Pages - Menu

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το μαρτύριο της… σταγόνας!

epta
«Πνιγμένη» στην οξιά και στα νερά η Μόρνα, κάτι περισσότερο από 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, αποτελεί τον μοναδικό διατηρητέο οικισμό της δυτικής Πιερίας. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παλιά σπίτια έχουν περάσει στην πλειοψηφία τους σε «ξένα χέρια», αφού το χωριό έπαψε να κατοικείται εδώ και... πολλές δεκαετίες. Το κλείσιμο του εργοστασίου ξυλείας στην περιοχή, ερήμωσε την χωριό παραδίδοντας το στην εγκατάλειψη.
1Τα τελευταία χρόνια, γίνονται φιλότιμες προσπάθειες ο οικισμός να πάρει ζωή, αφού πολλά από τα παλιά κτίρια έχουν αναστηλωθεί ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκτιμήσει τη γραφικότητα του χωριού και το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, αγοράζοντας εξοχικές κατοικίες. Στην προσπάθεια να επανέλθει η ζωή στο χωριό, έστω και για κάποιες μέρες το χρόνο, καταλυτικά λειτούργησε και η κατασκευή του δρόμου Φωτεινά-Φτέρης, αφού πλέον η πρόσβαση στη Μόρνα έχει γίνει εύκολη, αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό κομμάτι δρόμου που δεν έχει ασφαλτοστρωθεί.

Στη Μόρνα σήμερα, έχουν αναστηλωθεί ή επισκευαστεί περισσότερα από 60 σπίτια τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους ως εξοχικές κατοικίες, κυρίως τους θερινούς μήνες. Δυστυχώς η απουσία σχεδιασμού για την ανάπτυξη του οικισμού, φέρνει αντιμέτωπους τους «κατά περίσταση» κατοίκους του οικισμού με πολλά προβλήματα. Η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και νερού είναι μόνο μερικά από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να δώσουν ζωή στο χωριό.
2Παρά το ότι ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά στη Μόρνα είναι «εκκωφαντικός» πολλά από τα σπίτια, αν όχι όλα δεν έχουν νερό, ούτε για να πιούν. «Η μισή Πιερία υδρεύεται από το φράγμα της Μόρνας και η Μόρνα δεν έχει νερό», αναφέρει στην «Ε» η Καλλιόπη Παπανικολάου η οποία προσφάτως έχει ολοκληρώσει τις εργασίες στο σπίτι που αγόρασε στο χωριό. «Ξέραμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, αλλά αγαπάμε αυτό το μέρος», αναφέρει, τονίζοντας ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών κάνουν πολύ καιρό να έρθουν στη Μόρνα, λόγω αυτών των δυσκολιών. «Αν υπάρχει κόλαση, πιστεύω ότι κάπως έτσι θα είναι. Θα είμαστε διψασμένοι και γύρω-γύρω θα ακούμε νερά να τρέχουν και δεν θα μπορούμε να πιούμε» λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγανάκτησή της.
3Η ίδια υποστηρίζει, ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τους αρμόδιους να δοθεί μια λύση για την υδροδότηση των σπιτιών, κανένας δεν έχει δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η ζωή όσων αποφασίζουν να επισκεφθούν το χωριό να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει νερό ούτε για τα απαραίτητα.
Πολλά από τα σπίτια του χωριού, έχουν συνδεθεί με πηγές του χωριού, αλλά το νερό δεν επαρκεί, όπως υποστηρίζει, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι κανένας από όσους έχουν σπίτι στη Μόρνα δεν θα είχε αντίρρηση να επιβαρυνθεί με ένα ποσό για την κατασκευή μιας δεξαμενής η οποία θα υδροδοτεί το χωριό. «Από κάποιον όμως πρέπει να γίνει η μελέτη και η κατασκευή», σημειώνει, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την γενικότερη αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι.
4Η ίδια, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χρειάζεται να κουβαλήσει από αρκετά μακριά νερό για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού. «Άντε πόσιμο νερό φέρνουμε από την Κατερίνη, αλλά οι ανάγκες του σπιτιού δεν είναι μόνο αυτές», όπως λέει. Περίπου 100 μέτρα από το σπίτι της υπάρχει μια από τις πολλές πηγές, όπου αυτήν την εποχή ειδικά, τρέχει άφθονο νερό. Από τη συγκεκριμένη πηγή, τουλάχιστον πέντε σπίτια προσπαθούν να υδροδοτηθούν, όπως μαρτυρούν τα λάστιχα που έχουν απλώσει οι ιδιοκτήτες τους.
Επιστρέφοντας, μου δείχνει ένα αρκετά χοντρό λάστιχο, το οποίο όπως με πληροφορεί μεταφέρει νερό στα Φωτεινά. Θα μπορούσατε να συνδεθείτε μ’ αυτό σχολιάζω. «Δεν είναι τόσο απλό. Είναι παράνομο και δεν θέλω να παρανομήσω. Αυτό που ζητάμε είναι να έχουμε νερό, όπως έχουν και τα άλλα χωριά του Δήμου και όχι να το κλέβουμε», απαντάει.
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι εκτός από νερό ο οικισμός δεν διαθέτει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζει, πως το ρεύμα είναι το λιγότερο, ενώ παραδέχεται ότι απαιτεί μεγάλο κόστος η ηλεκτροδότηση του οικισμού. «160 χιλιάδες ευρώ ζητά η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτήσει την περιοχή» αναφέρει η κ. Παπανικολάου, τονίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί αν ο οικισμός είχε τη δυνατότητα να ενταχθεί στα προγράμματα leader. «Η Μόρνα δεν έχει αποτυπωθεί, δεν έχει σχέδιο και για αυτό δεν μπορούσε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» δηλώνει στην «Ε», συμπληρώνοντας πως η απουσία σχεδίου έχει δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. «Έχουν κλείσει σοκάκια, έχουν πωληθεί σοκάκια στην προσπάθεια κάποιων να πουλήσουν λίγα μέτρα περισσότερα από όσα έχουν», υποστηρίζει. Το γεγονός αυτό έχει αλλοιώσει τη μορφή του χωριού σε πολλά σημεία του, ενώ κάποια σπίτια πλέον δεν είναι προσβάσιμα όπως επισημαίνει.

5Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή, σχολίασε ο δήμαρχος Πέτρας, Θωμάς Παπαδημητρίου, σχετικά με τα έντονα παράπονα που εκφράζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μόρνα. Ο κ. Παπαδημητρίου, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για το πρόβλημα, η οποία όπως είπε «μόλις σήμερα (χθες) επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά». Ο δήμαρχος Πέτρας, υποστήριξε ότι υπάρχει δίκτυο το οποίο μπορεί να υδροδοτήσει τα λιγοστά σπίτια του οικισμού και να καλύψει τις ανάγκες τους με επάρκεια, αρκεί να μην υπάρχει «κλοπή» νερού το οποίο καταναλώνεται για άλλες δραστηριότητες, όπως το πότισμα κήπων και μπαξέδων, όπως είπε.
6Συνεργείο του Δήμου Πέτρας με επικεφαλής τους δύο αντιδημάρχους, επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά τη Μόρνα χθες (Παρασκευή), όπου διαπίστωσε ότι κάποιοι έχουν συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο, όχι για να καλύψουν οικιακές ανάγκες, αλλά για να ποτίσουν τους κήπους τους, υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου. «Το πρόβλημα δημιουργείται από τρία, τέσσερα άτομα» είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «τα οποία παίρνουν νερό από το δίκτυο για να ποτίσουν τον κήπο τους, με αποτέλεσμα να μη φτάνει το νερό». Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για αυθαίρετη παρέμβαση κάποιων στο δίκτυο, την οποία ο δήμος δεν προτίθεται να αφήσει να περάσει «έτσι». Όσο για την ποιότητα του νερού της περιοχής, είπε ότι πρόκειται για το καλύτερο νερό της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου