Pages - Menu

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Με διάβημα απάντησε η Αθήνα

..

Με διάβημα απάντησε η Αθήνα

embraer-diavima.jpg

«Η Ελλάδα αρνήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης για να περάσει μέσα από την Τουρκία και το αεροσκάφος του πρωθυπουργού πήγε στο Ιράν μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας»
Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για τη «μίνι ένταση» που καταγράφηκε μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας κατά την πρόσφατη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, με συνέπεια να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή στη Ρόδο για ανεφοδιασμό.
Αυτό ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα αρνήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης και το αεροσκάφος του πρωθυπουργού πήγε στο Ιράν μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας» για να περάσει μέσα απ’ την Τουρκία.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ρωτήθηκαν αρχικά από την «Εφ.Συν.» αρνήθηκαν να απαντήσουν για το θέμα. Ανέφεραν, δε, χαρακτηριστικά ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που πετά, συντηρεί και επιβλέπει την ασφάλεια των αεροσκαφών VIP, αλλά εντολές για το πού και πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα λαμβάνουν μόνο από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και πρόσθεταν ότι δεν έχουν λάβει γνώση εάν το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε τυχόν ενέργειες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα (της «Καθημερινής»), το αεροσκάφος τύπου EMBRAER της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (352 ΜΜΥΠ) που θα μετέφερε την πρωθυπουργική αποστολή στην Τεχεράνη, πριν ξεκινήσει την πτήση του κατέθεσε το σχετικό σχέδιο το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, προσγείωση και ανεφοδιασμό στη Ρόδο και εν συνεχεία διέλευση από τον τουρκικό εναέριο χώρο, πέρασμα από εκεί στον αντίστοιχο χώρο του βόρειου Ιράκ και προορισμό τον εναέριο χώρο του Ιράν και την Τεχεράνη.
«Η Ελλάδα αρνήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης για να περάσει μέσα από την Τουρκία και το αεροσκάφος του πρωθυπουργού πήγε στο Ιράν μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το θέμα που προέκυψε μετά την άρνηση της Αγκυρας να ανεφοδιαστεί το EMBRAER στη Ρόδο
Οταν το σχέδιο κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές της Αγκυρας, αυτές αρνήθηκαν να το εγκρίνουν με δύο «δικαιολογίες»:
  • Οτι το αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και έχει στρατιωτικό πλήρωμα και δεν μπορούν να δεχθούν είσοδο στον τουρκικό εναέριο χώρο.
  • Οτι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (κάτι που και η ελληνική πλευρά αποδέχεται παραπέμποντας σε διεθνείς συνθήκες) και ότι δεν πρέπει να απογειωθεί από αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος.

Νέο σχέδιο πτήσης

Αντί απαντήσεως, η ελληνική πλευρά επέλεξε να καταθέσει νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και προέβλεπε πτήση νότια της Κύπρου, προσγείωση και ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο και μετά, μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, προσγείωση στην Τεχεράνη, κάτι το οποίο και έγινε, αφού δόθηκε άδεια υπερπτήσης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά. Εκ των υστέρων, η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.
Σε ανακοίνωση του υπεύθυνου Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζεται «παράνομη και παράλογη η απαίτηση της Τουρκίας», κατηγορείται η κυβέρνηση γιατί υποχώρησε στην απαίτηση αυτή και απέκρυψε το γεγονός και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου