Pages - Menu

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Η επόμενη μέρα Γιώργου-Σημίτη

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
Μετά το ξεπέρασμα των... δυσκολιών με τον Κ. Σημίτη, ο Γ. Παπανδρέου θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: πρώτον, θα απευθύνει κάλεσμα πανστρατιάς και, δεύτερον, θα καλέσει τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες των ευρωεκλογών (ή των εθνικών εκλογών). «Πρέπει ο πολίτης να προσέλθει στην κάλπη και να δώσει τη δυνατότητα σε μια νέα κυβέρνηση να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βγάλει τη χώρα από την κρίση», λένε στην Ιπποκράτους, καθώς επιλέγουν να ξεκινούν από το δεύτερο.
Για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές του Ιουνίου προσλαμβάνουν έναν διπλό πολιτικό χαρακτήρα. «Θα δώσουν ένα σαφές, καθαρό μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της Ελλάδας και θα στείλουν, ταυτόχρονα, πολιτικό μήνυμα για την ανατροπή της συντηρητικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο χθεσινό κείμενο του βασικού σχολιασμού.

Το πρώτο θέμα, όμως, είναι πιο... γαργαλιστικό, εφόσον αφορά σε πρόσωπα και στους μελλοντικούς τους ρόλους. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το κάλεσμα συστράτευσης δεν σημαίνει κατ ανάγκη και ατομικές προσκλήσεις. Η ομίχλη για το μέλλον πρώην βουλευτών που θέλουν να επιστρέψουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν έχει ακόμη διαλυθεί. «Κάθε περίπτωση κρίνεται χωριστά», επισημαίνουν. Ο Γ. Παπαντωνίου κινείται ήδη στην Α Αθηνών, προσκαλείται στις κομματικές εκδηλώσεις, κάνει επαφές με ανθρώπους του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στάδιο των ανακοινώσεων.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας είχε βρεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αφορμή μια τοποθέτησή του για την Εμπορική. Ο ίδιος, μιλώντας στο σημερινό «Εθνος», κάνει λόγο για «κακιά στιγμή» που πρέπει και αυτή να ξεπεραστεί. Κανένα φως δεν υπάρχει και για το μέλλον του Κ. Λαλιώτη. Ο πρώην γραμματέας όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατούν καλά κρυμμένα τα χαρτιά τους. Οι δυο τους συνεργάζονται συχνά στο πλαίσιο των καθηκόντων του Κ. Λαλιώτη στο «Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου», ανταλλάσσουν απόψεις για τη στρατηγική και τα επικοινωνιακά, αλλά το επόμενο βήμα δεν έχει γίνει.

Ο Μιχ. Νεονάκης περιμένει την υλοποίηση της προσωπικής δέσμευσης του προέδρου του κόμματος πως θα είναι παρών στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην βουλευτής είχε τεθεί εκτός μάχης το 2004, λόγω καταγγελιών σχετικά με τις κινήσεις του στο χρηματιστήριο, και παρότι δικαιώθηκε στα δικαστήρια, έμεινε εκτός και στις εκλογές του 2007. Αντί υποψηφιότητας τότε είχε λάβει μια δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι δεν αντιμετωπίζει ηθικό θέμα, οπότε περιμένει την πλήρη αποκατάστασή του.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παρών με πολλούς στόχους

Ο Κ. Σημίτης θα είναι τόσο ΠΑΣΟΚ όσο χρειάζεται το κόμμα του για μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές (ή τις εθνικές εκλογές) και τόσο... Σημίτης όσο χρειάζεται ο ίδιος για να διαφυλάξει το ιδιαίτερο πολιτικό του κεφάλαιο. Γιατί αν ο Γ. Παπανδρέου έχει μονάχα έναν στόχο, την πρωθυπουργία, ο πρώην αρχηγός του κόμματος έχει πολλούς. Από ανώτατους, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας και κάποιο πόστο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (κάτι που συνεχίζει να τον γοητεύει), μέχρι πιο μάχιμους, όπως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το ευρωψηφοδέλτιο κύρους. Από την ώρα που τελείωσε η συνάντηση των δύο κορυφαίων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ το σενάριο που κυριαρχεί είναι να αποτελέσουν δίδυμο για τις εκλογές του 2010.

Βέβαια το κλειδί των εξελίξεων για το συγκεκριμένο θέμα το κρατά ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν επιθυμεί ή αν θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία στο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Σημίτης θα είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις. Για τους περισσότερους συνομιλητές του το κεφάλαιο της Α Πειραιά έχει κλείσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός ή θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας ή θα μείνει εκτός Βουλής, ενισχύοντας έτσι τον αυτόνομο χαρακτήρα της παρουσίας του.

Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, οι γνώμες στο περιβάλλον του διίστανται. Αλλοι θεωρούν υποτιμητική τη σχετική συζήτηση, άλλοι όμως βλέπουν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση: να θελήσει το ΠΑΣΟΚ να στείλει στην Ευρωβουλή κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής ζωής, ώστε να σηματοδοτήσει τη σημασία που δίνει στην Ενωση και να έχει στην πρωτεύουσα της Ευρώπης «εργαλεία» για την ανόρθωση του κύρους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό έγινε μια αναλυτική εκτίμηση της κατάστασης στην Ενωση και των δυνατοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει η υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Εμείς μιλάμε για μια άλλη πρόταση για την Ευρώπη, που δεν μπορεί να είναι μια τεχνοκρατική υπόθεση γραφειοκρατίας των Βρυξελλών ή απλώς μια ενιαία αγορά και ένα ενιαίο νόμισμα», επαναλαμβάνει συνεχώς ο Γ. Παπανδρέου, εντάσσοντας στις πολιτικές προτεραιότητες του Κινήματος ένα θέμα που «καίει» τον... Κ. Σημίτη.Μετά το ραντεβού με τον Κ. Σημίτη, ερωτηματικό παραμένει ο ρόλος του Κ. Λαλιώτη

ΡΟΛΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Ανοιγμα σε στελέχη που έμειναν εκτός οργάνων

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν αφορά μονάχα όσους για διαφόρους λόγους έχουν βρεθεί εκτός των ψηφοδελτίων του. Η Ιπποκράτους σχεδιάζει ανοίγματα και προς τα στελέχη που μετά την 11η Νοεμβρίου βρέθηκαν εκτός των οργάνων που δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου. Πρόσωπα όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο Χρ. Βερελής, η Μ. Αποστολάκη διαθέτουν πολιτικό και επικοινωνιακό εκτόπισμα, που κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο στην επερχόμενη αναμέτρηση.

«Η κρίση απαιτεί στελέχη με πείρα, πρόσωπα που είναι έτοιμα να αναλάβουν ρόλους», λένε όσοι γνωρίζουν τις ποιοτικές μεταβολές που έχουν συντελεστεί στο εσωτερικό του προεδρικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών θεωρούν ότι θα πρέπει να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο Γ. Παπανδρέου και να μην αφήνει τον χειρισμό του σε τρίτα πρόσωπα. Η είσοδος αυτής της κατηγορίας των στελεχών στο κεντρικό κομματικό παιχνίδι ενδέχεται τα προκαλέσει ανακατατάξεις στην υφιστάμενη ιεραρχία. Αλλωστε όλα τα κορυφαία στελέχη είναι υποχρεωμένα να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ραντεβού Παπανδρέου- Σημίτη. Οσοι προσδοκούσαν στον διχασμό για να έχουν ρόλο έμειναν χωρίς αντικείμενο και δεν αποκλείεται ορισμένοι να βρεθούν και χωρίς... δουλειά!

Αν το ένα της Ιπποκράτους μάτι είναι στο ΠΑΣΟΚ, το άλλο βλέπει προς τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου αναζητούν ανένταχτες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των πανεπιστημίων αλλά και των επιχειρήσεων. Οπως είναι απολύτως φυσιολογικό, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον Συνασπισμό, καθώς μία πιθανή σύγκρουση αριστερού ρεύματος - ανανεωτικών μπορεί να απελευθερώσει πολύτιμες δυνάμεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου