνία, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά με σημαντικό ποσοστό να εξακολουθεί να εκφράζει τη διαφωνία του, ακόμη και όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη λιτότητα και στην πτώχευση! Η δημοσκόπηση της Κάπα Research πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.030 ατόμων, την περασμένη Πέμπτη 6 Μαΐου, αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, που οδήγησε τον κ. Αντ. Σαμαρά στην απόφαση να διαγράψει τη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Γ. Παπανδρέου να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ τους τρεις βουλευτές του που αρνήθηκαν να την υπερψηφίσουν. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 55,2% δήλωσε ότι αποδέχεται τα μέτρα που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, αλλά ποσοστό 44,6% τα απέρριψε, παρά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται ελαφρώς, όταν οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο δίλημμα «λιτότητα ή πτώχευση;».

Στο ερώτημα αν αρνούνται τα νέα μέτρα ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, απαντούν καταφατικά το 35,6% και αρνητικά το 56,3%, που προτιμά την περικοπή των μισθών και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τη χρεοκοπία της χώρας και τη στάση των πληρωμών που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξάλλου προβλέπει αύξηση της κοινωνικής έντασης και των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, παρά τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία, αλλά και στον τουρισμό με την έκδοση των πρώτων ταξιδιωτικών οδηγιών. Υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το 53,2%, ενώ υπέρ της διακοπής τους το 44,3%. Παρ΄ όλα αυτά το 63,5% όσων συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις δεν μπορούν να ανατρέψουν τη συμφωνία της χώρας με την ΕΕ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της και του χρέους της, ενώ ποσοστό 31,8% θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να ανατραπεί με λαϊκούς αγώνες. Παράλληλα το 74,8% τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ένα επίσης εντυπωσιακό ποσοστό 71,3% καλεί τα κόμματα να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, ενώ ποσοστό μόλις 22,2% πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιπαρατεθούν δυναμικά στα μέτρα.

Από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research εξάλλου προκύπτουν και ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα. Ενα από αυτά είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει χάσει πλέον εντελώς την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα. Δεύτερον, θεωρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου την τελευταία ελπίδα της χώρας για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση αν δεν σας καλύπτει η κυβέρνηση Παπανδρέου;» το 66% δηλώνει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ποσοστό 14,3% πιστεύει ότι η λύση θα προέλθει από το Κέντρο, ποσοστό 10% από τη Δεξιά, ενώ το 9,7% έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην Αριστερά.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου