«Στις συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα» τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης αποδοκιμάζοντας την εκλογολογία |
Ακόμη ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «επιπλέον πολιτικές πρωτοβουλίες», πέραν της επιδίωξης συναίνεσης, αλλά με «συνέχεια και συνέπεια», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση μπορεί να είναι περήφανη για τα όσα έχει πετύχει ώς σήμερα».
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η επιλογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Κομισιόν ή του Συμβουλίου, τάχθηκε κατά των νέων φόρων και τόνισε ότι «τα μόνα φορολογικά μέτρα που δικαιολογούνται είναι αυτά που συμβάλλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής... Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της». Η τελευταία αποστροφή ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της «στροφής» που έκανε η κυβέρνηση επαναφέροντας το αφορολόγητο των μικρομεσαίων. Ζήτησε επίσης να μην αλλάξει η μείωση της άμεσης φορολογίας, την οποία προώθησε ο ίδιος.
Οσον αφορά τις αιχμές, ο κ. Αλογοσκούφης στράφηκε ιδιαιτέρως κατά των κ. Παυλόπουλου, Σουφλιά και Προβόπουλου.
* Για τον Γ. Σουφλιά: «Η Ελλάδα, είπε, δεν βρίσκεται στη δεκαετία του 1950 ή του 1960 για να βασίζει την ανάπτυξή της αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες επενδύσεις, όπως υποστηρίζει η οπισθοδρομική ματιά της αντιπολίτευσης». Ο κ. Αλογοσκούφης -αν και ενέπλεξε την αντιπολίτευση για να εξεύρει το φύλλο συκής- είναι γνωστό ότι στο παρασκήνιο συγκρούστηκε, λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, με τον κ. Σουφλιά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζητούσε για την αντιμετώπιση της κρίσης και με κεϊνσιανή ματιά την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης είχε ταχθεί υπέρ νέων φορολογικών ελαφρύνσεων.
* Για τον Πρ. Παυλόπουλο: «Τους τελευταίους μήνες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η κοινωνία μας βιώνει μια έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας. Αυτό απειλεί τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, από την οικονομική κρίση. Εχουμε υποχρέωση ως παράταξη και ως κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα φαινόμενα».
* Για τον Γ. Προβόπουλο: «Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Η Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να κινηθεί και αυτή ταχύτερα, διότι ο ρόλος που της επιφυλάσσεται στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι σημαντικός και σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύεται η ανεξαρτησία της. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται έμπρακτα ο εποπτικός της ρόλος».
«Η παράταξή μας είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ», διακήρυξε ο Κ. Μητσοτάκης |
Επέκρινε την κυβέρνηση και για «ήπια προσαρμογή» που ακολούθησε μέχρι τώρα. «Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαρθρωτικές τομές, που ούτως ή άλλως απαιτούνται», τόνισε. «Η ήπια προσαρμογή παραήταν ήπια, για να δανειστώ μια φράση από τον γιο μου Κυριάκο».
Ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση να αποφεύγει τα μέτρα και να τα αφήνει για μετά τις ευρωεκλογές. «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν Αλμούνια για να μας τα πει αυτά. Δεν χρειαζόμαστε παιδονόμο. Δικό μας είναι το πρόβλημα και μπορούμε και πρέπει να το λύσουμε», είπε.
Ο επίτιμος (ξανα)ζήτησε θυσίες από τον ελληνικό λαό. «Δεν είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που σε μια στιγμή κρίσης θα κάνει τις θυσίες που απαιτούν οι περιστάσεις. Το ίδιο έχουν κάνει, πριν από πολλά χρόνια, όλοι οι άλλοι. Και είναι φυσικό, για να μας βοηθήσουν, να μας ζητούν τουλάχιστον τις ίδιες θυσίες που έκαναν οι ίδιοι που μας δίνουν τη βοήθεια», τόνισε.
Εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά μιλώντας μάλιστα για «φασισμό μειοψηφιών». «Η όποια παρανομία, εφόσον κυριαρχεί και επαναλαμβάνεται από μικρές και μεγάλες ομάδες, συστηματικά, καταλήγει σε ευθεία αμφισβήτηση της λαϊκής κυριαρχίας», είπε. «Σ' έναν ιδιότυπο φασισμό των μειοψηφιών. Ιδιαίτερα, η ευρύτερη Αριστερά -όχι μόνο η εξωκοινοβουλευτική- πρέπει να είναι προσεκτική, όταν με πολύ ευκολία, χωρίς ίσως να καταλαβαίνει τι κάνει, διακηρύττει την άρνηση εφαρμογής ψηφισμένων νόμων».
Τέλος, έθεσε και το δίλημμα Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ. «Να χαράξουμε, ακόμα πιο καθαρά, τις διαφορές μας από το ΠΑΣΟΚ», είπε. «Τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ λαϊκισμού και ευθύνης, τη διαφορά μεταξύ σοβαρότητας και άγνοιας κινδύνου, τη διαφορά μεταξύ των εύκολων λόγων και των δύσκολων έργων».
Στροφή στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στα θέματα που ενοχλούν τους πολίτες θυμήθηκε να κάνει η κυβέρνηση έπειτα από πέντε χρόνια. Κάτω από την πίεση των ευρωεκλογών του Ιουνίου, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να «βάλει χέρι» στις εισπρακτικές εταιρείες, που ταπείνωναν τους πολίτες επί χρόνια χωρίς κανείς να κουνάει το δαχτυλάκι του, στα καρτέλ που θέριεψαν αφού ήταν ανεξέλεγκτο το όργιο των τιμών και στις «κακές» τράπεζες, που ενώ παίρνουν το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των δανείων.
Το χρονοδιάγραμμα των ευρωεκλογών εξυπηρετεί πάντως και ο διάλογος για την παιδεία, που θα κρατήσει έξι μήνες. «Σ' αυτήν την υπόθεση δεν αναγνωρίζω ούτε αντίπαλους, ούτε ανταγωνιστές», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Αναγνωρίζω συμμάχους και συνυπεύθυνους για το καλό της παιδείας και του τόπου», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα -ακόμη και να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ- μετά τις ευρωεκλογές, όταν δηλαδή θα αρχίσει να εξαντλείται η ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έθεσε την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης και ασκεί πιέσεις για μόνιμα μέτρα και διετή λιτότητα. Αναζήτησε όμως το άλλοθι στην κρίση που μπορεί να επιδεινωθεί. «Οι προβλέψεις που ίσχυαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, δεν ισχύουν πια», δήλωσε. «Είναι λάθος να μένετε -θα μου επιτρέψετε να πω- και εσείς οι δημοσιογράφοι προσκολλημένοι σε λέξεις. Οι λέξεις δεν οδηγούν, εν προκειμένω, πουθενά».
Συνεργασιολογία
Εν τω μεταξύ, νέες δηλώσεις κρατούν ανοιχτό και το θέμα της συνεργασίας Ν.Δ. - ΛΑ.ΟΣ. αφού η αυτοδυναμία φαίνεται να είναι δύσκολη στις επόμενες εκλογές. Ο Β. Αντώναρος δήλωσε ότι η Ν.Δ. διαθέτει μια «ισχυρή, συμπαγή, αυτοδύναμη πλειοψηφία» και απέκλεισε συνεργασία «με χώρους από τους οποίους τη χωρίζουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές». Απέφυγε όμως να τοποθετήσει τον ΛΑΟΣ στα «άκρα». Τον ενεστώτα χρόνο και όχι τον μέλλοντα χρησιμοποιούν τα στελέχη της Ν.Δ. όταν αποκλείουν το ενδεχόμενο της συνεργασίας. «Οπως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, θέματα, τα οποία αφορούν συνεργασίες σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο δεν νομίζω ότι υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος (στη ΝΕΤ 105,8). «Εμάς ως Ν.Δ. αυτό το θέμα σήμερα δεν μας απασχολεί», δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης.
korai@enet.gr
Ντ.Β.
ΕΝΩ, ΛΟΙΠΟΝ, τρέχει η κρίση, ακόμη υπάρχουν διχογνωμίες μέσα στην κυβερνητική παράταξη για τα μέτρα αντιμετώπισής της και ο πρωθυπουργός δέχεται διάφορες συστάσεις και οδηγίες από κομματικούς παράγοντες, που δείχνουν ότι το περίφημο σχέδιο έχει μόνον τίτλο χωρίς περιεχόμενο.
ΤΟΣΟ ΟΙ συστάσεις του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κων. Μητσοτάκη, όσο και του τέως υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, που απευθύνθηκαν δημόσια χθες με ομιλίες τους, δείχνουν ότι η κυβέρνηση βραδυπορεί και στη λήψη αποφάσεων, αλλά προπαντός στην εφαρμογή μέτρων, τα οποία θα έπρεπε ήδη να αποδίδουν.
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ο κ. Μητσοτάκης «θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαρθρωτικές τομές». Και για το έλλειμμα είπε «δικό μας είναι το πρόβλημα» και «δεν χρειαζόμαστε κανέναν Αλμούνια, δεν χρειαζόμαστε παιδονόμο» για να το λύσουμε. Χαρακτηρίζοντας την κρίση «ισχυρή θύελλα», πρότεινε: «Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία». Εννοείται: προς την αποδεδειγμένα καταστροφική νεοφιλεύθερη κατεύθυνση.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ τον Γιώργο Αλογοσκούφη φαίνεται να ικανοποιεί η κυβερνητική πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης, γι' αυτό και διατύπωσε έξι προτάσεις, που δείχνουν και αυτές την απραξία της κυβέρνησης και τις παλινωδίες της. Συνιστά ο τέως υπουργός να κινηθεί ταχύτερα η Τράπεζα της Ελλάδος, για να εφαρμοστεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ο κ. Αλογοσκούφης, ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα φορολογικού χαρακτήρα» (ποια άραγε;) και ζητάει να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, για να αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Καλό το τελευταίο, αλλά τα άλλα;
ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ προ πολλού αυτή η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των αποφάσεων, περιμένοντας τις συστάσεις που έρχονται από τους παιδονόμους των Βρυξελλών και δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ούτε, όμως, κι αυτές των δικών της. Του επιτίμου και του τέως.
Η ΚΡΙΣΗ, για να αντιμετωπιστεί (αν και όσο μπορεί) χρειάζεται τόλμη και προς τα έξω και προς τα έσω. Η κυβέρνηση, όμως, μόνο διστάζει και δειλιάζει.