Pages - Menu

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΙΟΥ 2010
Προς το αυστηρότερο αλλάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας- Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης αποφάσισαν οι... «16».

Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή
Τελευταία ενημέρωση: 04:15 Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Σε δύο βασικές αποφάσεις κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης. Πρώτον να προχωρήσουν στη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και δεύτερον να αναθεωρήσουν προς το αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ. Για κίνδυνο συστημικής κρίσης έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη την διεθνή κερδοσκοπία τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
 
Για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού σταθεροποίησης της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συνέλθουν εκτάκτως την Κυριακή το απόγευμα. Όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας, φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα της Άνγκελα Μέρκελ για αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας προς το αυστηρότερο. Το αναθεωρημένο σύμφωνο, προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει ποινές για τις χώρες μέλη τα δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων θα “ξεφεύγουν”. Μεταξύ των ποινών, προβλέπεται να συμπεριληφθούν η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο συμβούλιο υπουργών αλλά και η αναστολή χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας, ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της στις 12 Μαΐου.
 ►Γ. Παπανδρέου: Να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία
Στη δήλωση του μετά τη σύσκεψη των ηγετών της ευρωζώνης, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι με τη σημερινή τους απόφαση, οι χώρες της ευρωζώνης στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προσέθεσε όμως ότι κατά τη σημερινή διάσκεψη, αναδείχτηκε και η ανάγκη θωράκισης της ευρωζώνης. Δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτη την διεθνή κερδοσκοπία δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα δουλέψουν όλοι μαζί για να εξασφαλίσουν τη σιγουριά στους πολίτες της ευρωζώνης.
 ► Χ. Β. Ρομπέι: Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ
Τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελέγχου στη ζώνη του ευρώ ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι τονίζοντας ότι τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης δήλωσαν την αποφασιστική τους θέση για διασφάλιση της ακεραιότητας του κοινού τους νομίσματος."Θα κάνουμε το παν" είπε ο Ρομπέι και συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς και τα μέλη της ευρωζώνης "θα κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων" για να επιτύχουν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.
Την Τετάρτη οι προτάσεις της Κομισιόν
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, προανήγγειλε ανακοινώσεις, την επόμενη Τετάρτη, σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός “μονίμου” μηχανισμού στήριξης των κρατών – μελών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού.
Με άρθρο του σε φινλανδικό περιοδικό, ο επίτροπος Οικονομίας προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις δυσμενέστερες για την παγκόσμια οικονομία και από εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οδηγώντας το σύστημα στην παράλυση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι διεξήχθη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με αντικείμενο τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοινώθηκε, της μετέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης,
Η τελευταία, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρήζει ενίσχυσης, ακόμη και μέσω τροποποιήσεων της συνθηκών. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", είπε για την ανάγκη ρύθμισης των αγορών.
Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας, το πρωί το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες παλινωδιών και "θολών" θέσεων. Η Γερμανία θα δανείσει στην Ελλάδα 22,4 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανακοινώθηκε τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.(enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου