Pages - Menu

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Σκελετός “γυναίκας - βρικόλακα” βρέθηκε στη Βενετία

Σάββατο, 14 Μάρτιος 2009

Μία ανακάλυψη αντάξια των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα έγινε σε νησάκι κοντά στη Βενετία. Επιστήμονες ανακάλυψαν σκελετό γυναίκας στης οποίας το στόμα είχαν χώσει ένα μεγάλο τούβλο – πράγμα που αποτελεί απόδειξη ότι η γυναίκα θεωρήθηκε τότε «βρικόλακας».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Telegraph, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν ανασκαφή σε ομαδικό τάφο χρονολογούμενο από το Μεσαίωνα στο νησάκι Lazzaretto Nuovo. Ένας από τους σκελετούς που βρήκαν και ανήκε σε γυναίκα είχε αυτή την ιδιομορφία, δηλαδή είχε ένα μεγάλο τούβλο σφηνωμένο στην στοματική κοιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα θεωρήθηκε από τους συμπολίτες της «βρικόλακας».

Οι «βρικόλακες» θεωρούνταν υπεύθυνοι για την επιδημία της πανώλης που είχε πλήξει την περιοχή τον 16ο και τον 17ο αιώνα και είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά στο 1/3 του πληθυσμού της Βενετίας.

Η επιδημία πανώλης στη Βενετία ονομάστηκε «Μαύρος Θάνατος» και υπολογίζεται ότι σκότωσε 50.000 από τους συνολικά 150.000 κατοίκους της περιοχής. Καθώς ο Μεσαίωνας ήταν η εποχή που «άνθιζαν» οι προλήψεις και ο ανορθολογισμός συχνά οι άνθρωποι –σκεπτόμενοι απλοϊκά- αναζητούσαν «αποδιοπομπαίους τράγους» για να εξορκίσουν τις συμφορές που τους έβρισκαν. Ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν και οι «βρικόλακες» και μάλιστα οι «γυναίκες – βρικόλακες».

Ο Ματέο Μπορίνι, από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας –επιστήμονας που πήρε μέρος στην ανασκαφή του ομαδικού τάφου- λέει ότι συχνά γυναίκες είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν «βρικόλακες» που έσπερναν την αρρώστια. Τους έχωναν τούβλα στο στόμα γιατί πίστευαν ότι αυτές οι γυναίκες θα έτρωγαν τα πτώματα αυτών που είχαν πεθάνει από την αρρώστια και θα σηκώνονταν από τον τάφο για να επιτεθούν στους ζωντανούς.

Σύμφωνα με ομιλία του Μπορίνι, στην Αμερικανική Ακαδημία Εγκληματολογικών Ερευνών η ιδέα ότι κάποιος ήταν «βρικόλακας» μπορεί να προερχόταν από το γεγονός ότι οι αρρώστια προκαλούσε αιμορραγία από το στόμα σε αυτούς που ήταν στα τελικά στάδια και συχνά οι νεκροί βρίσκονταν με το στόμα γεμάτο αίμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροθάφτες έψαχναν τα πτώματα των νεκρών από την πανώλη αναζητώντας «σημάδια» για το αν ήταν «βρικόλακες». Αυτή η γυναίκα προφανώς θεωρήθηκε τέτοια με αποτέλεσμα οι νεκροθάφτες να της χώσουν ένα τούβλο στο στόμα με τόση πίεση ώστε έσπασαν μερικά δόντια.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ότι ένας άλλος επιστήμονας που βρέθηκε στο συνέδριο της Ακαδημίας ισχυρίστηκε ότι ανάλογους σκελετούς είχαν βρει οι επιστήμονες στην Πολωνία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προκατάληψη δεν περιοριζόταν μόνο στην περιοχή της Βενετίας.

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου